Από την έναρξη της θητείας μου ως υπουργός Υγείας, έθεσα ως προτεραιότητα την προαγωγή της υγείας των πολιτών, την ενίσχυση και θωράκιση του ΓεΣΥ και τη στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων ως αναπόσπαστο μέρος του συστήματος υγείας της χώρας μας.

Κύριο όπλο μας στην προσπάθεια για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και κατ’ επέκταση της θωράκισης του Γενικού Συστήματος Υγείας, είναι ασφαλώς η ετοιμασία και προώθηση νομοσχεδίων, κάτι το οποίο πράξαμε από τη μέρα που ανέλαβα καθήκοντα στο Υπουργείο Υγείας.

Μεγαλύτερη πρόκληση και σίγουρα κάτι το οποίο δεν ήταν εύκολο να διαχειριστούμε αλλά θεωρώ ότι στο τέλος υπερίσχυσαν οι δικές μας προτάσεις ήταν η διαφωνία με τις συντεχνίες των γιατρών, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά κίνητρα. Έγινε αποδεκτή η δική μας πρόταση αλλά βεβαίως τώρα πρέπει να περιμένουμε και την επίτευξη τελικής συμφωνίας μεταξύ των συντεχνιών και του ΟΚΥπΥ.

Ένας από τους στόχους που θα έπρεπε να είχε προχωρήσει νωρίτερα είναι το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο μπαίνει και αυτός ο στόχος σε πορεία υλοποίησης καθώς εντός Μαρτίου θα ανακοινώσουμε το μοντέλο λειτουργίας του Ινστιτούτου.

Από το Υπουργικό Συμβούλιο έχουν εγκριθεί και κάποια έχουν κατατεθεί και στη Βουλή, συνολικά 10 νομοσχέδια (Συνήγορος του Ασθενούς, Τροποποίηση του περί ΓεΣΥ Νόμου, νομοσχέδιο για Κοινοτική Νοσηλευτική (επανακατατέθηκε), Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης, κλινικά εργαστήρια, τροποποιητικό νομοσχέδιο του ΟΚΥπΥ, πανεπιστημιακές κλινικές, Διασώστες/ Πλήρωμα Ασθενοφόρων, νομοσχέδιο για Μητρικό Θηλασμό στον χώρο εργασίας και νομοσχέδιο για Πειθαρχικά Ιατρών.

Ετοιμάστηκαν επίσης και βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία τα νομοσχέδια που αφορούν τα ακτινολογικά και Διαγνωστικά Εργαστήρια, την ανακουφιστική φροντίδα και την ίδρυση Εθνικού Φορέα Ασθενοφόρων ενώ υπό διαβούλευση βρίσκονται τα νομοσχέδια που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία Ιατρείων και Οδοντιατρείων, την αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και την ίδρυση Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους που υλοποιήθηκαν σε αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: το σχέδιο κάλυψης των εξόδων των συνοδών των επιδοτούμενων ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπεία, η συνομολόγηση συμφωνιών μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, η συμφωνία με την Πανεπιστημιακή Κλινική Tubingen για σκοπούς εξειδίκευσης γιατρών στην ηπατολογία ενώ υπογράφηκε η συμφωνία με το ίδρυμα Κλεάνθους για την ανέγερση νέας Παιδοογκολογικής Κλινικής και ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη δημιουργία Μονάδων Άμεσης Ιατρικής Φροντίδας. Τέλος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταθέσαμε πρόταση για τη δημιουργία Εθελοντικού Μηχανισμού Κοινών Προμηθειών Φαρμάκων, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της πρόσβασης και διαθεσιμότητας των καινοτόμων φαρμάκων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Δύσκολη η συνέχεια, αναμένουμε ετοιμότητα για συγκρούσεις

Της ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΝΑΓΗ

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν προωθηθεί νομοσχέδια τα οποία είτε βρίσκονταν στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας, είτε βρίσκονταν κάπου μεταξύ Υπουργείου, Νομικής Υπηρεσίας και Βουλής από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε, να το υπογραμμίσουμε και να δώσουμε τα εύσημα στον Υπουργό. Αθόρυβα εκεί στο υπουργείο Υγείας, με την άμεση εμπλοκή του Μιχάλη Δαμιανού έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, που αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο στον τομέα της Υγείας.

Από την ετοιμασία όμως ενός νομοσχεδίου μέχρι την ψήφιση του σε Νόμο χρειάζεται χρόνος και εκτός από χρόνο χρειάζεται και αποφασιστικότητα από την Κυβέρνηση γενικά και τον αρμόδιο Υπουργό ειδικότερα.

Ο Μιχάλης Δαμιανός δεν μας έδειξε ότι διστάζει να συγκρουστεί όταν χρειαστεί αλλά ίσως να χρειαστεί να μας το αποδείξει.

Κάποιες επισημάνσεις όμως έχουμε να κάνουμε γιατί εδώ και πολλά χρόνια γράφουμε και ξαναγράφουμε για τα ίδια πράγματα. Πριν προχωρήσουμε στα νομοσχέδια που προϋποθέτουν συγκρούσεις, να σημειώσουμε το γεγονός ότι ενώ η Κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία Υπηρεσίας/Φορέα/Υπουργείου «Πολιτικής Προστασίας», ταυτόχρονα προωθεί και νομοσχέδιο για τα ασθενοφόρα. Ίσως και σε αυτή την περίπτωση ο Μιχάλης Δαμιανός να πρέπει να ξεκαθαρίσει το σκηνικό, αν όχι δημόσια, στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο που σίγουρα θα προκαλέσει αντιπαραθέσεις και αν λάβουμε υπόψη τα όσα είχαν συμβεί στο παρελθόν και απεργίες από τους γιατρούς του δημοσίου, είναι εκείνο που αφορά την λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών. Οι συντεχνίες ήδη φωνάζουν. Άλλωστε με αυτή την πρακτική καταφέρνουν εδώ και 10 χρόνια να καθυστερούν την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Ο υπουργός Υγείας έχει δείξει τις προθέσεις του και στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αναμένουμε ότι δεν θα αλλάξει πορεία.

Με τις συντεχνίες ίσως πρέπει να συγκρουστεί ο Μιχάλης Δαμιανός και για άλλα ζητήματα. Ίσως η λύση που αναζητά η Κυβέρνηση για ΤΑΕΠ διαφορετικών κατηγοριών να βρίσκεται στην ορθή και πλήρη εφαρμογή των εφημερευόντων ιατρείων. Η προηγούμενη απόπειρα για χρήση των κέντρων Υγείας του δημοσίου στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, προσέκρουσε στις συντεχνίες. Η απλή δημιουργία μικρών ΤΑΕΠ δίπλα από τα υφιστάμενα ΤΑΕΠ με επιπρόσθετα χρήματα προς τους γιατρούς, όπως για άλλη μια φορά τα τελευταία 10 χρόνια προωθείται, είναι φαγητό ξαναζεσταμένο. Τα συγκεκριμένα μηνύματα βεβαίως δεν πρέπει να φθάσουν μόνο στο υπουργείο Υγείας αλλά και στο Προεδρικό.