Αποδοχή της ύπαρξης ενός ξεχωριστού κράτους στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού από τους ίδιους τους Ελληνοκύπριους βλέπει ο Ερσίν Τατάρ μέσα από τις επισκέψεις στα κατεχόμενα.

Σε νέες δηλώσεις του για το θέμα των οδοφραγμάτων (πηγή Ντιγιαλόγκ/ΓΤΠ) ο Τατάρ δήλωσε ότι «το 65% των 8 εκατομμυρίων αμοιβαίων διελεύσεων ετησίως γίνονται μέσω του σημείου ελέγχου του Αγίου Δομετίου» και ότι πρότεινε να ανοίξει ένα νέο σημείο ελέγχου στην Μια Μηλιά, η οποία θα χρησιμοποιείται από ταξί και εμπορικά οχήματα, για να ανακουφίσει η κίνηση στον Άγιο Δομέτιο.

Αναφερόμενος στην «ελευθερία διακίνησης», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να παραδεχθεί το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι που περνούν προς τα κατεχόμενα «έχουν τη σφραγίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου και αποδέχονται την εξουσία ενός ξεχωριστού κράτους», όπως υποστήριξε.

Υπενθύμισε ότι εκτός από τη Μια Μηλιά πρότεινε το άνοιγμα ενός ακόμη σημείου ελέγχου στην Λουρουτζίνα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν περίμεναν αυτή την κίνηση και «το παιχνίδι που έπαιξαν χάλασε».

Εκφράζοντας την ικανοποίηση των Ηνωμένων Εθνών για την πρόταση που έγινε, ο Τατάρ είπε: «Εκτιμούν το εποικοδομητικό, θετικό βήμα που έκανε η τουρκική πλευρά για την επίλυση και διευκόλυνση του έργου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση Τουρκοκυπρίων, Ελληνοκυπρίων και τουριστών που έρχονται στο νησί».

Επισημαίνοντας ότι παρά την πρόταση που έγινε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν έχει ακόμη δώσει θετική απάντηση, ο Τατάρ είπε ότι η οπτική της ελληνοκυπριακής πλευράς για το θέμα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ελληνοκυπριακό δεκανίκι

Στις δηλώσεις του ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε και στις συνεργασίες που προωθεί η κυπριακή κυβέρνηση για αμυντική συνεργασία τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και με τη Γαλλία. Κατά τον Τατάρ «η εγκατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Γαλλίας στη νότια Κύπρο μετά τις Βρετανικές Βάσεις είναι αντίθετη με τις Συμφωνίες Ίδρυσης και Εγγυήσεων της Κύπρου», ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να έχουν ως στόχο τη «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία. Τοποθέτηση που παραπέμπει σε κάποια δημοσιεύματα τα οποία παρουσίαζαν την Κύπρο να βρίσκεται στο στόχαστρο της Χεζμπολάχ.

Ο Τατάρ πάτησε και πάνω στις αντιδράσεις της κυπριακής αριστεράς σε σχέση με τη συνεργασία της Κύπρου με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες όπως η Γαλλία. Επισημαίνοντας ότι ανησυχεί για τις εξελίξεις, ο Τατάρ υποστήριξε ότι υπάρχει αναταραχή στην Κυπριακή Δημοκρατία και ότι «η αντιπολίτευση, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι οικονομικοί τομείς επικρίνουν τον Ελληνοκύπριο ηγέτη».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν υπάρχει δυσφορία στο «βορρά» με τη στήριξη της Τουρκίας και τη στάση της ως στοιχείο ισορροπίας στην πολιτική.

Στο μεταξύ, ο Τατάρ παρακολούθησε την έναρξη του «Πάνελ για την οικονομία και τις επενδύσεις της βόρειας Κύπρου» που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Döveç και τον Σύνδεσμο Εκτελεστικών Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων Ρούμελης(Rumelisiad).

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Τατάρ συνεχάρη τους διοργανωτές του πάνελ και δήλωσε ότι «αν και υπάρχουν χρήματα, πόροι και σταθερότητα στη χώρα, τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υπάρχει επιχειρηματικότητα» και υπογράμμισε τη σημασία των επιχειρηματιών.