Στον Δημοκρατικό Συναγερμό δεν υπάρχουν εύκολες αποφάσεις, αλλά ούτε και μονοσήμαντες αναγνώσεις. Η επόμενη μέρα του καταστατικού συνεδρίου, δεν θα είναι μια ήρεμη μέρα, όπως ενδεχομένως να ευελπιστούν στην Πινδάρου. Το συνέδριο όμως, τα όσα προηγήθηκαν και η κατάληξη της ιστορίας με το σκηνικό όπως εξελίχθηκε το μεσημέρι του περασμένου Σάββατου, αποτελούν μία πορεία η οποία αποκρυπτογραφεί ενδεχομένως μία νέα κατάσταση πραγμάτων στον ΔΗΣΥ.

Εγείρει επίσης και ένα ζήτημα για το πόσο ισχυρή είναι τελικά εσωκομματικά η Αννίτα Δημητρίου, ποιο θα είναι ενδεχομένως το κόστος του ΔΗΣΥ στην κάλπη από την προχθεσινή απόφαση και το πώς θα εξελιχθούν από εδώ και πέρα οι εσωκομματικές ισορροπίες.

Σημείο αναφοράς, η ομιλία της Αννίτας Δημητρίου και οι ξεκάθαρες τοποθετήσεις επί των τριών ζητημάτων. Την ίδια ώρα βέβαια είχε προηγηθεί και το τηλεφώνημα ενημέρωσης των Υπουργών της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για την τοποθέτηση που θα γινόταν ενώπιον των συνέδρων, ένδειξη ότι η ξεκάθαρη λεκτική τοποθέτηση, είχε ως πράξη κάποιες ανησυχίες.

Ήταν από τις λίγες φορές που η Αννίτα Δημητρίου ήταν πολύ ξεκάθαρη στα όσα εισηγείτο και ουσιαστικά φάνηκε ότι αυτή η τοποθέτηση καθόρισε και το τοπίο των αποφάσεων. Πριν φτάσουμε στο Σάββατο και παρόλο ότι κάποιοι από το περιβάλλον της προέδρου προσπάθησαν να δώσουν το μήνυμα πώς οι αποφάσεις ήταν μια απάντηση σε «παραμύθια» των προηγουμένων ημερών, είχε προηγηθεί ένα πολύ έντονο παρασκήνιο. Η Αννίτα Δημητρίου είχε περάσει μια δύσκολη εβδομάδα και αυτό φαινόταν στον εκνευρισμό που έβγαζε κάποιες φορές στις εσωκομματικές συνεδρίες και στην επίρριψη ευθυνών πότε στην υπόλοιπη ηγεσία και πότε σε συνεργάτες για δημοσιεύματα που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας και πότε στους ίδιους τους δημοσιογράφους.

Απ’ όλο αυτό το σκηνικό, προέκυψε και η περιβόητη δήλωση την Τρίτη πριν τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, περί «παραφιλολογίας». Μετά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου και το ήρεμο κλίμα που επικράτησε, άρχισαν και τα δεδομένα να αλλάζουν.

Σε αυτό το σημείο καθοριστική ήταν η όλη στάση που τήρησε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Ευθύμιος Δίπλαρος, η οποία συνέβαλε στο να επικρατήσει τελικά η πρόταση για να παραμείνει το όριο των θητειών όπως αυτό είχε ψηφιστεί από το 2018. Ο Δίπλαρος είχε κάνει δήλωση πώς ούτως ή άλλως δεν θα διεκδικούσε επανεκλογή ακόμα και εάν άλλαζε η σχετική πρόνοια, ωστόσο είχε διαφορετική άποψη και την διατύπωνε, λέγοντας πώς ο περιορισμός των θητειών και η απώλεια στελεχών από το ψηφοδέλτιο θα συνεπαγόταν και απώλεια ποσοστών στην κάλπη. Συμφώνησε ωστόσο να πάει η ηγεσία με κοινή θέση και κοινή ψήφο ενώπιον του συνεδρίου, λύνοντας ουσιαστικά τα χέρια της Αννίτας Δημητρίου σε ένα καυτό κεφάλαιο.

