Τεστάρει δυνάμεις ρηγάροντας το γήπεδο για να καθορίσει το τοπίο από νωρίς σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2028 η Αννίτα Δημητρίου. Μέσα από τις αλλαγές που προωθούνται στο Καταστατικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού, που είναι προγραμματισμένο για το ερχόμενο Σάββατο 15 Φεβρουαρίου ξεχωρίζει ο τρόπος επιλογής του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε ανώτατο επίπεδο ηγεσίας, συζητείται μεταξύ άλλων η εισήγηση πρόνοιας που να διασφαλίζει προτεραιότητα στον εκάστοτε πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού για υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές. Το καταστατικό σήμερα, αναφέρει το εξής: «Τον υποψήφιο του Κόμματος σε Προεδρικές Εκλογές επιλέγει το Ανώτατο Συμβούλιο μετά από πρόταση του Πολιτικού Γραφείου. Το Ανώτατο Συμβούλιο μπορεί να παραπέμψει την απόφαση του σε Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο για επικύρωση», άρα, παρόλο ότι υπάρχει σε πολλούς η εντύπωση ότι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει προβάδισμα για υποψήφιος Πρόεδρος, στην πραγματικότητα δεν ισχύει.

Στο καταστατικό μάλιστα σήμερα αναφέρει και το εξής: Πρόεδρος του Κόμματος που διαμέσου των διαδικασιών που προβλέπονται από το Καταστατικό, λαμβάνει το χρίσμα του Υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας και αν δεν επιτυγχάνει να εκλεγεί, συγκαλεί αμέσως Έκτακτη Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση για την εκλογή Προέδρου».

Πρόκειται ασφαλώς για μια σημαντική αλλαγή που εάν τελικά περάσει, θα είναι ουσιαστικά μια πρώτη εσωκομματική νίκη της Αννίτας Δημητρίου για τις προεδρικές εκλογές. Η οποία ωστόσο εμπεριέχει και υψηλό βαθμό ρίσκου ως προς τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει στον Αβέρωφ Νεοφύτου και τους υποστηριχτές του εντός του κόμματος ενόψει των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες προηγούνται των προεδρικών.

Επί της ουσίας, ψήφιση καταστατικής πρόνοιας που να δίνει προτεραιότητα στον/στην εκάστοτε πρόεδρο της παράταξης σημαίνει αυτόματα ότι η Αννίτα Δημητρίου εάν και όταν το αποφασίσει, παίρνει αυτόματα και το χρίσμα της υποψηφίας για τις προεδρικές εκλογές βγάζοντας από νωρίς νοκ- άουτ τους όποιους άλλους ενδιαφερόμενους.

Πιο συγκεκριμένα, θεωρείται μία προληπτική κίνηση αποδυνάμωσης του Αβέρωφ Νεοφύτου, ή/ και του Φαίδωνα Φαίδωνος, τους οποίους μπορεί να βρει αντίπαλους στην εσωκομματική μάχη για το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2028, διασφαλίζοντας εκ των προτέρων ότι η ίδια θα έχει το πάνω χέρι.

Όλα αυτά, νοουμένου βέβαια πώς:

>>  Πρώτον θα δείξει αποφασιστικότητα να στηρίξει τη συγκεκριμένη πρόνοια μέχρι το καταστατικό συνέδριο και να μην υποχωρήσει υπό τον φόβο των αντιδράσεων ή των πιέσεων καθότι, όπως συζητείται πολλές φορές, η έλλειψη αποφασιστικότητας αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της προέδρου του ΔΗΣΥ.

>> Δεύτερο θα καταφέρει να εξασφαλίσει την έγκριση των συνέδρων για να περάσει τη συγκεκριμένη πρόνοια και να γίνει κυρίαρχη του σκηνικού.

