Το θέμα του τρόπου επιλογής του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές προβληματίζει έντονα, παρά τις εκ του αντιθέτου τοποθετήσεις της ηγεσίας του ΔΗΣΥ.

Το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν το μοναδικό για το οποίο δεν υπήρξε ξεκάθαρη τελική τοποθέτηση ως προς την εισήγηση που θα πάει ενώπιον των συνέδρων το Σάββατο στο πλαίσιο του Καταστατικού Συνεδρίου, καθότι εκφράστηκαν έντονες επιφυλάξεις από μέλη του Πολιτικού Γραφείου, οι οποίες προβλημάτισαν την ηγεσία.

Αυτό το οποίο λέχθηκε είναι ότι η απευθείας επιλογή υποψηφίου από την βάση, ακόμα και με δικλείδα της συλλογής υπογραφών από μέλη του κόμματος και του Ανωτάτου Συμβουλίου, εγκυμονεί κινδύνους. Με υπόδειξη μάλιστα από μέλος του Πολιτικού Γραφείου πώς, ένας ενδιαφερόμενος που θα παίρνει ένα σημαντικό αριθμό ψήφων, ακόμα και εάν δεν πάρει το χρίσμα του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές, θα έχει ένα ισχυρό έρεισμα να κάνει ακόμα και δικό του κόμμα. Στη συζήτηση τέθηκε ακόμα και ο κίνδυνος επικράτησης λαϊκιστών.

Αποτέλεσμα του προβληματισμού αυτού, ήταν τελικά να επικρατήσει η πεποίθηση για περαιτέρω διαβούλευση των μελών της ηγεσίας και της επιτροπής καταστατικού επί του συγκεκριμένου θέματος, προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος διατήρησης του ρόλου που έχει σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο στην επιλογή του υποψηφίου. Χωρίς να αποκλείεται βέβαια, να πάει τελικά και ως έχει η εισήγηση για επιλογή του υποψηφίου από όλα τα μέλη του κόμματος, που αριθμούν γύρω στις 50 χιλιάδες, παρά το ρίσκο που διαπιστώνεται από την ηγεσία και μέλη του κόμματος.

Απ’ εκεί και πέρα, κανονικά πάει το θέμα των θητειών, ενώ όσον αφορά τις διαγραφές, η ηγεσία της Πινδάρου, χρησιμοποιεί πλέον το αφήγημα της απώλειας της κομματικής ιδιότητας για να μη αναφέρεται σε διαγραφές.

Συγκεκριμένα, τα καυτά θέματα που πάνε το Σάββατο ενώπιον του καταστατικού συνεδρίου είναι τα εξής:

>> Κατάργηση του ορίου θητειών ή εξαίρεση της ηγεσίας του κόμματος από τον περιορισμό, είναι το πρώτο καυτό θέμα στην ατζέντα του καταστατικού συνεδρίου του ΔΗΣΥ το ερχόμενο Σάββατο. Παρόλο ότι υπήρξαν και αρκετές τοποθετήσεις για μη κατάργηση της πρόνοιας που ψηφίστηκε το 2018 και δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί, κατόπιν εισηγήσεων που ακούστηκαν για την ανάγκη εξαίρεσης της ηγεσίας, το θέμα πάει ενώπιον των συνέδρων για να αποφασίσει το συνέδριο.

>> Οι διαγραφές των μελών του κόμματος που είναι Υπουργοί της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Ενώπιον των συνέδρων η πρόταση θα αναφέρεται σε απώλεια της ιδιότητας μέλους σε όποιον αποδέχεται διορισμό σε κυβέρνηση που ο ΔΗΣΥ είναι αντιπολίτευση., Παραμένει ερωτηματικό το κατά πόσο η όποια απόφαση θα αφορά τους ήδη διορισμένους ή αν θα αφορά μελλοντικούς διορισμούς.

Άξιο αναφοράς είναι ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε ότι πρώην Υπουργός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και μέλος του ΔΗΣΥ, προειδοποίησε στελέχη του κόμματος πώς εάν ληφθεί απόφαση για διαγραφές, θα αποχωρήσει από το κόμμα. Ένδειξη ότι οι πληγές παραμένουν ακόμα ανοικτές και ο κίνδυνος επιστροφής της εσωστρέφειας ελλοχεύει.

>> Αποφασίστηκε να μην πάει στο συνέδριο η όποια πρόταση αφορά την κατάργηση της ποσόστωσης για γυναίκες και νέους στα ψηφοδέλτια του κόμματος και άρα δεν τίθεται θέμα. Ζητήθηκε μάλιστα από την Επαρχιακή της Λευκωσίας να αποσυρθεί η εισήγηση που κατατέθηκε, κάτι που έγινε.

Πριν την συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, η Αννίτα Δημητρίου προέβη σε δήλωση, αποδίδοντας την όλη συζήτηση για τον τρόπο επιλογής του προεδρικού υποψηφίου του κόμματος με προτεραιότητα στον εκάστοτε πρόεδρο του κόμματος σε… παραφιλολογία.

Είπε μάλιστα πώς τις τελευταίες μέρες έχουν ακούσει απίστευτα πράγματα. Αποδίδοντας στην ουσία το όλο θέμα στα δημοσιεύματα, παρόλο ότι απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα.

Σημειώνεται ότι η όλη συζήτηση στους διαδρόμους της Πινδάρου και της Βουλής είχε ξεκινήσει από την περασμένη Πέμπτη μετά τις συνεδρίες του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τα δημοσιεύματα περί της όλης συζήτησης είχαν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας από το Σάββατο και για αυτό υπήρξε και η σχετική ανάρτηση από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Γιάννη Καρούσο, με την οποία δήλωνε πώς δεν υπήρχε στην επιτροπή καταστατικού τέτοια πρόταση. Τα δημοσιεύματα κορυφώθηκαν την Κυριακή με αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα σε τρεις τουλάχιστον εφημερίδες, χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως επίσημη τοποθέτηση από πλευράς Πινδάρου.

Είναι προφανές ότι το όλο θέμα, αφέθηκε να διαρρεύσει για να μετρηθούν αντιδράσεις. Είναι δεδομένο ότι δεν τέθηκε ως πρόταση προς την καταστατική επιτροπή, όπως δεδομένο όμως είναι ότι έγινε συζήτηση του θέματος τόσο στο Εκτελεστικό Γραφείο, όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και ως αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης, προέκυψαν και τα δημοσιεύματα σε ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο που προκάλεσαν την όλη συζήτηση.