Η συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι κάτι που απασχολεί συνεχώς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς τους διαφεύγουν οι εντάσεις που προκαλούνται ένεκα συγκεκριμένων κινήσεων από πλευράς Άγκυρας. Η κατάσταση στη Συρία και ο ρόλος που επιχειρεί να παίξει ο Ερντογάν είναι ένα ζήτημα τα οποίο απασχολεί τόσο τους Ευρωπαίους όσο και ισχυρές αραβικές χώρες όπως είναι η Σαουδική Αραβία.
Στο πρόσφατο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις ανάμεσα στους ηγέτες της ΕΕ περιλάμβαναν και την Τουρκία υπό το πρίσμα του ρόλου που επιχειρεί να παίξει στη Συρία εκμεταλλευόμενη τη πρώτη του καθεστώτος Άσαντ. Όπως φάνηκε από τις συζητήσεις ανάμεσα στους ηγέτες της ΕΕ η κατάσταση στη Συρία και οι παρεμβάσεις της Τουρκίας είναι ένα ζήτημα το οποίο χρίζει ιδιαίτερης και συνεχούς προσοχής.
Το γεγονός ότι οι πλείστοι ηγέτες της ΕΕ θεωρούν την Τουρκία ως ένα σημαντικό εταίρο και συνεργάτη αυτό δεν σημαίνει ότι και οι ίδιοι δεν ανησυχούν για τυχόν παρενέργειες του τουρκικού παρεμβατισμού στη Συρία. Ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τα μηνύματα που έρχονται από άλλες χώρες της περιοχές και της αραβικής χερσονήσου.
Κύκλοι που είναι καλοί γνώστες των όσων συζητούντα στους διαδρόμους και τα πηγαδάκια των Βρυξελλών επεσήμαναν στον «Φ» ότι υπάρχει αρκετός προβληματισμός σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών για τις προθέσεις τους Ερντογάν οι οποίες είναι πολύ πέρα από μια στήριξη στη νέα κατάσταση πραγμάτων στη Συρία. Κυρίως η ανησυχία των κύκλων αυτών έχει να κάνει με το ότι ο Ερντογάν θέλει να ελέγχει την κατάσταση στη Συρία:
Πρώτον, δείχνει ήδη ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τη νέα ηγεσία στη Δαμασκό για να καθαρίσει κάποιους δικού τους λογαριασμούς όπως είναι οι Κούρδοι αλλά και το Ισραήλ. Αυτό όμως σημαίνει και η δημιουργία νέων εντάσεων που θα έχουν το αντίκτυπό τους και στην πλευρά της Ευρώπης.
Δεύτερον, είναι αρκούντως ξεκάθαρο πως ο Ερντογάν «καθαρίζοντας» με τη Συρία θα προχωρήσει στα επόμενα του βήματα – στη βάση της ατζέντας της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» – θέλοντας να κυριαρχήσει ευρύτερα στον μουσουλμανικό κόσμο. Οι βλέπεις του Ερντογάν είναι πολύ πιο πέρα από την αντιπαράθεση με το Ισραήλ και φτάνουν μέχρι την κυριαρχία στον μουσουλμανικό κόσμο.
Τρίτον, οι βλέψεις Ερντογάν προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό σε ισχυρούς παίχτες του αραβικού κόσμου όπως είναι η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία. Το Ριάντ μπήκε δυναμικά τόσο στη Συρία όσο και στο Λίβανο θέλοντας να κρατήσει τις δύο χώρες οριστικά εκτός του ελέγχου του Ιράν και ταυτόχρονα να αποτρέψει τον όποιο έλεγχο από τον Ερντογάν και την Τουρκία.