Ο διορισμός ενός απεσταλμένου που θα αναλάβει τα ινία της διαδικασίας στο Κυπριακό μετά την άτυπη πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης είναι ένα από τα ζητήματα που συζητούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, βολιδοσκόπησε τους συνομιλητές της στην Κύπρο επιχειρώντας να καταγράψει κάποιες πρώτες αντιδράσεις επί του θέματος. Φαίνεται πως τα Ηνωμένα Έθνη θα επιχειρήσουν να θέσουν το θέμα και στην άτυπη πενταμερή του Μαρτίου.

Πρόθεση του διεθνούς οργανισμού είναι ο διορισμός ενός απεσταλμένου από πλευρά Γενικού Γραμματέα του οποίου αποστολή είναι να φέρει τα μέρη στο τραπέζι για επίσημες διαπραγματεύσεις. Κι αυτό γιατί ως έχουν τα πράγματα σήμερα είναι δύσκολο να βρεθεί κάποια άλλη οδός προκειμένου να κινηθούν τα πράγματα στο Κυπριακό προς τα εμπρός.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η ελληνοκυπριακή πλευρά εμφανίστηκε θετική ως προς τον διορισμό κάποιου απεσταλμένου το οποίο θα ασχολείται εξ ολοκλήρου με το Κυπριακό. Από τουρκοκυπριακής πλευράς μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποια αντίδραση.

Πέραν από τους δύο ηγέτες η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο το συζήτησε και στη διάρκεια των επαφών που είχε με τους πρώην διαπραγματευτές και άλλου, προκειμένου να καταγράψει αντιδράσεις και προθέσεις. Η ίδια μπορεί να φαίνεται θετική ως προς το θέμα αυτό, πλην όμως και στη Νέα Υόρκη γνωρίζουν πολύ καλά πως θα πρέπει να υπάρξει συγκατάθεση απ’ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πριν ληφθεί οριστική απόφαση.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι, που ήταν ένας εκ των συνομιλητών της ΝτιΚάρλο, μίλησε για πιθανό διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τον Μπαϊράκ (πηγή ΓΤΠ) ο Οζερσάι είπε πως «ένας απεσταλμένος είναι δυνατό να υπάρξει αν εκπληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις».

Εξηγώντας τις δυσκολίες να υπάρξει ένας διορισμός απεσταλμένου ανάλογου με εκείνους του παρελθόντος. Όπως είπε ο Κουντρέτ Οζερσάι «αυτό θα σημαίνει έναρξη διαπραγματευτικής διαδικασία και χωρίς την ύπαρξη κοινού εδάφους θα μας σύρει σε ένα μπέρδεμα από το οποίο δεν θα μπορούμε να βγούμε».

Ο διορισμός απεσταλμένου αποτέλεσε στο παρελθόν θέμα αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο πλευρών ιδιαίτερα μετά την απόφαση της τουρκικής πλευράς να τερματίσει την όποια διαπραγμάτευση στο Κυπριακό. Γι’ αυτό και συνέδεσε την παρουσία απεσταλμένου με τις διαπραγματεύσεις.

Η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο βρέθηκε χθες στην Αθήνα όπου είχε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη. Η συνάντηση της Αθήνας ήταν στο πλαίσιο της περιοδείας της στην περιοχή ενόψει της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της ομόφωνης ανανέωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), για την οποία η Ελλάδα κατέβαλε εργώδεις προσπάθειες, ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Γ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ακόμη, επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας υπέρ μίας λύσης βασισμένης σε μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά της, η κ. ΝτιΚάρλο ανέφερε ότι ο ΓΓ είναι αφοσιωμένος στο Κυπριακό και επιδιώκει να υπάρξουν απτά αποτελέσματα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές. Ευχαρίστησε την Ελλάδα για τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ενημέρωσε τον κ. Γεραπετρίτη σχετικά με τις προετοιμασίες για την επικείμενη άτυπη πενταμερή συνάντηση.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν πως η άτυπη πενταμερής θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Μαρτίου, επισημαίνοντας ότι για την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υπάρχει η επιλογή των δυο κρατών.

Παράλληλα, οι διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι το διπλωματικό κεφάλαιο της Ελλάδας είναι σήμερα πολύ ισχυρό, ενώ σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στη Μέση Ανατολή και την Ινδία σημείωσαν ότι ήταν μια αναγκαία παρουσία γιατί η χώρα μας πρέπει να είναι παρούσα στις εξελίξεις και να δημιουργεί ζωτικές συμμαχίες.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές ο ρόλος της Ελλάδας είναι κρίσιμος στη διαμεσολάβηση στη Σύρια, ενώ ανέφεραν ότι η χώρα μας συμφωνεί υπό προϋποθέσεις να αρθούν οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Δαμασκού. Μεταξύ των προϋποθέσεων είναι και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, και η άρση να γίνει σταδιακά με συγκεκριμένες αιρεσιμότητες και αναστρέψιμο χαρακτήρα.