Όταν πριν από μερικούς μήνες, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανηφόριζε με την Γραμματεία του Δημοκρατικού Κόμματος το Λόφο του Προεδρικού, στο κάδρο του πολιτικού σκηνικού, δεν χωρούσε ακόμα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Από τότε μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι τα δεδομένα άλλαξαν. Τα μηνύματα που έρχονται ενόψει βουλευτικών εκλογών, δεν είναι τα επιθυμητά και στην εξίσωση πλέον ως σενάριο, αρχίζει να αποκωδικοποιείται ως πρόθεση ορισμένων δηκοϊκών στελεχών, η αναζήτηση νέας σανίδας σωτηρίας.
Αυτό δηλαδή που έγινε το 2023 με το Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος, σύμφωνα και την περιβόητη δήλωση του Νικόλα Παπαδόπουλο, αν δεν έβαζε υποψηφιότητα θα έπρεπε να εφευρεθεί, μπαίνει ξανά ως λύση και σήμερα για το ΔΗΚΟ. Μόνο που το σενάριο αυτή την φορά αλλάζει πρωταγωνιστή και ο Νίκος γίνεται Οδυσσέας.
Ο τέως Γενικός Ελεγκτής είναι αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο ερωτηματικό για το πώς θα κινηθεί στο πολιτικό σκηνικό. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει βαρύμετρο η κάθοδος του στην πολιτική, είτε αυτή γίνει στις βουλευτικές εκλογές, είτε αυτή γίνει στις προεδρικές εκλογές. Η συμπόρευση μαζί του, λόγω της δημοφιλίας του, θα κρύψει ασφαλώς πολλές κομματικές αδυναμίες. Συνταγή για κάποιους δοκιμασμένη μεν, με την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, αποτυχημένη δε, κατά άλλους, αφού εκ των πραγμάτων, τα προβλήματα στο δηκοϊκό στρατόπεδο δεν λύθηκαν με την εκλογή Χριστοδουλίδη και το κόμμα δεν εξασφάλισε την δυναμική που θα ήθελε να λάβει συμπολιτευόμενο κόμμα.
Όπως δηλαδή, λειτουργούσε παραδοσιακά για το ΔΗΚΟ, η παρουσία του σε μία Κυβέρνηση, είτε ως κυβερνών κόμμα, είτε ως συγκυβερνών.
Η ανάγνωση αυτή, όσο ακραία και αν ακούγεται, γίνεται σε κομματικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, ως μία άσκηση επί χάρτου για τη συνέχεια, χωρίς βέβαια να είναι ξεκάθαρο το πώς θα μπορούσε να χτιστεί μία σχέση συνεργασίας με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και εάν αυτή θα μπορούσε να είχε αφετηρία τις βουλευτικές εκλογές. Ο ίδιος πάντως ο τέως Γενικός Ελεγκτής, έχει ξεκαθαρίσει πώς δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ψηφοδέλτιο κανενός κόμματος.
Το κουβάρι της όλης ιστορίας φαίνεται ότι άρχισε να ξετυλίγεται με αφορμή την δημόσια συζήτηση για το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις πολλαπλές συντάξεις και την δημόσια διαφωνία που εκφράστηκε από στελέχη του κόμματος έναντι της Κυβέρνησης. Όπως σημειώνουν κομματικοί κύκλοι, διαπιστώνεται μία κλιμάκωση της έντασης και της διαφωνίας, ίσως σε βαθμό που δεν δικαιολογείται. Η μουρμούρα εσωκομματικά στο ΔΗΚΟ, δεν είχε ποτέ εκλείψει σε σχέση με την Κυβέρνηση, όμως μετά τη συνάντηση της Γραμματείας του κόμματος με τον Πρόεδρο τον περασμένο Οκτώβριο, διαπιστωνόταν μια ύφεση.
Η συνάντηση τότε στο Προεδρικό είχε σκοπό και στόχο τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ Προεδρικού και Δημοκρατικού Κόμματος, όσον αφορά κυβερνητικά νομοσχέδια που θα έφταναν στην Βουλή και ένα επαναπροδιορισμό της σχέσης των δύο πλευρών. Στο ΔΗΚΟ, όπως και στα άλλα κόμματα της συμπολίτευσης, υπήρχε από διάφορους μια δυσαρέσκεια για έλλειψη συντονισμού. Στην πραγματικότητα όμως, η μεμψιμοιρία είχε να κάνει και γενικότερα με τη σχέση των δύο πλευρών και τα οφέλη που… δεν αποκόμιζε το ΔΗΚΟ από την στήριξη του στην Κυβέρνηση. Είχαν εξάλλου προηγηθεί και οι ευρωεκλογές και ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης με την Κυβέρνηση, ήταν και αυτό μέρος των μετεκλογικών διεργασιών.
