Τα κομματικά προβλήματα που βγαίνουν προς τα έξω και βλέπουν το φως της δημοσιότητα, δεν αφορούν το ΑΚΕΛ. Παρόλα αυτά, το κόμμα της Αριστεράς, ενώ δεν γίνεται σημείο αναφοράς για εσωκομματικά προβλήματα και ενώ είναι στην αντιπολίτευση εδώ και δώδεκα χρόνια, όχι μόνο δεν καταφέρνει να ανακάμψει, αλλά συνεχίζει μια σταθερή πτωτική πορεία ποσοστών.
Τα μηνύματα που φτάνουν από τα κομματικά πηγαδάκια αναφέρουν ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός και ανησυχία στην Εζεκία Παπαϊωάννου ενόψει των βουλευτικών εκλογών και του κινδύνου νέας απώλειας ποσοστών για το κόμμα. Αυτό ουσιαστικά θα σημαίνει περαιτέρω υποχώρηση της εκλογικής του δύναμης που θα αποδυναμώνει και τη θέση του στο πολιτικό σκηνικό.
Η αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος έφερε νέο αέρα στο ΑΚΕΛ, αλλά την ίδια ώρα δεν φαίνεται αυτό να αποτυπώνεται στην κάλπη. Η επιτυχημένη πορεία που κατέγραψε στις προεδρικές εκλογές η υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη τον οποίο στήριξε το ΑΚΕΛ, δεν είχε συνέχεια. Για πολλούς μάλιστα, η αναμέτρηση των προεδρικών εκλογών δεν μπορεί να αποτελεί μέτρο σύγκρισης για τα εκλογικά αποτελέσματα του ΑΚΕΛ και αυτό αποδείχθηκε και στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Μια εκλογική αναμέτρηση που ορισμένοι στον χώρο του κόμματος της Αριστεράς, λοξοκοίταζαν ακόμη και την πρωτιά, δεδομένων και των προσδοκιών που δημιουργούσε η ψήφος των Τουρκοκυπρίων. Για τους οποίους για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι έγινε λάθος ανάγνωση του σκηνικού.
Όπως εκ των πραγμάτων προκύπτει βέβαια, κάτι πάει λάθος στο ΑΚΕΛ και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με εξωγενείς παράγοντες. Όπως αφήνεται πλέον να διοχετευθεί προς τα έξω από κομματικούς κύκλους, αλλά και από συζητήσεις σε κομματικά πηγαδάκια, υπάρχουν εσωκομματικά ζητήματα και αδυναμίες στην Εζεκία Παπαϊωάννου. Αυτό αφορούν και τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος και στην διατύπωση πολιτικών θέσεων αλλά και σε κενά και αδυναμίες που αφορούν το οργανωτικό κομμάτι του κόμματος,. Ο άλλοτε πανίσχυρος μηχανισμός του ΑΚΕΛ μοιάζει, όπως υποδεικνύουν πολλοί, με ξεδοντιασμένη μηχανή.
Η κομματική ανάγνωση του σκηνικού επικεντρώνεται στην αδράνεια μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων της Αριστεράς που παλαιότερα έδιναν σταθερά την ψήφο τους στο ΑΚΕΛ, αλλά τα τελευταία χρόνια. μένουν κυρίως στην αποχή. Κυρίως διότι δεν βλέπουν ότι έχουν άλλη επιλογή. Υπάρχει και μια μερίδα που κάνει άλλες κομματικές επιλογές.
Σε αυτή την ομάδα των αριστερών ψηφοφόρων είναι ουσιαστικά που επικεντρώνει την προσπάθεια του το ΑΚΕΛ, ρίχνοντας και το χαρτί της κοινωνικής συμμαχίας. Μέχρι στιγμής δεν είναι μετρήσιμη αυτή η προσπάθεια, αλλά την ίδια ώρα, δεν διαπιστώνεται να προσδίδει δυναμική. Για αυτό και υπάρχει αυτή η ανησυχία στα κομματικά γραφεία του ΑΚΕΛ.
Η χθεσινή ομιλία του Στέφανου Στεφάνου στην επαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, είχε αρκετά σημεία τα οποία αποτελούν σημεία αναφοράς της προσπάθειας στην οποία επικεντρώνεται η ηγεσία του ΑΚΕΛ.
