Μεταγραφές δεν γίνονται μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στην πολιτική. Το θέμα συζήτησης εδώ και λίγο καιρό στα δηκοϊκά γραφεία πλέον είναι αυτό. Οι μεταγραφές δηλαδή, που όπως ακούγεται, φαίνεται να ψήνει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ με μια ομάδα στενών συνεργατών του, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Μέχρι στιγμής πάντως ο Νικόλας Παπαδόπουλος κρατεί κλειστά τα χαρτιά του και οι όποιες ενέργειες και προσεγγίσεις ατόμων έχουν γίνει από μέρους του, φυλάγονται ως επτασφράγιστο μυστικό. Παρόλο ότι τέθηκε μάλιστα ως αίτημα από βουλευτές και μέλη της ηγεσίας του κόμματος σε συνεδρίες συλλογικών οργάνων ότι θα πρέπει να γνωρίζουν για τα άτομα που έχουν προσεγγιστεί, προκειμένου να έχουν άποψη, εντούτοις δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής καμία απάντηση.

Πιθανότατα βέβαια να είναι και αυτό μέρος της στρατηγικής του Νικόλα Παπαδόπουλου να μην διαρρεύσει τίποτα προς τα έξω, μέχρι να κλείσουν κάποιες συνεργασίες. Μία πρώτη αποκάλυψη πιθανότατα θα γίνει στο πλαίσιο του πολιτικού και καταστατικού συνεδρίου του κόμματος τον ερχόμενο Μάρτιο καθώς υπάρχει πρόθεση αυτό να ανοίξει για συμμετοχή και φίλων του κόμματος, πέραν των συνέδρων.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι πληροφορίες συγκλίνουν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά την Ελένη Θεοχάρους. Δεν είναι ξεκάθαρο βέβαια εάν θα είναι ένταξη στο κόμμα, ή απλά συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ, κατά αντίστοιχο παράδειγμα της συνεργασίας που είχε οι δύο πλευρές, τόσο στις τελευταίες ευρωεκλογές, όσο και στις προηγούμενες. Η Ελένη Θεοχάρους κατά το παρελθόν ήταν μέλος του ΔΗΚΟ, πριν την ένταξη της στο ΔΗΣΥ με το οποίο εξελέγη βουλευτής και ευρωβουλευτής και από τον οποίο αποχώρησε το 2015 και στη συνέχεια ίδρυσε την Αλληλεγγύη.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά, σύμφωνα με την ψιθυρολογία, τον πρώην βουλευτή Αμμοχώστου και πρώην στέλεχος της ΕΔΕΚ Γιώργο Βαρνάβα. Θεωρείται από δηκοϊκούς κύκλους ως μία σημαντική προσθήκη, εάν τελικά ευσταθούν τα όσα αναφέρονται, καθώς αναμένεται ότι θα φέρει έναν αριθμό ψήφων στο ΔΗΚΟ που είναι και το ζητούμενο των όποιων ενεργειών γίνονται. Είναι μια επένδυση κατά κάποιο τρόπο, σε δυσαρεστημένους εδεκίτες, που δεν θα ψηφίσουν ΕΔΕΚ αλλά αναζητούν επιλογή για τις βουλευτικές εκλογές.

Η τρίτη περίπτωση δεν αφορά μεταγραφή, αλλά μια σημαντική επιστροφή. Πρόκειται για την περίπτωση του πρώην βουλευτή και στελέχους του ΔΗΚΟ του Άγγελου Βότση, ο οποίος είχε αποχωρήσει από το κόμμα λόγω διαφωνίας και είχε ενταχθεί στην ΔΗΠΑ. Με το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑ είχε κατέλθει και στις βουλευτικές εκλογές του 2021 λαμβάνοντας 1571 σταυρούς προτίμησης, που ήταν και οι περισσότεροι του συνδυασμού. Την έδρα όμως έλαβε ο πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν που ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου εξελέγη χωρίς σταυρό προτίμησης.

Τότε είχε αναπτυχθεί και μία παραφιλολογία ότι ο Μάριος Καρογιάν θα παραιτείτο και θα παρέδιδε την έδρα στον Βότση. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Με ανάρτηση του μάλιστα ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, είχε αφήσει ξεκάθαρες αιχμές κατά Καρογιάν. « (…) Γιατί πίστευα ότι αυτό που για μένα όλα αυτά τα χρόνια είναι τρόπος ζωής, “ο λόος του αδρώπου” δηλαδή, θα ίσχυε και για άλλους.  Δυστυχώς όμως αυτό δεν συνέβη», έγραψε μεταξύ άλλων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και αρκετό καιρό ο Άγγελος Βότσης δέχεται παραινέσεις και πιέσεις από δηκοϊκούς κύκλους, αλλά και από το περιβάλλον του, να επιστρέψει στο «πολιτικό του σπίτι». Ο ίδιος πάντως κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά του.

Απ’ εκεί και πέρα, φαίνεται ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος θέλει να ψαρέψει και σε πιο βαθιά νερά. Στο παρασκήνιο κυκλοφορούν ονόματα και εν ενεργεία βουλευτών που για διάφορους λόγους δεν θα είναι ξανά υποψήφιοι/ες με το κόμμα τους. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται οτιδήποτε στον ορίζοντα.

Σίγουρα πέραν του Άγγελου Βότση αναμένονται και άλλες επιστροφές από τη ΔΗΠΑ, λιγότερο γνωστών στελεχών.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στο δηκοϊκό στρατόπεδο επικρατεί μία μουρμούρα και μια ανησυχία για την πορεία του κόμματος. Χθες έληξε και η παράταση που δόθηκε για υποβολή προτάσεων ενόψει καταστατικού συνεδρίου. Από βδομάδας αναμένεται να γίνει κωδικοποίηση των προτάσεων μαζί με τα συμπεράσματα και εισηγήσεις των ομάδων παραγωγής πολιτικής και θα ακολουθήσει συζήτηση στα συλλογικά όργανα του κόμματος. Μία από τις εισηγήσεις που συζητείται είναι πρόνοια για όριο θητειών σε πολιτειακά και κομματικά αξιώματα.