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είχε ενώπιον της και μια ξεκάθαρη θέση από τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Ονούφριο Κουλλά. Όχι σε αλλαγή της πρόνοιας για τις θητείες, αλλά ταυτόχρονα, και καθαρή θέση για τους Υπουργούς της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Είτε αυτή θα ήταν διαγραφές, είτε έστω θα ήταν η επιβολή ποινής αποκλεισμού από το ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Διαφορετική ενδεχομένως στάση της ηγεσίας του κόμματος, να τροχιοδρομούσε κάποιες εξελίξεις εσωκομματικά. Η όλη ιστορία με τη διαρροή της υποβολής παραίτησης του δύο φορές μάλιστα και το γεγονός ότι ο ίδιος δεν τοποθετήθηκε δημόσια μετά τη δήλωση της Αννίτας Δημητρίου ότι το θέμα είναι λήξαν, δεν ήταν τυχαίο. Ο Ονουφριος Κουλλά, είναι μια ισχυρή παρουσία στην Πινδάρου με τα σημερινά δεδομένα της και ασφαλώς δεν θα ωφελούσε την όλη κατάσταση πραγμάτων να άνοιγε ένα τέτοιο εσωκομματικό μέτωπο.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την επιλογή υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές, είναι ξεκάθαρο πλέον και επιβεβαιωμένο και από βουλευτές και από μέλη του εκτελεστικού γραφείου, ότι έγινε συζήτηση για προτεραιότητα του εκάστοτε προέδρου του κόμματος, αλλά όχι πρόταση. Η τελική τοποθέτηση ήταν ξεκάθαρα υπέρ της επιλογής από την βάση του κόμματος.

Το τηλεφώνημα στους Υπουργούς

Στην πορεία, για τις διαγραφές, χρησιμοποιήθηκε ο όρος απώλεια ιδιότητας μέλους και όχι διαγραφές για τους Υπουργούς Χριστοδουλίδη. Η ηγεσία της Πινδάρου ήταν και είναι ξεκάθαρο ότι ανησυχεί για αντίκτυπο στην κάλπη από την συγκεκριμένη απόφαση. Εξάλλου, η Αννίτα Δημητρίου είχε παρουσιαστεί ως η νέα ηγεσία που θα ένωνε τις διαφορετικές τάσεις στο κόμμα. Η απόφαση περιορίστηκε στα πέντε μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, με την πρόεδρο του ΔΗΣΥ να διαμηνύει και στην ομιλία της πώς δεν αφορά σε καμία περίπτωση διορισμού Χριστοδουλίδη στα ΔΣ Ημικρατικών Οργανισμών ή απλά μέλη που ψήφισαν Χριστοδουλίδη.

Την Παρασκευή αργά το απόγευμα και μετά από συνεννόηση και με άλλα στελέχη της ηγεσίας, αποφασίστηκε να γίνει και ένα τηλεφώνημα προς τους ενδιαφερόμενους, ως πολιτική αβρότητα. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η ίδια η Αννίτα Δημητρίου επικοινώνησε με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου και την Μαρίνα Χατζημανώλη, ενώ βουλευτής του κόμματος πήρε τον Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη. Αυτό που δεν αναμενόταν βέβαια ήταν η ανάρτηση του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου Χαράλαμπου Χαραλάμπους, ο οποίος αποκάλυπτε την επικοινωνία με τους Υπουργούς και ζητούσε και για τον εαυτό του διαγραφή. Κίνηση που ερμηνεύθηκε από την Πινδάρου ως προβοκάτσια του Προεδρικού.

Η Αννίτα Δημητρίου και στις δηλώσεις της μετά το συνέδριο, θέλησε να στείλει το μήνυμα πώς όταν φύγουν από την Κυβέρνηση θα είναι ευπρόσδεκτοι πίσω στο κόμμα, αλλά είναι άγνωστο το αν οι ίδιοι θα θέλουν να επιστρέψουν.

>> Ο αντίκτυπος στην κάλπη

Η εισήγηση πέρασε κατά συντριπτική πλειοψηφία από το συνέδριο. Τοποθετήθηκε κατά της εισήγησης, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου. Κατά ψήφισε, σύμφωνα με πληροφορίες και ο τέως Υπουργός Εργασίας και πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος. Ο Ιωνάς Νικολάου, όπως και ο τέως Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, εξέφρασαν και δημόσια τη διαφωνία τους, όπως και διάφορα άλλα άτομα που είναι γνωστοί υποστηριχτές του Νίκου Χριστοδουλίδη. Αυτά είναι σημάδια που δείχνουν ότι θα υπάρξει αντίκτυπος στην κάλπη.

Στην παρουσία φάση δεν είναι μετρήσιμος. Σίγουρα, στον κομματικό πυρήνα και στους συνέδρους, η απόφαση είναι ένα ξεκαθάρισμα που έπρεπε να γίνει από καιρού. Στον ευρύτερο κόσμο του συναγερμού, οι απόψεις είναι διιστάμενες, ή υπάρχει ένας προβληματισμός. Σίγουρα υπάρχει πλέον μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή μεταξύ Πινδάρου και Κυβέρνησης. Από πλευράς Κυβέρνησης η απάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη ήταν «ουδέν σχόλιο».

Το συγκεκριμένο κεφάλαιο δεν πρόκειται όμως να κλείσει για την Πινδάρου. Ήδη αρχίζει μία νεα συζήτηση, για το τι θα γίνει με τους διορισμούς στους ημικρατικούς, ή το γιατί δεν έγινε το ίδιο με τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου ή τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου, τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο.