Ο Ερσίν Τατάρ έχει ξεκινήσει συστηματική προσπάθεια για να οδηγηθεί η νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σε ναυάγιο. Θέτει εκ προοιμίου όρους που κινούνται εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων τα οποία σπεύδει να ακυρώσει υποστηρίζοντας πως αυτά δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ανέφερε (πηγή Κίπρις/ΚΥΠΕ) πως θα πάει στη Γενεύη προκειμένου να εξηγήσει τις πραγματικότητες επί του εδάφους. Κάτι που ως γνωστό έχει πράξει κατ’ επανάληψη στις συναντήσεις του τόσο με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όσο και με άλλους αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμού. Ο ίδιος ανέφερε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια δεν σταματά να εξηγεί τη νέα του πολιτική.
Οι τοποθετήσεις του Ερσίν Τατάρ, μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο και ένα μήνα πριν την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη, είναι ενδεικτικές των προθέσεων της τουρκικής πλευράς. Εμφανώς ο κατοχικός ηγέτης δείχνει πως θα πάει στη Γενεύη όχι για να συμβάλει στο να δημιουργηθούν προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό αλλά να θέσει εκβιαστικά τις απαιτήσεις του και να ζητήσει όπως αυτές ικανοποιηθούν εκ προοιμίου.
«Θα πάμε στη Γενεύη να μιλήσουμε ως ίσος παράγοντας με τους Ε/κ για το μέλλον του νησιού της Κύπρου, υπό το φως των περιφερειακών εξελίξεων», δήλωσε.
Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι ενώ οι διεθνείς ισορροπίες αναδιαμορφώνονται και ο ρόλος των ΗΕ είναι υπό αμφισβήτηση, στην Κύπρο τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως παλιά.
Στο Κραν Μοντανά, συνέχισε, οι πλευρές είχαν πάει λέγοντας ότι θα ήταν ένα τελικό παιχνίδι, μια τελευταία προσπάθεια στην αναζήτηση μιας ομοσπονδιακής λύσης και τελικά, το 2017, πριν από 8 χρόνια, το ζήτημα της ομοσπονδίας εξαντλήθηκε τόσο ως βάση όσο και ως μοντέλο λύσης με αυτήν την τελική δοκιμή. «Το να ισχυρίζεσαι ότι δεν είναι έτσι και να λες ας ξανασυζητήσουμε το μοντέλο της ομοσπονδίας, αυτό ενισχύει το χέρι της ε/κ πλευράς και βοηθά στη διατήρηση του στάτους κβο».
Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι στο Κραν Μοντανά λόγω της «αδιάλλακτης στάσης» του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, «ο οποίος σηκώθηκε κι έφυγε τότε από το τραπέζι των συνομιλιών, άρχισε μια νέα εποχή στο Κυπριακό».
Με την αμέριστη υποστήριξη της Τουρκίας διεξάγεται εδώ και 4 χρόνια «αγώνας στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος για το Κυπριακό και ο αγώνας αυτός κερδίζει έδαφος στη διεθνή κοινότητα μέρα με τη μέρα», πρόσθεσε.
«Με τη νέα πολιτική που προωθείται, παρουσιάζουμε τους εαυτούς μας στη διεθνή σκηνή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αποκαλύπτουμε τι θέλουμε για την Κύπρο». Έχουν, είπε, κάνει μια ολοκληρωμένη προεργασία ώστε να παρουσιάσουν με τον καλύτερο τρόπο τη νέα πολιτική στην συνάντηση που θα γίνει τον Μάρτη στη Γενεύη.
Κατά τον κ. Τατάρ, σίγουρα δεν θα υπάρξει επιστροφή στην αναζήτηση ομοσπονδιακής λύσης και δεν τίθεται θέμα να δοθεί ευκαιρία και πάλι σε «διαδικασίες που έχουν εξαντληθεί».
«Η στάση μας και της Άγκυρας σε αυτό το θέμα είναι πολύ σαφής. Σε ένα περιβάλλον όπου οι ισορροπίες στον κόσμο αναδιαμορφώνονται και συζητείται η δομή του ΟΗΕ, ούτε η Κύπρος είναι η παλιά Κύπρος ούτε η Ανατολική Μεσόγειος είναι η παλιά Ανατολική Μεσόγειος. Οι εξελίξεις σε όλο τον κόσμο και οι γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή μας αποκαλύπτουν πόσο σωστή είναι η νέα μας πολιτική», υποστήριξε.
Τα ψηφίσματα των ΗΕ για το Κυπριακό δεν είναι δεσμευτικά, υποστήριξε ο κ. Τατάρ, αλλά «συμβουλευτικές αποφάσεις». Η τουρκική πλευρά, συνέχισε, είναι αποφασισμένη να προωθήσει περαιτέρω τη νέα της πολιτική και σίγουρα «δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση από αυτή».
Εργάζεται σε αρμονία με την Τουρκία, επανέλαβε. «Η τ/κ πλευρά θα πάει στην άτυπη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να γίνει στη Γενεύη στα μέσα Μαρτίου με μια ολοκληρωμένη μελέτη στην οποία θα εκθέσει τι θέλει. Είναι πολύ ξεκάθαρο τι θέλει η τ/κ πλευρά. Μια νέα και επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και η ισότιμη διεθνής εκπροσώπησή μας».