Σε μια συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη για την ανθρωπότητα που δεν αφήνει ανεπηρέαστη τη μικρή χώρα μας, η αναζήτηση του ρόλου της Ευρώπης, όπου ανήκει και η Κύπρος, είναι πρόκληση για όλους, όσοι σέβονται τη θέση στην οποία τους ανέδειξε το εκλογικό σώμα. Ο ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς και αντιλαμβάνεται και σέβεται την ευθύνη που τού ανέθεσε το εκλογικό σώμα και δεν διστάζει να επισημάνει πως: Οι προκλήσεις είναι ενώπιον μας και απαιτούν δυναμικές και αποτελεσματικές πράξεις και όχι λόγια. Αλλά και να προσθέσει πως η διεκδίκηση της αυτονομίας και της ασφάλειας της Ευρώπης είναι τεράστια υποχρέωσή μας. Βλέπει αυτή τη συγκυρία με τις σαρωτικές παρεμβάσεις του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ως ευκαιρία για την Ευρώπη να σταθεί στα δικά της πόδια, αυτόνομα χωρίς προστάτες. Παραδέχεται ότι απουσιάζει ένα συνεκτικό σχέδιο από μέρους των Βρυξελλών όπως και μια δυναμική ευρωπαϊκή ηγεσία που είναι ακόμη πιο εμφανής μετά την κατάρρευση του γαλλογερμανικού άξονα.  

Στη συνέντευξή του στο «Φ», ο κύπριος ευρωβουλευτής αναφέρει ότι στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής του δράσης για πρώτη φορά, θα τεθεί σε υψηλότατο επίπεδο, το θέμα των κακοποιημένων γυναικών από τον Αττίλα, το 1974. Σε εκδήλωση στην οποία θα προσκληθούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι,θα ακούσουν για τα όσα απάνθρωπα πέρασαν και περνούν μάνες, σύζυγοι αγνοουμένων, πρόσφυγες και εγκλωβισμένες για 50 χρόνια.

– Αυτή η δύσκολη συγκυρία με τον νέο Πλανητάρχη είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη να αναδειχθεί σε τρίτο πυλώνα και να απεξαρτητοποιηθεί από την Ουάσιγκτον ώστε να μην άγεται και να φέρεται στη βάση των αμερικανικών συμφερόντων;

-Συμφωνώ απόλυτα, διότι πιστεύω στην αρχή ότι κάθε κρίση εάν μελετηθεί σωστά, μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία.  Και ευκαιρία στην προκειμένη περίπτωση είναι να διαδραματίσει η Ευρώπη το ρόλο που της αναλογεί στην παγκόσμια σκηνή, με το να σταθεί δυναμικά στα δικά της πόδια, χωρίς προστάτες και χωρίς να άγεται και να φέρεται, όπως είπατε, στη βάση των όποιων συμφερόντων.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις αναδεικνύουν την απουσία ενός συνεκτικού σχεδίου εκ μέρους μας το οποίο οφείλουμε και να καταρτίσουμε και να υλοποιήσουμε.  Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, η απουσία δυναμικής ηγεσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνδυασμό με την κατάρρευση του γαλλογερμανικού άξονα που άλλοτε αποτελούσε την ατμομηχανή της Ευρώπης, δεν βοηθά.

Η ΕΕ πρέπει να κατανοήσει ότι ο κόσμος μεταβάλλεται ταχύτατα και οι ανταγωνιστές της, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, δρουν βάσει μακροπρόθεσμων σχεδιασμών.  Έστω και τώρα, η Ευρώπη επιβάλλεται να χαράξει πορεία, να έχει μια πυξίδα που να την κατευθύνει στο μέλλον, απαντώντας με δυναμικό τρόπο στους ανταγωνιστές της.

– Και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποιος είναι σε αυτή την εξίσωση; Πρόσφατα συζητήσατε γι’ αυτό το θέμα. Όπως και για τον παρεμβατικό ρόλο του Μασκ.

