Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι Bengü Türk στην Άγκυρα ότι δεν πρόκειται να μεταβεί στη διευρυμένη διάσκεψη της Γενεύης για διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), ο τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρεται σήμερα σε ανακοίνωση της «προεδρίας» σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Τατάρ. Ο ίδιος τόνισε πως, για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, απαιτείται κοινή βάση και πλαίσιο, σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν διαπιστώσει πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο κοινό έδαφος.
«Για να υπάρξει κοινό έδαφος, πρέπει να αναγνωριστεί η κυριαρχία μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τόσο η τουρκοκυπριακή όσο και η τουρκική πλευρά θα υπογραμμίσουν στη Γενεύη πως το μέλλον της Κύπρου πρέπει να βασίζεται στην ύπαρξη «δύο κρατών». «Θα πάμε εκεί για να εκφράσουμε τη δική μας οπτική για το μέλλον της Κύπρου και να καταστήσουμε σαφές ότι η μόνη εφικτή λύση είναι αυτή των δύο κρατών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε, επίσης, τη θέση ότι «από το 1974 υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο και οι συγκρούσεις έχουν τερματιστεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, το κρίσιμο ζήτημα για την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι η διατήρηση της παρουσίας του τουρκικού στρατού και των εγγυήσεων.
Τονίζοντας τη γεωπολιτική σημασία της Κύπρου για την Τουρκία, ο κ. Τατάρ επεσήμανε τη στρατηγική σημασία του εναέριου χώρου και του ελέγχου του, χαρακτηρίζοντάς τον «εθνικό ζήτημα» που επηρεάζει την ασφάλεια της Τουρκίας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο, σημειώνοντας πως οι σχέσεις και οι συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και τουρκοκυπριακής διοίκησης αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το Κυπριακό, είπε, είναι «εθνική υπόθεση» και η υποστήριξη της Τουρκίας αποτελεί «αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα». Ζήτησε να μην υποτιμάται η τουρκοκυπριακή διοίκηση, επισημαίνοντας ότι καλύπτει 3.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα και, ως «ανεξάρτητο τουρκικό κράτος», έχει δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες, χωρικά ύδατα και αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Οι θαλάσσιες ζώνες, τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα και η αποκλειστική οικονομική ζώνη, υποστήριξε, αποτελούν πηγή πλούτου για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και την «Ουράνια Πατρίδα».
Ευχαρίστησε, τέλος, τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και τον επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, για τη στήριξή τους στη λύση των δύο κρατών.
Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Βουλής, Μουσταφά Τζιανμπεϊ, ο κ. Τατάρ επανέλαβε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Τουρκία επιδιώκουν μια λύση βασισμένη σε «δύο κράτη».
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο. Υπερασπιζόμαστε πλέον την πολιτική των δύο κρατών», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες για αύξηση της αναγνώρισης της τουρκοκυπριακής διοίκησης θα συνεχιστούν με την υποστήριξη της Άγκυρας.
Από την πλευρά του, ο κ. Τζιανμπεϊ τόνισε τη σημασία της διεθνούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους και ευχήθηκε στον κ. Τατάρ «καλή επιτυχία» στη Γενεύη, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξή του.
ΚΥΠΕ