Ενώ ο κόσμος παρακολουθεί με μέγιστο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, εμείς εδώ στα καθ΄ ημάς, αναμένουμε την Πενταμερή Διάσκεψη στο Κυπριακό. Είτε Μάρτη, είτε Απρίλη.
Και έρχεται ξαφνικά ο Πρόεδρος του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και επίδοξος νέος ηγέτης της τ/κ κοινότητας και ρίχνει μια βόμβα. Ζητά πρόταξη! Ζητά πριν καν αρχίσουν οι συνομιλίες να αποδεχθεί η ε/κ πλευρά την πολιτική ισότητα. Προχωρά μάλιστα ο κ. Τουράν Ερχιουρμάν και εξηγεί τι εννοεί «πολιτική ισότητα». Όχι αυτή που προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
ΟΧΙ. Μιαν άλλην, δικής του έμπνευσης ή κάποιων άλλων πιο πιθανόν έμπνευση, πολιτικής ισότητας. Εξηγεί λοιπόν ότι αυτή η «πολιτική ισότητα» σημαίνει εκ Περιτροπής Προεδρίας συν το εξής: «Δεν θα είναι δυνατόν τα όργανα του ομοσπονδιακού κράτους να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση που δεν έχει εγκριθεί τουλάχιστον από ένα Τουρκοκύπριο αξιωματούχο». Μάλιστα. Πολλαπλά βέτο εφ΄όλης της ύλης δηλαδή!
Και για να μην έχουμε αμφιβολίες εξηγεί ότι η πολιτική ισότητα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση του «ίσου διεθνούς καθεστώτος» και της «ίσης κυριαρχίας». Και συνεχίζει λέγοντας ότι αυτό σημαίνει διαμοιρασμό στη βάση της πολιτικής ισότητας. Με τέτοιες θέσεις πολύ πιθανόν να λάβει το πράσινο φως για να είναι ο νέος ηγέτης των τ/κ.
Αναλυτικότερα λέει ο κ. Ερχιουρμάν ότι: «Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρχουν δύο ισότιμα συνιστώντα κράτη «τουρκοκυπριακό και ελληνοκυπριακό». Λέει επι σκοπού ισότιμα ενώ εννοεί ίσα. Διαφορετικά δεν μπορεί τα ισότιμα να έχουν ίση κυριαρχία. Απλώς το συγκαλύπτει. Είναι ο ίδιος που είχε πρόσφατα αναφέρει στην εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», εκφραστικό όργανο του κόμματος του, ότι «για 50 χρόνια συζητούσαμε για ομοσπονδία αλλά στην πράξη μιλούσαμε περισσότερο για συνομοσπονδία».
Μάλιστα υποδεικνύει ότι ούτε στο Σύνταγμα της Ζυρίχης υπήρχε πολιτική ισότητα, γιατί ένας τ/κ δεν μπορούσε να γίνει Πρόεδρος. Και ολοκληρώνει την βόμβα… καλής θέλησης ο κ. Ερχιουρμάν δηλώνοντας ότι «χωρίς πολιτική ισότητα ούτε ομοσπονδία, ούτε λύση θα είναι εφικτή». Τι να πει κάποιος; Ζητά συνομοσπονδία ουσιαστικά, βρίσκεται δηλαδή εκτός πλαισίου ΟΗΕ και απαιτεί να του απαντήσει η ε/κ πλευρά, αν αποδέχεται τους εκ των προτέρων όρους του.
Επιπρόσθετα διαστρεβλώνει τις πρόνοιες των ψηφισμάτων του ΟΗΕ δηλώνοντας ότι δήθεν αυτές προνοούν «εκ περιτροπής Προεδρία» και ότι «καμμιά απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί στην ομοσπονδιακή δομή χωρίς τη θετική ψήφο ενός τουλάχιστον τ/κ αξιωματούχου». Ωραίος οπαδός της λύσης ομοσπονδίας και των αρχών του ΟΗΕ και της κοινής πατρίδας. Προφανώς έχει ξεχάσει το σύνθημα του δικού του Κόμματος επι ηγεσίας Οζγκέρ Οζγκιούρ που έλεγε δυνατά και καθαρά τούτο: «Μια Πατρίδα, Ενας Λαός». Μια Πατρίδα πως προκύπτει με ξεχωριστό «ίσον διεθνές καθεστώς» για κάθε συνιστόν «Κράτος» όπως σκόπιμα το ονομάζει; Ενας Λαός πως προκύπτει με δύο ίσες και ξεχωριστές κυριαρχίες;
Αυτά να απαντήσει ο κ. Ερχιουρμάν. Να απαντήσει αν θεωρεί ότι στην Κύπρο θα υπάρχει ένα Κράτος Ενωμένο και Κυρίαρχο, ανεξάρτητα αν η πολιτειακή μορφή του θα είναι Ομοσπονδία όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Να απαντήσει αν στην Κύπρο υπάρχει ένας Λαός και φυσικά η ε/κ και τ/κ κοινότητα. Να απαντήσει τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετεί η συνομοσπονδία. Των τ/κ, των ε/κ, του κυπριακού λαού στο σύνολο του ή ποιου τέλος πάντων.
