Υπάρχει ένας οδικός χάρτης για το Κυπριακό πάνω στο οποίο κινείται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στοχεύοντας πρώτα και κύρια στην οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Την πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό επηρεάζουν και οι σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα.  

Μαγική λύση στο Κυπριακό δεν υπάρχει και οι κινήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δεν αναμένεται να πετύχουν να βρεθεί λύση σε ένα, τρεις ή έξι μήνες. Η πορεία του Κυπριακού ενόψει και της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη συζητήθηκαν στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας.  

Οι εκτιμήσεις της Αθήνας 

Αναβάθμιση του Κυπριακού το οποίο κινείται προς εποικοδομητική κατεύθυνση εκτιμά ανώτατη διπλωματική πηγή, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ΚΥΠΕ από τη Νέα Υόρκη. Η εκτίμηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι πως είναι στις προτεραιότητες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών το Κυπριακό.  

Σύμφωνα με τις ελληνικές διπλωματικές πηγές το γεγονός ότι διαφαίνεται μια κινητικότητα στο Κυπριακό δεν σημαίνει «ότι οι βασικές διαφορές στις θέσεις των δύο πλευρών έχουν ξεπεραστεί» όπως και δεν έχει ξεπεραστεί η συζήτηση «τη λύση δύο κρατών που τίθεται από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας».  

Προστίθεται ακόμα ως σημαντικό το “ότι υπάρχει ένας οδικός χάρτης”, επί του οποίου “μπορεί να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη”. Σίγουρα πάντως, “δεν μπορεί να υπάρξει μία μαγική λύση κατά τρόπο ώστε να λυθεί το Κυπριακό μέσα σε έναν ή τρεις ή έξι μήνες”. Αλλά αυτό που “έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία θα καθίσουν στο τραπέζι”. 

Υποβοηθητικός παράγοντας  

Η ανώτατη ελληνική διπλωματική πηγή σημείωσε ότι “ένα μεγάλο μέρος της επανεκκίνησης του Κυπριακού πιστώνεται ή βοηθήθηκε πάρα πολύ από την βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”.  

Όπως όλοι αντιλαμβάνονται, επισήμανε, ούτε στα ελληνοτουρκικά μπορεί να υπάρξει άμεση και εύκολη λύση. “Όπως και στο Κυπριακό, έτσι και στα λοιπά ζητήματα, οι βασικές θέσεις των δύο πλευρών δεν έχουν αλλάξει. Και, ως εκ τούτου, δεν θα περίμενε κιόλας κανείς ότι θα υπάρξει άμεση θετική εξέλιξη. Δεν είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που σηκώνεις ή κατεβαίνεις διακόπτη. Αυτά τα πράγματα θέλουν χρόνο” ανέφερε.  

Αυτό για το οποίο γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί με την Τουρκία “είναι να χτιστεί βήμα-βήμα μία σχέση ειλικρίνειας και κυρίως να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για να αποσυμπιέζονται καταστάσεις και να αποφεύγονται κρίσεις. Εάν καταφέρουμε να βγούμε στη συζήτηση για την οριοθέτηση θα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πάντως, για να μπούμε σε τέτοια συζήτηση, θα πρέπει πρώτα να έχουμε συμφωνήσει το πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό δεν έχει συμφωνηθεί” τόνισε η ανώτατη ελληνική διπλωματική πηγή. 

Η συνάντηση με Γκουτέρες  

Σε δήλωση στους ανταποκριτές στη Νέα Υόρκη αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στη συνάντηση τους συζητήθηκε και το Κυπριακό, ενόψει της διευρυμένης συνάντησης για το θέμα. “Είχαμε μια πολύ εκτενή συζήτηση, η οποία περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό και την επικείμενη διευρυμένη συνάντηση, την οποία θα έχουμε το επόμενο διάστημα”, ανέφερε. 

Σημείωσε, επίσης, ότι οι δύο συζήτησαν και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα οργανωτικά και διαρθρωτικά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ιδίως εν όψει και της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Μάιο, με μια σειρά από γεγονότα, τα οποία θα διοργανωθούν από την ελληνική Προεδρία. Ταυτόχρονα, οι δύο συζήτησαν και για “τις μεγάλες εξελίξεις στον κόσμο, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε όλες τις πλευρές του κόσμου, όπου υπάρχουν ένοπλες συρράξεις και μείζονες κρίσεις για τις οποίες ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είναι σε θέση να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες”, όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης.