Η Λευκωσία βρίσκεται σε αναμονή των επαφών της Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο στην Αθήνα και την Άγκυρα οπόταν θα διαφανούν και οι προοπτικές της άτυπης διευρυμένης διάσκεψης του Μαρτίου στη Γενεύη.
Η προσοχή στρέφεται στην Άγκυρα και το τι θα ακούσει από τους εκεί συνομιλητές της η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Το γεγονός ότι δεν θα συναντηθεί με τον Χακάν Φιντάν δεν διαφοροποιεί τα δεδομένα καθώς εκτιμάται πως είτε ο ίδιος είτε κάποιος άλλος αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ θα δώσει τις θέσεις της τουρκικής πλευράς.
Το πρώτο ζητούμενο από την επίσκεψη ΝτιΚάρλο στην Άγκυρα είναι να κλειδώσει η πραγματοποίηση της άτυπης πενταμερούς. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν σημειώσει στο ημερολόγιο του Γενικού Γραμματέα το διήμερο 17 και 18 Μαρτίου. Ήδη από κυπριακής πλευράς τόσο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αλλά και ο Ερσίν Τατάρ απάντησαν θετικά. Αναμένεται το τυπικό, δηλαδή να αποδεχθούν και οι άλλοι τρεις εμπλεκόμενοι για να ανακοινωθεί και επισήμως η ημερομηνία.
Το κυρίως ζητούμενο, ωστόσο, είναι η προσέγγιση της τουρκικής πλευράς από την οποία θα εξαρτηθεί και η έκβαση της άτυπης διάσκεψης. Η προσοχή της Λευκωσίας είναι περισσότερο στραμμένη προς την κατεύθυνση της Άγκυρας παρά προς τα κατεχόμενα και τον Ερσίν Τατάρ.
Εκτιμά ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν στη βάση της τουρκικής ατζέντας και όχι στο πως τοποθετείται ο Ερσίν Τατάρ. Κι αυτό γιατί έχει αρκετά παραδείγματα στο πρόσφατο παρελθόν αρκετά παραδείγματα του άλλα να τονίζει ο Ερσίν Τατάρ και άλλα και συμβαίνουν στην πράξη. Πιο χαρακτηριστικό η άρνησή του να πάει σε συνάντηση με το ΓΓ ΟΗΕ εάν προηγουμένως δεν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων. Εν τέλει πήγε στη συνάντηση του Οκτωβρίου χωρίς να μεσολαβήσει οποιαδήποτε αναγνώριση.
Πέντε προτάσεις από Χριστοδουλίδη
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τη Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο ανέφερε χθες πως εκείνο που έχει σημασία είναι να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους πώς αποτιμά τις συναντήσεις με την Αναπληρώτρια ΓΓ ΟΗΕ κ. ΝτιΚάρλο, είπε ότι το γεγονός ότι ήρθε στην Κύπρο και ακολουθεί η επίσκεψη στην Αθήνα μετά μεταβαίνει σε Τουρκία για να γίνει η προετοιμασία για τη διευρυμένη διάσκεψη, αυτό από μόνο του είναι ένα θετικό γεγονός.
Υπενθύμισε ότι ήταν οι δικές μας προσπάθειες που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Η διεξαγωγή της διευρυμένης διάσκεψης, συνέχισε, είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά «από εκεί και πέρα ήταν αυτό που μετέφερα χθες πολύ συγκεκριμένα στην κ. ΝτιΚάρλο, έχει σημασία να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι μέσα από αυτό το πλαίσιο, εισηγήθηκε πέντε συγκεκριμένες προτάσεις σε σχέση με το θετικό αποτέλεσμα μέσα από τη διευρυμένη διάσκεψη λέγοντας ότι η αξιωματούχος του ΟΗΕ χαιρέτισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης την ετοιμότητα της πλευράς μας και το πόσο συγκεκριμένοι είμαστε. «Είναι ένδειξη αν θέλετε και της πολιτικής μας βούλησης αλλά και της επιθυμίας μας να υπάρξει αποτέλεσμα και αναμένουμε τα αποτελέσματα», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι μετά την επίσκεψη της κ. ΝτιΚάρλο στην Τουρκία θα υπάρξει επικοινωνία με τα ΗΕ, είτε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, είτε με την κ. ΝτιΚάρλο, είτε μέσω της διπλωματικής αποστολής μας στην Νέα Υόρκη προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και να δούμε τα επόμενα βήματα. «Σίγουρα η προετοιμασία θα συνεχιστεί», είπε.
Ερωτηθείς για τις πέντε αυτές προτάσεις, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στους στόχους τους λέγοντας ότι αυτός είναι να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες λέγοντας να αφήσουμε την κ. ΝτιΚάρλο στο πλαίσιο της προετοιμασίας να βολιδοσκοπήσει την Τουρκία σε σχέση με αυτές τις προτάσεις και αναλόγως αποτελέσματος θα είμαστε εδώ να σχολιάσουμε πιο συγκεκριμένα.
Επανέλαβε ότι και οι πέντε προτάσεις αφορούν το αποτέλεσμα που δύναται να προκύψει μέσα από αυτή τη διευρυμένη διάσκεψη που να είναι θετικό. Ήταν πολύ συγκεκριμένες οι εισηγήσεις που μετέφερα χθες και ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση, είπε.
Ερωτηθείς για την ημερομηνία, είπε ότι η κ. ΝτιΚάρλο μοιράστηκε μαζί του κάποιες ημερομηνίες αλλά δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση από ένα από τα μέρη λέγοντας ότι «δεν θεωρώ σωστό να πούμε δημόσια όταν ένα από τα μέρη δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί σε σχέση με τις ημερομηνίες».
Σε σχέση με το γεγονός ότι η κ. ΝτιΚάρλο δεν θα δει τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ο Πρόεδρος είπε ότι όπως τον ενημέρωσε η κ. ΝτιΚάρλο, θα απουσιάζει από τη χώρα για αυτό θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.
Δεν είναι εύκολη κατάσταση
Αναφορικά με τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος είπε ότι πρόκειται για δηλώσεις που ακούμε καθημερινά, προσθέτοντας ότι «από εκεί και πέρα είναι η δική μας η πατρίδα υπό κατοχή και εμείς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για θετικό αποτέλεσμα». «Σίγουρα δεν είναι εύκολη η κατάσταση πραγμάτων, δεν προσπαθώ να ωραιοποιήσω οτιδήποτε αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζω πολύ καλά ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων και το είπα και χθες, δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού», επισήμανε.
Ερωτηθείς ποιο θα είναι το θετικό αποτέλεσμα από τη Γενεύη, είπε ότι για μας ο καλύτερος στόχος μέσα από την Γενεύη είναι η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017.

Συναντήθηκε με νυν και πρώην διαπραγματευτές η ΝτιΚάρλο
Η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο θέλησε να εκμεταλλευθεί την παρουσία της στο νησί και να ακούσει και αυτή τις απόψεις της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών, όχι μόνο των δύο ηγετών. Κάτι, βεβαίως, που έπραξε προηγουμένως και η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, κατά την ολιγόμηνη εμπλοκή της στο Κυπριακό.
Μετά τις συναντήσεις της με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών βρέθηκε στο Λήδρα Πάλας όπου είχε σειρά συναντήσεων με διάφορες ομάδες πολιτών και από τις δύο κοινότητες.
Η πρώτη της συνάντηση ήταν με γυναίκες και από τις δύο κοινότητες. Στη διάρκεια της συνάντησης άκουσε τις απόψεις τους ως προς την παρούσα φάση στο Κυπριακό αλλά και το μέλλον.
Ακολούθως συνάντησε πρώην διαπραγματευτές για να ακούσει και από αυτούς τις απόψεις τους. Επιχειρώντας ενδεχομένως να αποκρυσταλλώσει μια εικόνα ως προς το τι ήταν εκείνο που δεν βοήθησε ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.
Το βράδυ της Δευτέρας η κ. ΝτιΚάρλο παράθεσε δείπνο προς τους δύο διαπραγματευτές στην οικία του επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.