Το θέμα προτεραιότητας για υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του εκάστοτε προέδρου της παράταξης πρόκυψε κατά την τελευταία συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου την περασμένη Πέμπτη. Μέσα στις αλλαγές που συζητούνται είναι η εισήγηση για πρόνοια ώστε ο υποψήφιος των προεδρικών εκλογών να επιλέγεται από την βάση του κόμματος, δηλαδή από τα μέλη του ΔΗΣΥ που αριθμούν γύρω στις 50χιλιάδες και όχι από το Ανώτατο Συμβούλιο που ισχύει σήμερα.

Αυτό το οποίο υποδείχθηκε από ορισμένους ομιλητές κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίας ήταν πώς εάν δεν μπουν ασφαλιστικές δικλείδες για τα κομματικά θέσμια και το ρόλο της ηγεσίας στην επιλογή του υποψηφίου,  τότε υπάρχει κίνδυνος επικράτησης επιλογών υποψηφίων που δεν θα εγκρίνει η ηγεσία. Η επιλογή από όλα τα μέλη του κόμματος, αποτελεί ασφαλώς μια πιο δημοκρατική διαδικασία, όμως ταυτόχρονα αποδυναμώνει τον ρόλο της ηγεσίας. Ταυτόχρονα, λέχθηκε πώς ενδεχομένως, μια εσωκομματική προεκλογική μεταξύ των ενδιαφερομένων, να δημιουργούσε κλίμα εσωστρέφειας και να άνοιγε πληγές που να μην έκλειναν μέχρις τις προεδρικές εκλογές και αυτό θα είχε τελικά κόστος στην κάλπη.

Η όλη συζήτηση φαίνεται ότι προβλημάτισε αλλά και ανησύχησε την Αννίτα Δημητρίου καθώς και άλλα άτομα της ηγεσίας. Στον ΔΗΣΥ υπάρχει μία ισχυρή τάση που υποστηρίζει το σενάριο υποψηφιότητας της Αννίτας Δημητρίου το 2028, θεωρώντας ότι με τη δημοφιλία της μπορεί να κερδίσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά και τον όποιο άλλο πιθανό αντίπαλο της για τις προεδρικές εκλογές και είναι μια συγκυρία που πρέπει να εκμεταλλευθεί, όπως υποστηρίζουν.

Μετά το Εκτελεστικό Γραφείο της Πέμπτης ακολούθησε ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος όπου αναφέρθηκε ξανά το συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό το οποίο αναφέρουν οι πληροφορίες μας είναι πώς η επιτροπή καταστατικού μαζί με την ηγεσία του ΔΗΣΥ ουσιαστικά επεξεργάζεται τρία σενάρια.

>> Πρώτον: Ο εκάστοτε πρόεδρος του κόμματος, αν ενδιαφέρεται, να είναι και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές.

>> Δεύτερο: Η επιλογή του υποψηφίου να γίνεται από όλα τα μέλη του κόμματος με υποχρέωση όμως του κάθε ενδιαφερόμενου να παρουσιάσει αριθμό υπογραφών μελών του κόμματος και διασφάλιση τουλάχιστον του 20% υπογραφών έγκρισης των μελών του Ανωτάτου Συμβουλίου. Το Ανώτατο Συμβούλιο, αριθμεί γύρω στα 1000 άτομα.