Βέβαια με βάση τις πρόσφατες τοποθετήσεις του κ. Ερχιουρμάν, θα επαναλάβω για πολλοστή φορά, ότι είναι αναγκαίο σε όλα τα πιο πάνω αλλά και άλλα, να επανατοποθετηθούν και όλοι ανεξαιρέτως στην ε/κ πλευρά. Να το κάνουν τουλάχιστον στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου.
Για να μην υπάρχει χώρος για παρανοήσεις, διαστρεβλώσεις ως και αχρείαστες αντιπαραθέσεις. Διότι δυστυχώς ο τ/κ πολιτικός ηγέτης προσπαθεί να δημιουργήσει με τις δηλώσεις του, πρόβλημα στους κόλπους της ε/κ πλευράς. Φορτώνει άδικα και ατεκμηρίωτα σε ε/κ κόμματα ότι υιοθετούν τις δικές του ερμηνείες περι πολιτικής ισότητας. Επιπρόσθετα στην Πενταμερή ο Πρόεδρος θα πρέπει να πάει έχοντας στο μυαλό του τις καθαρές θέσεις των πολιτικών κομμάτων για όλα τα επίμαχα θέματα του Κυπριακού. Και αυτά που προτάσσει ο κ. Ερχιουρμάν και αυτά που ξέχασε επιμελώς, όπως είναι τα θέματα Εγγυήσεων, Στρατευμάτων, Ασφάλειας και Εποίκων.
Ας δηλώσει ξεκάθαρα τόσον ο κ. Ερχιουρμάν όσον και οι πάντες τις τελικές τους θέσεις στα θέματα αυτά, που συνιστούν και την πεμπτουσία της εισβολής και της συνεχιζόμενης για 50 και πλέον χρόνια κατοχής. Υπάρχει κάποιος στην ε/κ κοινότητα που αποδέχεται ρύθμιση του Κυπριακού με τουρκική επικυριαρχία; Συμφωνεί ο κ. Ερχιουρμάν ότι δεν μπορεί να συνεχισθούν οι αναχρονιστικές εγγυήσεις; Συμφωνεί ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν τελεσίδικα τα τουρκικά στρατεύματα; Αυτά είναι που χρήζουν απάντησης και μάλιστα εκεί είναι που δοκιμάζονται οι προθέσεις και ειλικρίνεια όλων. Στο τραπέζιά των συνομιλιών. Και τέλος τι λέει ο ΟΗΕ για τις αυθαίρετες ερμηνείες του κ. Ερχιουρμάν περι πολιτικής ισότητας;
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Αρκετοί ανησυχούν ότι ο τρόπος που πάει να κλείσει το Ουκρανικό δημιουργεί προηγούμενο για το κυπριακό. Καθόλου παράλογη έγνοια. Εχω όμως μια ένσταση. Την εξής: Εκτιμώ ότι ο Πρόεδρος Τραμπ και η διοίκηση του δεν πρόκειται να χειριστούν κανένα πρόβλημα με ταυτόσημο τρόπο με κάποιο άλλο. Οι χειρισμοί θα είναι ξεχωριστοί με απόλυτο κριτήριο το συμφέρον των ΗΠΑ όπως εκείνοι το ερμηνεύουν. Χωρίς αυτό βέβαια να προδικάζει τον χειρισμό. Σε ότι αφορά την περιοχή μας αμφιβάλλω αν τα συμφέροντα της Τουρκίας θα είναι προτεραιότητα της Ουάσιγκτον. Αυτά του Ισραήλ ναι!