Επίσημη πρώτη συνεδρία του νεοσύστατου Συμβουλίου Αμυντικής Βιομηχανίας και στο επίκεντρο της το πως οι εταιρίες της ΚΑΒ θα μπουν «στο παιχνίδι» μέσα από τα εξοπλιστικά προγράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε είναι πως η Λευκωσία προτίθεται να προωθήσει τις συνέργειες των κυπριακών εταιριών με ξένους οίκους με τις οποίες θα υπογράφονται συμφωνίες αγοράς οπλικών συστημάτων για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς.

Ακολουθώντας μια πρακτική που εφαρμόζουν οι πλείστες χώρες που θέλουν να βοηθήσουν την αμυντικής τους βιομηχανία η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη συμμετοχή και εμπλοκή της Κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας στην παραγωγή εξοπλιστικών προγραμμάτων τα οποία θα αποκτηθούν από την Κύπρο. Και ήδη, όπως πληροφορούμαστε, έγιναν και οι πρώτες κρούσεις προς τις χώρες με τις οποίες η ΚΔ βρίσκεται σε συζήτηση για την αγορά οπλικών συστημάτων.

Ένας νεοσύστατος μηχανισμός

Το Συμβούλιο Αμυντικής Βιομηχανίας συστάθηκε πρόσφατα και αφού, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Υπουργός Άμυνας, είχαν προηγουμένως πάρει μια γεύση από τις δυνατότητες που έχουν σήμερα κυπριακές εταιρείες που εμπλέκονται στον αμυντικό τομέα.

Των συνεδριών του ΣΑΒ θα προεδρεύει ο εκάστοτε ΥΠΑΜ, ενώ στην χθεσινή που ήταν η πρώτη επίσημη πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό και προήδρευσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης . Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε όπως ανά εξάμηνο ετοιμάζεται έκθεση η οποία θα τίθεται ενώπιόν του για να ενημερώνεται επί των προσπαθειών αναβάθμισης της αμυντικής βιομηχανίας.

Το τραπέζι θέματα της βιομηχανίας

Ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό ανέφερε ότι το Συμβούλιο συνήλθε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με καθορισμένη ημερήσια διάταξη.

«Συζητήσαμε τα διάφορα θέματα τα οποία απασχολούν τη βιομηχανία αμυντικής πολιτικής, ανταλλάξαμε απόψεις και καθορίσαμε στόχους βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους», είπε.

Είναι διαπίστωση όλων μας, συνέχισε, «ότι τα πράγματα έχουν ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό ούτως ώστε να μπορούμε να περηφανευόμαστε ότι η Κυπριακή Αμυντική Βιομηχανία μπορεί να παράξει προϊόντα για να ενισχύσει τόσο την άμυνα του τόπου, αλλά όσο και άλλες υπηρεσίες, κρατικές και άλλες στο ευρύτερο φάσμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Συνεισφορά στην άμυνα του τόπου

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Πάλμας είπε ότι αμυντική βιομηχανία είναι η βιομηχανία η οποία δραστηριοποιείται και παράγει προϊόντα τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν και στην άμυνα του τόπου. «Αυτά μπορεί να είναι από λογισμικά προγράμματα, από drones μέχρι και άλλο στρατιωτικό υλικό το οποίο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είτε με συνέργειες είτε αυτόνομα οι κυπριακές βιομηχανίες μπορούν να παράξουν και να συνεισφέρουν στην Εθνική Φρουρά», σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι υπάρχουν πλέον αρκετές εταιρείες στην Κύπρο διασκορπισμένες σε όλη την επικράτεια, οι οποίες μπορούν να παράγουν άμεσα προϊόντα τα οποία συμβάλλουν στα εξοπλιστικά προγράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συνέχεια στην ΕΕ

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις τη Δευτέρα της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι θα παρουσιάσει ενώπιον των ηγετών των κρατών μελών στις 6 Μαρτίου συνολικό πλάνο για την αναβάθμιση της παραγωγής και των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και κατά πόσον η Κύπρος μπορεί να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια, ο Υπουργός είπε ότι «η Κύπρος μπορεί να συνεισφέρει». Είπε ακόμη ότι η Κύπρος είναι από τις χώρες οι οποίες καταθέσαν πρόταση «προς αυτήν την κατεύθυνση που συνέρχεται το Συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να δούμε επιτέλους με πιο συγκεκριμένο τρόπο και με πιο σαφή τρόπο τα ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Προεδρικού, αναφέρθηκε στην ομόφωνη προσέγγιση των μελών της ΕΕ, για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσα από συνεργασία και συμπράξεις όλων των κρατών μελών.

Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσουμε σύντομα με τους δικούς της σχεδιασμούς, λαμβάνοντας υπόψη, ως ξεκάθαρη προϋπόθεση, τη συμμετοχή κυπριακών εταιρειών στην παραγωγή των όποιών εξοπλιστικών προγραμμάτων αγοράζει η Κυπριακή Δημοκρατία και όχι μόνο.

Το Υπουργείο Άμυνας

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Άμυνας σημειώνει ότι η σύσταση του Κυπριακού Συμβουλίου Αμυντικής Βιομηχανίας (ΚΣΑΒ), με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 15 Ιανουαρίου 2025, «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη και ενίσχυση του τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας της Κύπρου».

Όπως αναφέρεται, το Συμβούλιο «δεσμεύθηκε» να εργαστεί για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου πολιτικής που θα ενισχύσει πρακτικά την αμυντική βιομηχανία της χώρας, με στόχο τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα του τομέα, αλλά και τη μείωση της ανεφοδιαστικής εξάρτησης της Εθνικής Φρουράς από ξένες εταιρείες.