Υπάρχει και το ενδεχόμενο τελικά, αλλά ως απομακρυσμένο σενάριο, η επιλογή να γίνεται από όλα τα μέλη του κόμματος χωρίς οποιαδήποτε προϋπόθεση. Φαίνεται ότι υπάρχει μια γενική πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες που να διασφαλίζουν ότι η ηγεσία του κόμματος και τα συλλογικά όργανα, θα έχουν ουσιαστικό λόγο στην επιλογή του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη παρουσιάζει και το μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον καθώς θα προδιαγράψει ουσιαστικά το σκηνικό ενόψει προεδρικών εκλογών. Την ίδια ώρα βέβαια, έχει μεγάλο ενδιαφέρον και οι αντιδράσεις που θα προκαλέσει το συγκεκριμένο θέμα και πώς αναμένεται να κινηθεί ο τέως πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου που όλα δείχνουν ότι θέλει να επανέλθει το 2028 για να πάρει τη ρεβάνς, θεωρώντας ότι το σκηνικό θα τον ευνοήσει και θα δικαιωθεί έναντι της ήττας του 2023. Εντός του κόμματος υπάρχουν αρκετοί υποστηριχτές του καθώς και άτομα που θεωρούν ότι το δικαιούται ή και ότι η Αννίτα δεν είναι ακόμα ώριμη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το εγχείρημα του ο Αβέρωφ θέλει να το κάνει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μέσα από τις κομματικές διαδικασίες, Συνεπώς, η όλη συζήτηση για την επιλογή υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές, ουσιαστικά στήνει πρόωρα και την αρένα της μάχης για τον εκλεκτό του 2028, αλλά και του κομματικού ξεκαθαρίσματος.

>> Όριο θητειών και διαγραφές

Τα δύο άλλα καυτά κεφάλαια του Καταστατικού Συνεδρίου αναμένεται να είναι το θέμα του ορίου των θητειών για πολιτειακά αξιώματα, καθώς επίσης και το θέμα των διαγραφών ή της επιβολής ποινής για τα μέλη του κόμματος που μετέχουν στην Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σε ο,τι αφορά την κατάργηση του ορίου θητειών, η συζήτηση κατευθύνεται προς δύο κατευθύνσεις, Η πρώτη είναι η πλήρης κατάργηση του περιορισμού των θητειών και η δεύτερη είναι στην εφαρμογή του ορίου θητειών. Υπάρχει βέβαια και η εισήγηση για εξαίρεση από το όριο των θητειών είτε μόνο του προέδρου του κόμματος και του αναπληρωτή προέδρου, είτε και ολόκληρης της ηγεσίας, δηλαδή εκτός του προέδρου και του αντιπροέδρου, εξαίρεση να δικαιούνται και οι τρεις αντιπρόεδροι του κόμματος. Αξιοσημείωτο είναι πώς ότι αποφασιστεί θα αφορά τις προσεχείς εκλογές, δηλαδή τις βουλευτικές εκλογές του 2026. Στο συγκεκριμένο θέμα φαίνεται να υπάρχει διάσταση απόψεων. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Ευθύμιος Δίπλαρος τοποθετήθηκε έντονα, ξεκαθαρίζοντας πώς δεν είναι προσωπικό το θέμα και ότι ο ίδιος έκανε ούτως ή άλλως δήλωση πώς δεν θα επανεδιεκδικήσει. Εξέφρασε όμως την άποψη κατά τη διάρκεια του Εκτελεστικού Γραφείου ότι ο περιορισμός των θητειών και ο αποκλεισμός κάποιων βουλευτών που συμπλήρωσαν το όριο των θητειών, θα αποδυναμώσει το κόμμα εκλογικά με απώλεια ψήφων. Σημείωσε μάλιστα πώς ο ΔΗΣΥ είναι ένα ευρωπαϊκό κόμμα που ανήκει στο ΕΛΚ, την μεγαλύτερη ομάδα του ευρωεκοινοβουλίου και ο περιορισμός των θητειών δεν ισχύει. Υπέδειξε επίσης ότι οι βουλευτές που θα είναι στην τελευταία τους θητεία, δεν θα έχουν κίνητρο να εργάζονται, ούτε για το κόμμα, ούτε για την κοινωνία.

Η πρόεδρος του κόμματος φαίνεται, όπως τουλάχιστον εξάγεται από τις πληροφορίες, πώς γέρνει προς την εφαρμογή της πρόνοιας περιορισμού των θητειών και συζήτηση αλλαγής του καταστατικού από τις βουλευτικές του 2031. Τότε συμπληρώνει και η ίδια τις τρεις θητείες, όπως και ο βουλευτής Λευκωσίας Δημήτρης Δημητρίου.

Την κατάργηση των θητειών φαίνεται να έχει ως θέση και ο Ονούφριος Κουλλά, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή. Στην τελευταία συνεδρία δεν τοποθετήθηκε στο Εκτελεστικό Γραφείο. Η υποστήριξη από την Αννίτα της θέσης του για να μην ανοίξει θέμα θητειών τώρα , ερμηνεύεται από κάποιους ως κατά κάποιο τρόπο προσπάθεια «καλοπιάσματος» του. Συνδέεται δηλαδή με την προσπάθεια της, να κλείσει οριστικά το θέμα της παραίτησης του από την θέση του εκπροσώπου τύπου του κόμματος. Η ίδια με την δήλωση της, είπε ότι το θέμα είναι λήξαν, ωστόσο, ο ίδιος ο Ονούφριος Κουλλά, δεν τοποθετήθηκε δημόσια.

Κατ’ ανάλογο τρόπο, όπως αναφέρουν οι  πληροφορίες, γίνεται σύνδεση και του κεφαλαίου που αφορά τους υπουργούς μέλη του κόμματος. Ο Ονούφριος Κουλλά, όπως λέγεται είναι εκφραστής της ιδέας να μην διαγραφούν αλλά να τους επιβληθεί ποινή αποκλεισμού για περίοδο έξι χρόνων από ψηφοδέλτια του κόμματος, στα μέλη που είναι Υπουργοί της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, Αυτό δηλαδή που έγινε με απόφαση του Πολιτικού για τους αντάρτες των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η συζήτηση ουσιαστικά περιστρέφεται γύρω από τους Κωσταντίνου Λετυμπιώτη, του Κωνσταντίνου Ιωάννου, του Αλέξη Βαφεάδη, της Μαρίνας Χατζημανώλη και του Κώστα Κουμή. Η Αννίτα Δημητρίου φαίνεται να προκρίνει αυτή την επιλογή, παρά τη συζήτηση διαγραφές, προκειμένου να στείλει και το μήνυμα στον Ονούφριο Κουλλά πώς εννοεί αυτά που ανέφερε στην δήλωση της στον «Φ» για το θέμα της παραίτησης του, ότι δηλαδή παραμένει για την ίδια, ένας στενότατος και πολύτιμος συνεργάτης της.

Απ’ εκεί και πέρα και δύο ζητήματα να προκαλέσουν έντονες συζητήσεις.

Διάσταση απόψεων υπάρχει και σε ο,τι αφορά το θέμα της ποσόστωσης του 30% για γυναίκες και νέους κάτω των 35 ετών για τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Στις εισηγήσεις επίσης υπάρχει πρόνοια για εκλογή των μελών του Πολιτικού Γραφείου από τις επαρχιακές, με εκπροσώπους από την κάθε επαρχία. Σήμερα η εκλογή γίνεται από το Παγκύπριο Συνέδριο. Επίσης υπάρχει εισήγηση για αύξηση των μελών του Πολιτικού Γραφείου από 26 που είναι σήμερα σε 40.

Η τελική διαμόρφωση των εισηγήσεων θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα με συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου και ακολούθως του Πολιτικού Γραφείου και στη συνέχεια οι αλλαγές θα σταλούν στους σύνεδρους για ενημέρωση.

Τι δήλωσαν στον “Φ” ενόψει συνεδρίου οι Ευθύμιος Δίπλαρος, Δημήτρης Δημητρίου και Δήμος Γεωργιάδης:

Ευθύμιος Δίπλαρος, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Διαρκής εκσυγχρονισμός για να πρωταγωνιστούμε

Το επικείμενο Καταστατικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού θα αποτελέσει για τη δεξιά, φιλελεύθερη Παράταξη του τόπου, ακόμη μια δυνατότητα ώστε να αντλήσουμε από τη μεγάλη δεξαμενή της εμπειρίας και των ιδεών μας τους τρόπους και τα μέσα εκείνα με τα οποία θα προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Ζούμε σε ένα ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον, με τις προκλήσεις να είναι πολλαπλές τόσο στο εσωτερικό όσο και στον διεθνή χώρο. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ως πρωτοπόρος και πρωταγωνιστής των εξελίξεων,  συνυφασμένος με την πρόοδο και την πορεία της Κύπρου, οφείλει να καταθέτει διαρκώς τις πολιτικές εκείνες προτάσεις που θα διασφαλίζουν ακριβώς την επόμενη μέρα της πατρίδας μας, υπηρετώντας πάντα την αρχή του να είμαστε χρήσιμοι και ωφέλιμοι.