Στη συνάντηση τότε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΗΚΟ έγινε ανασκόπηση της μέχρι τότε πορείας του κυβερνητικού έργου και υιοθετήθηκε ένα ενισχυμένο πλαίσιο συνεργασίας του κόμματος με την κυβέρνηση, το οποίο, όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση, θα βελτίωνε περαιτέρω τον συντονισμό. «Στόχος είναι η παραγωγική συνεργασία για υλοποίηση του κυβερνητικού έργου προς όφελος της χώρας και των πολιτών», σημειωνόταν στην ανακοίνωση.
Τι άλλαξε σήμερα; Η αφορμή δόθηκε με το θέμα των πολλαπλών συντάξεων, αλλά φαίνεται ότι το σκηνικό έχει ουρά και το συνέδριο του κόμματος που είναι προγραμματισμένο για τις 22-23 Μαρτίου θα είναι ενδεικτικό για τις προθέσεις ενόψει της συνέχειας. Ο προβληματισμός για τις σχέσεις ΔΗΚΟ- Κυβέρνησης, είναι δεδομένο ότι θα τεθεί προς συζήτηση…
Κυπριακό: Σήκωσε το βάρος η Χριστιανά
Το Κυπριακό αποτελεί συχνά- πυκνά σημείο αναφοράς για τις σχέσεις Κυβέρνησης- ΔΗΚΟ. Οι διαφωνίες επί αρκετών σημείων και θέσεων είναι προφανείς μεταξύ Χριστοδουλίδη και ΔΗΚΟ, ωστόσο, τα μέχρι τώρα δεδομένα, λειτουργούν με τρόπο που επιτρέπουν να κρατηθούν σε χαμηλούς τόνους οι διαφωνίες ή να περιορίζονται στις τοποθετήσεις βουλευτών του κόμματος, της λεγόμενης πιο σκληρής γραμμής στο Κυπριακό.
Χθες πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος ήταν ο μόνος εκ των πολιτικών αρχηγών που δεν τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια στη συζήτηση του Κυπριακό, στο κεφάλαιο Δ’ της χθεσινής συνεδρίας. Το βάρος της ευθύνης έπεσε στην αναπληρώτρια πρόεδρο του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ενώ τοποθετήθηκε και ο Παύλος Μυλωνάς ως εισηγητής του θέματος αλλά και ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.
Η αποφυγή του Νικόλα Παπαδόπουλου να κάνει ομιλία, ενδεχομένως να έχει σχέση με τις λεπτές ισορροπίες που επικρατούν σε σχέση με θέσεις του κόμματος, σε αντιπαραβολή με τις θέσεις που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εκφράζει.
Μυλωνάς: Στην Επιτροπή Παιδείας το Πρόγραμμα «IMAGINE»
Στο όλο σκηνικό προστίθενται και οι τοποθετήσεις βουλευτών του κόμματος, με τις οποίες ουσιαστικά ασκείται αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση.
Χθες ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδειας, Παύλος Μυλωνάς δήλωσες στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι εντός Μαρτίου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα για το Πρόγραμμα «IMAGINE» ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού στην παρουσία και των αρμοδίων.
Αρμόδιες πηγές από τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Παιδεία ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι το πρόγραμμα υλοποιεί δραστηριότητες παιδαγωγικού χαρακτήρα που δεν έχουν σχέση με το Κυπριακό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι επικρίσεις εναντίον του προγράμματος είχαν εκφραστεί και πριν 3 χρόνια από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος έκτοτε απαγορεύει τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων μαθητών και εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα.
Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι η συζήτηση για το πρόγραμμα «IMAGINE» έχει ήδη εγγραφεί από τουλάχιστον δύο κόμματα και αναμένεται να συζητηθεί εντός Μαρτίου. Υπέδειξε ότι θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Παιδείας «προκειμένου όλοι μας να έχουμε μια εικόνα καλύτερη και γενικότερη».
Βολές Ορφανίδη κατά του Μάριου Χαρτζιώτη για τα επεισόδια στη Λάρνακα
Έντονος ήταν χθες κατά του Υπουργού Δικαιοσύνης Μάριου Χαρτζιώτη και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Λάρνακας Χρίστος Ορφανίδης για τα επεισόδια αλλοδαπών στη Λάρνακα. «Η Λάρνακα ζει τρομοκρατία και οι Λαρνακείς δεν αισθάνονται ασφάλεια.
Το έχω καταγγείλει επανηλειμμένα αλλά δυστυχώς δεν λαμβάνονται μέτρα ουσιαστικά που να παρεμποδίζουν και να προστατεύουν τους νόμιμους κατοίκους της πόλης που βιώνουν καθημερινά ένα κλίμα τρομοκρατίας.
Αν δεν μπορούν να ελέγξουν είκοσι κοπελούθκια τότε τι μέτρα προστασίας των υπολοίπων μπορούν να κάνουν;;;
Φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι είναι ανεπαρκής και ο πολιτικός προϊστάμενος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Λίγη ευθιξία δεν βλάπτει», έγραψε μεταξύ άλλων στην ανάρτηση του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ.