Τώρα είναι η ώρα της Αννίτας Δημητρίου φρονεί μια μερίδα συναγερμικών. Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ βρίσκεται πλέον ενώπιον, ίσως, της μεγαλύτερης πρόκλησης στην πολιτική της σταδιοδρομία.
Η μετά το καταστατικό συνέδριο, εποχή κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη για την ίδια, η οποία καλείται, εν μέσω πολλών σκοπέλων και ανοικτών μετώπων, να οδηγήσει τον Δημοκρατικό Συναγερμό στην πιο καθοριστική εκλογική μάχη της σύγχρονης ιστορίας του, σε ένα χρόνο και δύο μήνες από σήμερα. Τις βουλευτικές εκλογές. Η πορεία προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά, όπως επισημαίνουν πολλά κομματικά στελέχη εντός και εκτός Πινδάρου, είναι ένα τεστ επιβίωσης για την Αννίτα Δημητρίου, το οποίο θα κρίνει το τοπίο για τη συνέχεια.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ καλείται:
> Να επιδείξει αποφασιστικότητα εντός και εκτός κόμματος και να προβεί σε κινήσεις που θα στείλουν μηνύματα πώς κουμάντο κάνει μόνο η ίδια μαζί με την υπόλοιπη κομματική ηγεσία.
> Να ηγηθεί της προεκλογικής του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές βγαίνοντας η ίδια μπροστά, χωρίς να διστάζει να συγκρουστεί πολιτικά, όταν και εφόσον κρίνεται απαραίτητο.
>Να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και σταθερότητα σε κινήσεις και αποφάσεις της. Η ατολμία που επιδεικνύει πολλές φορές σε πολλά θέματα, της έχει στοιχίσει πολιτικά.
Η ανάγνωση των αποφάσεων του καταστατικού συνεδρίου του κόμματος το προηγούμενο Σάββατο, δεν είναι μονοσήμαντη. Οι ερμηνείες και οι εκτιμήσεις, απηχούν σε ένα μεγάλο βαθμό και τις διαφορετικές τάσεις που επικρατούν στο συναγερμικό στρατόπεδο από την εποχή της προεκλογικής των περασμένων προεδρικών εκλογών. Υπάρχουν, όμως, κάποια γεγονότα τα οποία αποτελούν σημεία αναφοράς και αποτυπώνουν μία κατάσταση πραγμάτων στον Δημοκρατικό Συναγερμό, την οποία θα πρέπει να διαχειριστεί η Αννίτα Δημητρίου.
Ο πρώτος σταθμός σε αυτή τη νέα πορεία είναι οι βουλευτικές εκλογές. Ο εκλογικός στόχος, έχει καθοριστεί στην πρωτιά. Σε ο,τι αφορά τα ποσοστά δεν έχει μπει πήχης. Αυτό είναι μια ένδειξη της ανησυχίας αλλά και των δυσκολιών που υπάρχουν, όχι μόνο για τον ΔΗΣΥ, αλλά και για όλα τα κόμματα. Τον Μάιο του 2021, ο ΔΗΣΥ είχε λάβει 99.328 ψήφους και ποσοστό 27.77%. Στις τελευταίας ευρωεκλογές έλαβε 91.316 ψήφους και ποσοστό 24.78%. Στις εκλογές του Μάη του 2026, τα δεδομένα είναι ακόμα πιο δύσκολα, όμως το ζητούμενο για τον ΔΗΣΥ είναι να καταφέρει να κρατηθεί τουλάχιστον σε ένα ποσοστό κοντά και γύρω στο 25%. Ακόμα και εάν αυτό το ποσοστό θα είναι το χαμηλότερο στην ιστορία του, με τα δεδομένα της σημερινής εποχής θα είναι άθλος για την Αννίτα Δημητρίου.
Όμως, το αποτέλεσμα μια εκλογικής αναμέτρησης στον ΔΗΣΥ, εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως:
➤ Παράγοντας Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, επεδίωξε να στείλει μήνυμα επιστροφής στο κομματικό προσκήνιο κατά τη διάρκεια του καταστατικού συνεδρίου. Ως μήνυμα προς τα έξω βγαίνει ότι και το αποτέλεσμα του συνεδρίου, είναι μια επικράτηση της δικής του γραμμής, παρόλο που αυτό δεν ισχύει απόλυτα. Υποδεικνύεται επίσης από διάφορα κομματικά στελέχη πώς ο ίδιος ούτε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του 2023 προέβη σε διαγραφές, ούτε και μετεκλογικά. Είχε πει μάλιστα το περιβόητο «το παίρνω πάνω μου». Ούτε έφερε ένσταση στην συμμετοχή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην ομάδα ηγετών του ΕΛΚ.
Η όλη κατάσταση πραγμάτων στον ΔΗΣΥ, έχει να κάνει ασφαλώς με τις προεδρικές εκλογές του 2028 και τις βλέψεις του τέως προέδρου του να είναι ξανά υποψήφιος,. Η αντίδραση του στο συνέδριο, δεν ήταν άσχετη και με την περιρρέουσα των προηγούμενων ημερών για τη συζήτηση σε σχέση με την επιλογή υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές και το ενδεχόμενο προτεραιότητας του προέδρου του κόμματος. Με την παρουσία του στο συνέδριο, ουσιαστικά ήθελε να δείξει έμμεσα πώς είναι παρών.
Το ζητούμενο βέβαια είναι το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα ο Αβέρωφ Νεοφύτου και πόσο θα βοηθήσει να πάει ο ΔΗΣΥ καλά στις βουλευτικές εκλογές. Ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα, σίγουρα δεν δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις για το όποιο υποψήφιο του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές. Από την άλλη όμως, εάν η Αννίτα Δημητρίου, θεωρείται αντίπαλο δέος, ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές θα το φορτωθεί η ίδια ως πρόεδρος και θα βγει νοκ- άουτ…
➤ Προεδρικές εκλογές ’28: Ο πρώτος στόχος είναι ξεκάθαρα οι βουλευτικές εκλογές, όμως η συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές δεν κλείνει στο συναγερμικό στρατόπεδο. Αυτό που ξεκαθάρισε είναι πώς δεν υπάρχει σενάριο για στήριξη Νίκου Χριστοδουλίδη. Απ’ εκεί και πέρα, η απάντηση δεν είναι απλή, παρόλο ότι η όλη συζήτηση έχει αναχθεί σε μάχη Αβέρωφ- Αννίτας. Υπάρχει και ο παράγοντας Φαίδωνας Φαίδωνος όμως. Έχει επίσης αρχίσει να συζητείται και κάτι άλλο που μπορεί να ανατρέψει πλήρως το σκηνικό. Αυτό αφορά, το σενάριο κομματικών συνεργασιών. Η ηγεσία του κόμματος φαίνεται να προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση διαλόγου με άλλες πολιτικές ομάδες, ανάλογα με το σκηνικό που θα διαμορφωθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές. Δεδομένου βέβαια ότι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις δεν θα συνεχίσουν να είναι μέρος της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Επίσης, στην εξίσωση των συνεργασιών, όπως ήταν και η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για τις τοπικές εκλογές, δεν χωρούν τα άκρα, δηλαδή ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ. Άρα η κατεύθυνση είναι συγκεκριμένη προς ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ. Σε μία κομματική συνεργασία, ασφαλώς ο υποψήφιος θα πρέπει να είναι κοινής αποδοχής και ως εκ τούτου, ούτε η Αννίτα, ούτε ο Αβέρωφ, ούτε οποιοσδήποτε άλλος δεν έχει προτεραιότητα…
➤ Οι ισορροπίες στην Βουλή και στην Πινδάρου: Μετά τις αποφάσεις του καταστατικού συνεδρίου, κλείνει οριστικά μάλλον και το κεφάλαιο παραίτησης του Ονούφριου Κουλλά, από την θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος. Παρόλο ότι η ίδια η πρόεδρος του ΔΗΣΥ το είχε κλείσει εδώ και μέρες, εντούτοις, οι αποφάσεις του συνεδρίου, μπορούσαν να φέρουν ανατροπές.
Ο βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου επίσης, παρά τις επιφυλάξεις και διαφωνίες που διατυπώνει κατά καιρούς για αποφάσεις του κόμματος και παρά το γεγονός ότι κάποια στιγμή του είχε σταλεί και επιστολή παρατήρησης, στήριξε τις εισηγήσεις της ηγεσίας στο συνέδριο.
Την ίδια ώρα βέβαια η Αννίτα Δημητρίου καλείται να βρει τις ισορροπίες γενικότερα εντός του κόμματος, τόσο μεταξύ ατόμων, όσο και μεταξύ της ίδιας και κομματικών στελεχών.
Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, φαίνεται ανακουφισμένη μετά το συνέδριο και η εβδομάδα που πέρασε, ήταν ήρεμα απ’ όλες τις απόψεις, τα γραφεία στην Πινδάρου. Αυτό δείχνει πώς το καταστικό συνέδριο και η όλη πορεία προς αυτό, ήταν ένα τεράστιο βάρος για την ίδια. Το γεγονός ότι πέρασε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και παράλληλα ότι έκλεισαν με τον τρόπο έστω που έκλεισαν τα καυτά ζητήματα που είχαν ανοίξει, είναι για την Αννίτα Δημητρίου, ένα θετικό σημείο αναφοράς. Αυτό εξάλλου ήταν και το μήνυμα που θέλησε να περάσει μέσα από την ομιλία της, την ημερά του καταστατικού συνεδρίου.
Η συζήτηση, ουσιαστικά περιστράφηκε γύρω από τρία ζητήματα:
➤ Την απόφαση για τα μέλη του ΔΗΣΥ, που μετέχουν στην Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη. Δηλαδή τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, την Μαρίνα Χατζημανώλη, τον Κώστα Κουμή και Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη.
➤ Στο όριο των τριών συνεχόμενων θητειών για πολιτειακά και κομματικά αξιώματα που ψηφίστηκε στο καταστατικό συνέδριο του 2018 και κατά πόσο θα άλλαζε η συγκεκριμένη απόφαση.
➤ Στον τρόπο επιλογής του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές.
Από τα τρία, το πιο δύσκολο ήταν η απόφαση για τους Υπουργούς. Το ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην κάλπη, θα φανεί στις εκλογές. Σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες απώλειες. Από την άλλη, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα απόηχος, έκλεισε, έστω και με τον τρόπο που έκλεισε ένα θέμα που πηγαινοερχόταν εδώ και δύο χρόνια στον ΔΗΣΥ.
Ο παράγοντας Ευθύμιος Δίπλαρος
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος θα είναι και επικεφαλής, με βάση το καταστατικό του κόμματος, της προεκλογικής, δεν θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές. Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος με τον Ευθύμιο Δίπλαρο, έχει ως πολιτικός ένα κοινό που τον ψηφίζει φανατικά στη Λεμεσό και για αυτό εκλεγόταν και πρώτος σε σταυρούς προτίμησης. Με το όριο θητειών, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος, αν και είχε σπεύσει να δηλώσει από νωρίς πώς ο,τι και να γινόταν, δεν θα ήταν υποψήφιος και ο λόγος ήταν διότι φορτωνόταν σε αυτόν, το άνοιγμα της συζήτησης για το όριο θητειών. Παρά τη δήλωση του ότι δεν θα διεκδικούσε, είχε έντονη θέση πριν το συνέδριο ότι ο αποκλεισμός κάποιων βουλευτών που συμπλήρωναν το όριο θητειών, θα έχει κόστος για το κόμμα. Τελικά συμφώνησε να πάει η ηγεσία με κοινή γραμμή και τάχθηκε κατά της κατάργησης του ορίου θητειών. Πώς θα λειτουργήσει στις βουλευτικές εκλογές; Το γεγονός ότι θα είναι επικεφαλής της προεκλογικής, αυτόματα τον φορτώνει με σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το όποιο αποτέλεσμα. Συν τοις άλλοις βέβαια, ακόμα και αν οι βλέψεις του είναι να διαδεχθεί την Αννίτα Δημητρίου, δεν θα ήταν προς συμφέρον του να αναλάβει ένα Δημοκρατικό Συναγερμό διαλυμένο.