Τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και ευρύτερα στη διεθνή κοινότητα όσοι ασχολούνται με το Κυπριακό, καθώς και όσοι θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έστω και ατύπως, αναμένεται ότι θα ασχοληθούν πρωτίστως με το πως θα μπορεί να επανεκκινήσουν συνομιλίες. Κοιτάζοντας προς το μέλλον και με ζητούμενο μια ενωμένη Κύπρο.
Στο πλαίσιο αυτής της νέας προσπάθειας που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αυτό που αναμένεται είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι να κοιτάζουν προς τα εμπρός και την προσπάθεια αναβίωσης του διαλόγου στο Κυπριακό. Ο Ερσίν Τατάρ περί άλλων τυρβάζει και Οθωμανική αυτοκρατορία ονειρεύεται.
Την εποχή των Οθωμανών
Σε δηλώσεις του (πηγή Βατάν/ΓΤΠ) ο Ερσίν Τατάρ το έχει γυρίσει στην ιστορία και ονειρεύεται μια Κύπρο κάτω από τον έλεγχο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι οι Τούρκοι της Κύπρου είναι αναπόσπαστο μέρος του «μεγάλου τουρκικού έθνους», ο Τατάρ είπε ότι η Κύπρος έμεινε 350 χρόνια κάτω από την διοίκηση των Οθωμανών και υποστήριξε ότι «κανένας δεν μπόρεσε να διοικήσει αυτό το μέρος 350 χρόνια».
Ισχυρίστηκε ότι οι Οθωμανοί επέδειξαν μια «αντίληψη δημοκρατίας, ανθρωπιάς, συνείδησης, ελέους και καλοσύνης», δίδοντας τη δυνατότητα στους ορθόδοξους στην Κύπρο να συνεχίσουν να ζουν με τις δικές τους αξίες και υποστήριξε ότι μετά τη μεταβίβαση της διοίκησης του νησιού στους Άγγλους, οι ορθόδοξοι υπέβαλαν τους Τούρκους της Κύπρου σε κάθε είδους τυραννία για να τους αφανίσουν και θέλησαν να ενώσουν το νησί με την Ελλάδα.
Υμνεί την εισβολή του ’74
Ισχυριζόμενος ότι μετά την τουρκική εισβολή οι Τουρκοκύπριοι απέκτησαν «κράτος» και ότι η παρουσία της Τουρκίας στο νησί αποτελεί την εγγύηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ηρεμίας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «θα ήταν μια εξαιρετικά λανθασμένη ενέργεια να καταστούμε όργανα στη φαντασίωση των Ελληνοκυπρίων και να θέσουμε σε κίνδυνο το μέλλον μας», κατά την έκφρασή του.
Υπενθυμίζοντας ότι κάποιοι αντιπολιτευόμενοι στα κατεχόμενα αναφέρονται ακόμα σε ομοσπονδία, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Όλα αυτά είναι μάταια, διότι δοκιμάστηκαν πολλές φορές και δεν υπήρξε αποτέλεσμα».
Στο μεταξύ στην ψευδοβουλή
Κι ενώ ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ονειρεύεται μια Κύπρο οθωμανική, οι εκπρόσωποι της τ/κ κοινότητας στη ψευδοβουλή «σκοτώνονται» για το Κυπριακό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τ/κ Τύπου (πηγή ΓΤΠ) νέα αντιπαράθεση σημειώθηκεανάμεσα στον Ερχούν Σιαχαλί (λεγόμενο ‘βουλευτή’ του ΡΤΚ) και Ταχσίν Ερτουγρούλογου (λεγόμενο ‘υπουργό εξωτερικών’ του κατοχικού καθεστώτος).
Ο Σιαχαλί αναφέρθηκε στην σημασία της συνάντησης στη Γενεύη σε μια περίοδο που δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά θα θέσει τη λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, η οποία βρίσκεται εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.
Υπενθυμίζοντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κ. Σιαχαλί είπε ότι προκαλούν σύγχυση οι προτάσεις Τατάρ και του «υπουργού εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου σε θέματα όπως «η αναγνώριση της τδβκ, οι εγγυήσεις και η λύση δύο κρατών».
Επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα του τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ μιας ομοσπονδιακής λύσης και ότι το θέμα της πολιτικής ισότητας δεν είναι προς διαπραγμάτευση, ο Ερκούτ Σιαχαλί είπε ότι πρέπει να ενημερωθεί η «βουλή» πριν τη διάσκεψη και να γίνει προετοιμασία γι’ αυτήν, προσθέτοντας ότι στόχος είναι μια αμοιβαία αποδεκτή διαδικασία με χρονοδιάγραμμα.
«Κράτος» βλέπει ο Ερτουγρούλογλου
Απαντώντας στον «βουλευτή» του ΡΤΚ, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι ο τ/κ «λαός» διαθέτει «κράτος» και ότι η ε/κ πλευρά θέλει να απαλλαχθεί από τον τουρκικό στρατό και τις εγγυήσεις. Συνεχάρη μάλιστα την ε/κ ηγεσία επειδή δεν το αποκρύπτει αυτό και ανέγνωσε αποσπάσματα σχετικών δηλώσεων.
Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ είναι αυτά που δημιούργησαν το Κυπριακό και ότι παραγνωρίζεται το βασικό πρόβλημα που είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι θεωρούνται κράτος και οι Τουρκοκύπριοι κοινότητα.
Ο κ. Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είδε πως δεν θα δώσουν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν με τον ίδιο τρόπο και ανέφερε πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος, ζητώντας νέες ιδέες. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, η τουρκική πλευρά πήγε στο τραπέζι με νέες ιδέες λέγοντας ότι ήρθε στην ατζέντα η διαμόρφωση του μέλλοντος ως «δύο γειτονικά κράτη».
Παίρνοντας ξανά τον λόγο ο Ερούτ Σιαχαλί υπογράμμισε τη σημασία του να έχουν κάθε είδους επαφές με τη διεθνή κοινότητα οι Τουρκοκύπριοι που έχουν λόγο σε αυτό το νησί και πρόσθεσε ότι πρέπει να αναπτυχθούν οι σχέσεις με την ΕΕ, κυρίως με εμπόριο με τους Ελληνοκύπριους μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής. Απαντώντας σε ερώτηση του Ερτουγρούλογλου αν «πιστεύετε στην ύπαρξη και τη νομιμότητα της τδβκ», ο κ. Σιαχαλί απάντησε «ναι».