Ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών θα ζητήσει τα επόμενο 24ωρα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αν μέχρι την επιστροφή από το Κάιρο δεν υπάρξει κάποιο τηλεφώνημα από τη Νέα Υόρκη θα πάρει ο ίδιος για να ζητήσει ενημέρωση.

Η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο ολοκληρώνοντας τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στην περασμένη Δευτέρα και λίγο πριν αναχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο του είχε αναφέρει πως θα μιλήσουν και μετά τις επαφές της σε Αθήνα και Άγκυρα. Κυρίως αυτό που ενδιαφέρει τη Λευκωσία είναι να γνωρίζει το που στέκεται το Κυπριακό μετά και την επίσκεψη της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Άγκυρα.

Οι τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό μεταφέρθηκαν στην Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο από τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι. Ο αρμόδιος και για ευρωπαϊκές υποθέσεις, βοηθός ΥΠΕΞ της Τουρκίας, συναντήθηκε με την κ. ΝτιΚάρλο λόγω απουσίας του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

  • Μεταξύ των ζητημάτων που αναμενόταν να ξεκαθαρίσει από την επίσκεψη ΝτιΚάρλο στην Άγκυρα ήταν και το θέμα της ημερομηνίας πραγματοποίησης της άτυπης διάσκεψη στη Γενεύη. Κατά τις επαφές της στη Λευκωσία η ΑΓΓ ΟΗΕ έδωσε τις 17-18 Μαρτίου ως πιθανή ημερομηνία πραγματοποίηση της άτυπης πενταμερούς. Ωστόσο εκκρεμούσε η απάντηση της Τουρκίας.

Ο διεθνής οργανισμός ζήτησε από τα ενδιαφερόμενα μέρη να ανακοινώσει ο ίδιος την πραγματοποίηση της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό. Δεν αποκλείεται η ανακοίνωση να κινείται και πέραν της ημερομηνίας και να συνδυαστεί με κάποιο μήνυμα από πλευράς του Αντόνιο Γκουτέρες προς όλους τους ενδιαφερόμενους.  

Η μη ανακοίνωση της ημερομηνίας πραγματοποίησης της άτυπης διάσκεψης, μέχρι και χθες, μπορεί να οφείλεται και στο ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα θέλει πρώτα να μελετήσει την έκθεση ΝτιΚάρλο.

Τα Ηνωμένα Έθνη, όπως φάνηκε τόσο από την συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με την ΑΓΓ ΟΗΕ στη Λευκωσία όσο και από άλλες επαφές που έχει η κυπριακή πλευρά με το διεθνή οργανισμό, επενδύουν πολλά στις καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προκειμένου να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό.  

Ο διεθνής οργανισμός μετέφερε την άποψη ότι ένα καλό κλίμα στα ελληνοτουρκικά μπορεί να συμβάλει στο Κυπριακό τόσο κατά την επίσκεψη ΝτιΚάρλο στο νησί όσο και στο πλαίσιο των πρόσφατων επαφών που είχε στη Νέα Υόρκη ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Μενέλαος Μενελάου.

Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία της για το γεγονός ότι δεν παραμένει το θετικό κλίμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Εκείνο που καταγράφεται τόσο από τη Λευκωσία όσο και το διεθνή οργανισμό είναι πως η Τουρκία, σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα, εμφανίζει μια πιο αρνητική προσέγγιση στα θέματα της με την Ελλάδα, μετά την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία.

Πρόθεση του Προέδρου Χριστοδουλίδη είναι να μιλήσει εντός της εβδομάδας είτε με τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είτε με την κ. ΝτιΚάρλο προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση πραγμάτων όπως διαμορφώνεται μέχρι τώρα. Η επικοινωνία με τη Νέα Υόρκη θεωρείται σημαντική και για την προετοιμασία στην οποία θα προβεί η Λευκωσία το επόμενο διάστημα πριν από το ταξίδι στη Γενεύη.

Απομένουν ακόμα τέσσερις εβδομάδες μέχρι τότε και η Λευκωσία θέλει να προετοιμαστεί επί όλων των πιθανών σεναρίων που μπορεί να προκύψουν στη διάρκεια της άτυπης διάσκεψης.