Με αυτό σαν άξονα πορευόμαστε προς το Καταστατικό Συνέδριο της 15ης Φεβρουαρίου για το οποίο εδώ και καιρό έχουμε ανοίξει τις διαδικασίες ώστε να κατατεθούν όλες οι προτεινόμενες εισηγήσεις. Ο διαρκής εκσυγχρονισμός του κόμματος διασφαλίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που η ίδια η κοινωνία επιθυμεί να διαδραματίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Κι αυτό δεν αποτελεί εύηχο σύνθημα αλλά μια αναγκαιότητα που έχει καταδειχθεί με τον πλέον έντονο τρόπο εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών, για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που έχει ενώπιον της. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα και σε αυτήν κυρίαρχο ρόλο έχει ένας δυνατός και σύγχρονος Δημοκρατικός Συναγερμός.

Δημήτρης Δημητρίου: «Να ξεφύγουμε από τα μικροπολιτικά εδώ και τώρα»

Η συζήτηση που γίνεται εντός της παράταξής μας για το καταστατικό συνέδριο, δεν αφορά τις πλατιές μάζες της κοινωνίας. Χρειάζεται όμως να κατανοήσουμε, εμείς οι του εσωτερικού κύκλου, πως αυτά που συζητάμε και θα αποφασίσουμε αφορούν το μέλλον. Το μέλλον του Δημοκρατικού Συναγερμού, και κατ΄επέκταση, αφού θέλουμε η παράταξή μας να συνεχίσει να είναι η πολιτική δύναμη που θα πρωταγωνιστεί στα πολιτικά δρώμενα του τόπου, αφορούν πολλούς περισσότερους από εμάς τα στελέχη, αφορούν το μέλλον, με ταπεινότητα το λέω, και του τόπου μας.

Χρειάζεται λοιπόν να δώσουμε στην παράταξή μας, την εξωστρέφεια που σήμερα απαιτείται, να ξεφύγουμε από τα μικρά και τα μικροπολιτικά που αφορούν ενδεχομένως εμάς τους ιδίους, να κοιτάξουμε μπροστά και να βρούμε τους τρόπους να συγχρονιστούμε με τους ρυθμούς του σήμερα. Η επιλογή του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση των μελών είναι μια τέτοια αλλαγή. Σε ένα μητρώο όμως που θα διασφαλίζει της εγκυρότητα που απαιτείται, που θα ανανεώνεται επαρκώς και που θα αντικατοπτρίζει τα θέλω των μελών του ΔΗΣΥ και όχι άλλων. Αυτή η αλλαγή ήταν άλλωστε και δική μου προεκλογική θέση στις σύντομες εκλογές για την προεδρεία της παράταξής μας, τον Μάρτη του 2023. Τότε, εισηγήθηκα επίσης να βρούμε τον τρόπο, να διεξάγουμε και ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα για τα σοβαρά, τα μεγάλα θέματα. Η τεχνολογία είναι εκεί και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε, για να έχουμε μια συνεχή επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη μας.

Γίνεται επίσης μεγάλη συζήτηση για την εφαρμογή ή την κατάργηση του περιορισμού των θητειών. Η δική μου θέση είναι πως τότε, το 2018 όταν ψηφίσαμε για αυτή την πρόνοια, κάναμε λάθος. Ο περιορισμός των θητειών είναι αχρείαστος αφού οι ψηφοφόροι βάζουν από μόνοι τους αυτόν τον περιορισμό, αφού άφησαν εκτός βουλής πολλούς βουλευτές με ιστορία στην παράταξη. Όμως, υπάρχει ένα μεγάλο όμως. Επειδή είμαστε σοβαρή παράταξη, που σέβεται τις διαδικασίες της και το τι ψηφίζει, σήμερα δεν πρέπει να αλλάξουμε κάτι. Πρέπει να εφαρμοστεί η πρόνοια του 2018 όπως την ψηφίσαμε. Μετά την εφαρμογή της, μετά τις εκλογές του 2026 δηλαδή, να έρθουμε να την αξιολογήσουμε. Και αν τότε στην αξιολόγηση κριθεί πως πρέπει να αναθεωρηθεί, να αναθεωρηθεί και να εφαρμοστεί όχι το 2031, αλλά το 2036. Αυτή είναι η θέση μου.

Τέλος, γίνεται συζήτηση για τις διαγραφές. Αυτό πιστεύω πως δεν είναι θέμα που δεν καλύπτεται  ήδη  στο καταστατικό. Αν πάλι όμως θεωρηθεί πως μια διαδικασία αυτόματης διαγραφής ή ένα λεκτικό με περισσότερη σαφήνεια θα βοηθήσει ας το κάνουμε. Εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό μάθαμε να είμαστε πρωτοπόροι. Και αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε.

Δήμος Γεωργιάδης, Πρόεδρος ΝΕΔΗΣΥ: «Γόνιμος διάλογος για τις ποσοστώσεις»

Το καταστατικό συνέδριο της 15ης Φεβρουαρίου αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τον εκμοντερνισμό του Δημοκρατικού Συναγερμού, διασφαλίζοντας πως το κόμμα παραμένει σύγχρονο, δημοκρατικό και λειτουργικό. Ως Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού, αναμένουμε συγκεκριμένες βελτιώσεις που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και την ομαλή λειτουργία.

Πρώτον, επιδιώκουμε ένα καταστατικό που θα αφαιρέσει κάθε ασάφεια, ειδικά όσον αφορά τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων για εκλογές. Τα προβλήματα που προέκυψαν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές ανέδειξαν την ανάγκη για ξεκάθαρους κανόνες που θα εξασφαλίζουν αξιοκρατία και δικαιοσύνη. Η Νεολαία θέλει ένα καταστατικό που δεν θα αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες ή ερμηνείες που θα φέρνουν σε δύσκολη θέση τα στελέχη και την ηγεσία της παράταξης.

Δεύτερον, θεωρούμε αναγκαία την έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου για τις ποσοστώσεις. Δεν υποστηρίζουμε την άμεση κατάργηση τους, καθώς οι κοινωνικές και πολιτικές ανισότητες εξακολουθούν να υπάρχουν. Ωστόσο, η ΝΕΔΗΣΥ είναι ανοιχτή στο να εξετάσει την κατάργηση τους στο μέλλον, όταν θα έχει αποδειχθεί πως οι ανισότητες έχουν αντιμετωπιστεί. Αυτός ο διάλογος πρέπει να είναι ουσιαστικός και βασισμένος σε δεδομένα.

Τέλος, το νέο καταστατικό πρέπει να δώσει έμφαση στην ψηφιακή μετάβαση. Ζητάμε περισσότερες καινοτόμες λύσεις, όπως η δυνατότητα ψηφιακής ψήφου και η ενίσχυση της άμεσης επικοινωνίας μέσω ψηφιακών εργαλείων. Παράλληλα, θεωρούμε απαραίτητο το άνοιγμα του καταστατικού στη δημιουργία νέων συνεργαζόμενων φορέων, όπως think tanks που θα εμπλουτίσουν τον πολιτικό διάλογο και θα φέρουν νέες ιδέες στον χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Η Νεολαία αναμένει απλές αλλά βασικές αλλαγές που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια, την καινοτομία και την ανανέωση, δημιουργώντας ένα κόμμα πιο ανοιχτό, σύγχρονο και αποτελεσματικό.