«Η επαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου αποτελεί σταθμός ανασυγκρότησης και ευκαιρία για να προωθήσουμε στην πράξη ακόμα πιο αποφασιστικά, ακόμα πιο αποτελεσματικά και ευδιάκριτα στους πολίτες, την παρέμβαση του ΑΚΕΛ για τη χώρα και την κοινωνία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Στεφάνου, κάνοντας επίκληση στην ιστορική πορεία του κόμματος και τους κοινωνικούς του αγώνες. Με αυτήν την αφετηρία, ο γγ του ΑΚΕΛ, συνέδεσε το σήμερα και τις μάχες που δίνει σήμερα το κόμμα της Αριστεράς σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, όπως είναι το θέμα της ακρίβειας, της κατάθεσης προτάσεων για την στεγαστική πολιτική και των δικαιωμάτων των εργατών για διατήρηση των συλλογικών συμβάσεων.
«Το ΑΚΕΛ έγινε ισχυρή δύναμη για την Κύπρο και τον λαό μας συνδυάζοντας την αντίσταση με τη δημιουργία, την απόρριψη με την πρόταση, για να κάνουμε την Κύπρο μας καλύτερη», υπέδειξε, για να συνεχίσει στη συνέχεια επισημαίνοντας πώς, «είναι οι αγώνες μας και η προσφορά μας στο σήμερα που μας επιβεβαιώνει στη συνείδηση της κοινωνίας. Είναι έτσι που στην πράξη αποδεικνύουμε ότι εμείς εκπροσωπούμε τα λαϊκά συμφέροντα. Ότι εμείς εκπροσωπούμε την πρόοδο και την προοπτική».
Έντονη κριτική σε Χριστοδουλίδη για το Κυπριακό
Στην ομιλία του ο Στέφανος Στεφάνου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό, ασκώντας έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για απουσία πρωτοβουλιών που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
«Το αδιέξοδο δεν μπορεί να διαρρηχθεί με ευχές και προσευχές. Χρειάζεται ανάληψη πρωτοβουλιών από μέρους μας, συγκεκριμένων και πρωτίστως ουσιαστικών», δήλωσε, προσθέτοντας πώς, δύο είναι οι βασικοί άξονες των πρωτοβουλιών. Ο πρώτος άξονας, όπως είπε, έχει να κάνει με τη διαμόρφωση θετικής ατζέντας προς την Τουρκία και προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα. «Ο δεύτερος άξονας των πρωτοβουλιών μας πρέπει να στοχεύει στην προώθηση της αντίληψης πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το διαπραγματευτικό κεκτημένο για να ενισχύσουμε την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες», τόνισε.
Νέα Επαρχιακή Επιτροπή Αμμοχώστου
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, η Εκλογική Επαρχιακή Συνδιάσκεψη εξέλεξε νέο Επαρχιακό Γραμματέα και νέα Επαρχιακή Επιτροπή.
Τα άτομα που απαρτίζουν τη νέα Επαρχιακή Επιτροπή είναι (με αλφαβητική σειρά):
Αβραάμ Ανδρέας, Βασιλείου Γιώργος, Βύρας Ανδρέας, Γαβριήλ Γιαννάκης, Γεωργίου Ερμιόνη, Γεωργίου Μαρία, Γιάγκου Γιάγκος, Γρηγόρη Γρηγόρης, Δημήτρη Χριστάκης, Ζάουρα Αθηνά, Ζορλή Πρ. Γεώργιος, Ιεράρχης Πανίκος, Καράπασιης Αντρέας, Κέττηρος Νίκος, Κολάνη Σόφη, Κουκουμάς Γιώργος, Κουκουμάς Μάριος, Κουννής Ανδρέας, Κυριάκου Νεόφυτος, Λάρκου Χριστοφόρος, Λίλη Νίκος, Μάρκου Σοφία, Μάτολης Ανδρέας, Μάτολης Δημήτρης Μαυρόγιαννος Γιάννος, Μιλτιάδους Γιαννάκης, Νεοκλέους Βαλάντης, Νεοφύτου Κατερίνα, Νικολάου Αλέξης, Νικολάου Λίλη Μαρία, Νικολάου Χρίστος, Παναγιώτου Κωνσταντίνου, Παπέττας Πανίκος, Πέτρου Πέτρος, Ποταμού Αλεξία, Σιαντάνη Κυριακή, Ττοφαρή Άντρη, Χαραλάμπους Χριστόφορος, Χατζηγεωργίου Σταύρος, Χήρας Πέτρος, Χριστοδούλου Στέφανος, Χριστοφίδης Βίκτωρ.