Το συζητήσαμε χωρίς όμως να υπάρξει συγκεκριμένη κατάληξη λόγω των διαφορετικών απόψεων και τάσεων μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.  Υπάρχουν διαμορφωμένες τρεις τάσεις, αυτό φάνηκε από τη συζήτηση.  Εκείνων που υμνούν τον Τραμπ, έστω και αν αυτός στέκεται απέναντί μας, υλοποιώντας τις εξαγγελίες του για επιβολή δασμών στην Ευρώπη.  Αυτών που κλείνουν την πόρτα σε οτιδήποτε προέρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ως μίασμα και τέλος σε αυτούς που τονίζουν ότι παρ’ όλες τις διαφορές, οι ΗΠΑ ήταν και παραμένουν στρατηγικός εταίρος και θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να συμπορευτούμε.  Αυτή τη θέση στηρίζω και εγώ προσωπικά αλλά και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.  Ως Ευρωκοινοβούλιο οφείλουμε να είμαστε οι θεματοφύλακες των αρχών και αξιών για τις οποίες μας εξέλεξαν οι Ευρωπαίοι πολίτες και να διεκδικούμε ενεργότερο ρόλο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, που ας μην κρυβόμαστε, καθορίζονται από τις ηγεσίες των χωρών.  Ωστόσο, η διεκδίκηση από μέρους μας της αυτονομίας και της ασφάλειας της Ευρώπης είναι τεράστια υποχρέωσή μας.

– Η Ευρώπη είναι καταδικασμένη να πάρει αποφάσεις σημαντικές που αφορούν την ασφάλεια, την ενέργεια, το μεταναστευτικό. Τι μπορεί να αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία;

-Ήδη τη δυστοκία στη λήψη αποφάσεων σε αυτά τα σημαντικά θέματα που έχετε αναφέρει, την πληρώσαμε και την πληρώνουμε πολύ ακριβά.  Δεν είναι τυχαία η ανάδειξη λαϊκίστικων δυνάμεων και φωνών που δεν προσφέρουν λύσεις, απλώς χαϊδεύουν τα αφτιά.  Αυτούς τους εξέθρεψε η αδυναμία μας να δώσουμε λύσεις.  

Οι προκλήσεις είναι ενώπιον μας και απαιτούν δυναμικές και αποτελεσματικές πράξεις και όχι λόγια. Αυτός είναι και ο λόγος που επανειλημμένα από το βήμα της Ολομέλειας, έχω καλέσει την ΕΕ να στηρίξει την Κύπρο ουσιαστικά και έμπρακτα. Τόσο στο θέμα της ασφάλειας όσο και στο μεταναστευτικό, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη σε ένα κράτος μέλος που καλείται καθημερινά να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

Δεν μου αρκούν οι δηλώσεις συμπαράστασης. Οφείλει η ΕΕ να στηρίζει την Κύπρο και στις ενεργειακές προσπάθειές της, εάν όντως θέλει μια πραγματικά ενεργειακά αυτόνομη Ευρώπη.

– Ως ευρωβουλευτής είστε επιφορτισμένος με σημαντικά χαρτοφυλάκια, τις σχέσεις με Σερβία, με Αρμενία και για θέματα Ισότητας και ετοιμάζετε επίσκεψη της σχετικής επιτροπής στην οποία μετέχετε. Τι έχετε να πείτε για αυτές τις παρεμβάσεις/ πρωτοβουλίες σας;

-Να προσθέσω και ταυτόχρονα Μόνιμος Εισηγητής  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με το Ιράν.  Πρόκειται για πολύ σημαντικά χαρτοφυλάκια.  Αυτά τα κερδίζεις όταν αποδείξεις ότι είσαι άξιος της εμπιστοσύνης των εταίρων σου.   Ετοιμάζομαι να μεταβώ στο Βελιγράδι τέλος Φεβρουαρίου, ως Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΕΚ – Σερβίας μεταφέροντας το μήνυμα ότι η Σερβία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται τη Σερβία.

Θα ήθελα όμως στο σημείο αυτό να σταθώ στην πολύ σημαντική αποστολή στην Κύπρο, μετά από δική μου πρωτοβουλία, της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου των Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM), τον Μάιο.  Θα τεθεί για πρώτη φορά, σε υψηλότατο επίπεδο, το θέμα των κακοποιημένων γυναικών από τον Αττίλα, το 1974, ενώ θα προσκληθούν για συζήτηση μάνες, σύζυγοι αγνοουμένων, προσφύγων αλλά και εγκλωβισμένων.  Από το στόμα λοιπόν αυτών των γυναικών οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ακούσουν για τα όσα απάνθρωπα πέρασαν και περνούν αυτές οι γυναίκες εδώ και πενήντα χρόνια.

Κριτής του Φειδία και όλων μας ο λαός

– Είχατε σπεύσει να δηλώσετε ότι συμβουλεύετε τον Φειδία Παναγιώτου. Σήμερα τι λέτε για τη δράση του που έχει προκαλέσει αντιδράσεις ένθεν και ένθεν στην Κύπρο;

Ο Φειδίας Παναγιώτου είχε έρθει στο γραφείο μου στην Κύπρο, την επόμενη μέρα της εκλογής μας, για να τον ενημερώσω για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να τον καθοδηγήσω. Άλλωστε, δεν θεωρώ τον εαυτό μου αρμόδιο για συμβουλές, αλλά εννοείται πως βοηθώ εκεί και όπου μου ζητηθεί. Το κάνω για όλους, πόσο μάλλον για έναν νέο συνάδελφο και μέχρι σήμερα όταν μου ζητάει τη βοήθεια μου την παρέχω όπου μπορώ. Όσον αφορά τη δράση, τι κάνουμε και πως συμπεριφερόμαστε, κριτής είναι ο κόσμος και αυτοί που μας εξέλεξαν.

Ο ΔΗΣΥ ξέρει από δύσκολες μάχες

Διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις πως δυνατός Δημοκρατικός Συναγερμός σημαίνει και δυνατή Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο  Λουκάς Φουρλάς δεν μασά τα λόγια του για το κομματικό τοπίο  και τις προκλήσεις που έχει ενώπιον του ο ΔΗΣΥ. Τονίζει πως πρέπει να λάβουν τα μηνύματα και τον παλμό του κόσμου. Με νόημα ο  συναγερμικός ευρωβουλευτής σημαιώνει πως όταν είσαι κοντα στον κόσμο, αυτός σε επιβραβεύει. Προτρέπει όλους να μην προτρέχουν για τις προεδρικές εκλογές του 2028 και να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κόσμου. Υποδεικνύει ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν ούτε μαγικές συνταγές, ούτε και μαγικά ραβδιά και διαβεβαιώνει ότι θα πράξει ότι τού αναλογεί για να διατηρηθεί η πρωτιά για το κόμμα του. Απορρίπτει ότι ο Συναγερμός πατά σε δύο βάρκες.

Να πάμε και στα κομματικά. Κρίσιμος χρόνος για το κόμμα σας, τον ΔΗΣΥ το 2025, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του επόμενου χρόνου. Ποια είναι η δική σας συνεισφορά και είναι εφικτός ο στόχος για διατήρηση της πρωτιάς; Σας απασχολεί το γεγονός ότι μειώνονται οι πραγματικοί αριθμοί και τα κόμματα αρκούνται στο να κρατούν τα ποσοστά;

Η απαξίωση της πολιτικής είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν δημιουργήθηκε εν μία νυκτί. Είναι αποτέλεσμα της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, η οποία αποδείχτηκε ότι δεν ήταν κάτι το παροδικό και πρόσκαιρο. Οφείλουμε να λαμβάνουμε τα μηνύματα και τον παλμό του κόσμου.  Τουλάχιστον προσωπικά αυτό προσπαθώ να κάνω, διότι όταν είσαι κοντά στον κόσμο, αυτός στο τέλος σε επιβραβεύει.

Σε ότι αφορά τις βουλευτικές, γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι δυνατός Δημοκρατικός Συναγερμός σημαίνει δυνατή Κύπρος στην Ευρώπη.  Θα πράξω αυτό που μου αναλογεί για να διατηρηθεί η πρωτιά αλλά και τα ποσοστά του κόμματος.  Έχω αποδείξει άλλωστε όλο αυτό το διάστημα ότι με έναν ήπιο πολιτικό λόγο προσπαθώ να συνενώνω και όχι να διχάζω.  

Τα ποσοστά των βουλευτικών θα καθορίσουν εν πολλοίς και κινήσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2028. Τι θα πρέπει να μετρήσει στην απόφαση του ΔΗΣΥ;

-Δεν πρέπει να προτρέχουμε για τις προεδρικές, αλλά να επικεντρωθούμε στην ουσία των θεμάτων που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία. Κατά συνέπεια, ο κόσμος αξιολογεί καθημερινά και εν πολλοίς θα καθορίσει το αποτέλεσμα των βουλευτικών οι οποίες προέχουν και επιβάλλεται να επικεντρωθούμε σε αυτές. Τα προβλήματα του κόσμου είναι εκεί, είναι πολλά και δύσκολα και ανάλογα με τις προτάσεις και τις λύσεις που δίνουμε επ’ αυτών θα κριθούμε.

Θέση μου είναι ότι πρέπει να καταβάλλουμε εαυτόν καθημερινά για την υπηρεσία του πολίτη ο οποίος και μας εξέλεξε για αυτόν ακριβώς τον λόγο και από εκεί και πέρα τόσο για τις βουλευτικές όσο και για το 2028, ο ΔΗΣΥ έχει διαδικασίες και ξέρει από δύσκολες μάχες.

Έχει δώσει πολλές στην ιστορία του και έχει βγει νικητής. Στην πολιτική δεν υπάρχουν ούτε μαγικές συνταγές, ούτε και μαγικά ραβδιά. Μετράει ο παλμός της κοινωνίας, τον οποίο οφείλεις να λαμβάνεις υπόψη, αλλά και να καθοδηγείς με την ηγετική σου ικανότητα.  

Τι απαντάτε στην επικρατούσα άποψη ότι το κόμμα σας πατά σε δύο βάρκες και τοποθετείται ανάλογα με τους ακροατές του;

-Σε καμία περίπτωση δεν ασπάζομαι τη θέση ότι η Παράταξη πατά σε δύο βάρκες. Η θέση της προέδρου μας, με την οποία και συμφωνώ απόλυτα, έχει εκφραστεί ουκ ολίγες φορές.  Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν βρίσκεται στο τιμόνι της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι αυτή ήταν η ετυμηγορία του κυπριακού λαού και είναι απολύτως σεβαστή.

Οφείλουμε λοιπόν από κει που μας έταξε ο λαός να στοχεύουμε καθημερινά στην άσκηση υπεύθυνης πολιτικής που αποσκοπεί στην πρόοδο και την ευημερία.   Επομένως, θα πρέπει να στηρίζουμε τις καλές επιλογές και να κρίνουμε αυστηρά εκεί και όπου δεν συμφωνούμε. Αυτή είναι η εντολή που έδωσε ο κόσμος στον ΔΗΣΥ.

-Το προσωπικό σας μέλλον πως το βλέπετε; Και στο κόμμα και σε πολιτειακές εκλογές;

-Έχω μάθει στη ζωή μου να μην προγραμματίζω και να μην μάχομαι για αξιώματα, αλλά για ιδανικά.  Ειλικρινά έχω πάρα πολλή δουλειά τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο και είμαι απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτό που με εξέλεξε ο κόσμος να κάνω. Αν με ρωτάτε για στόχους;  Να είμαι χρήσιμος.  Τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και στην Παράταξή μου.

Θα σας πω κάτι όμως, χωρίς να κρυφτώ.  Προσωπικές φιλοδοξίες δεν έχω.  Μεγαλύτερη επιβράβευση από την αθρόα στήριξη του κόσμου και την επανεκλογή μου, με συντριπτικά ποσοστά, δεν μπορεί να υπάρξει.  Μια επανεκλογή, όμως, η οποία ήρθε μέσα σε συνθήκες που όλοι ζήσαμε και καλά ξέρετε, συνθήκες που με έχουν πληγώσει και δεν το έκρυψα. Τα άφησα όλα πίσω μου, επικεντρώνοντας τον εαυτό μου στην αποστολή και στο ρόλο μου. Η στήριξη του κόσμου με όπλισε με δύναμη και κουράγιο να συνεχίσω.

Kόμμα μας πρέπει να είναι η Κύπρος αν θέλουμε να πετύχουμε

-Η προσωπική σας θέση σε ότι αφορά τις σχέσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ποια είναι;

-Τα ζητήματα στην πολιτική δεν είναι προσωπικά.  Προέρχονται από αποφάσεις και ενέργειες.  Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζει αυτή τη σχέση ο ΔΗΣΥ. Σε ότι αφορά εμένα προσωπικά, τον Νίκο Χριστοδουλίδη τον γνωρίζω εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από τον καιρό που είχε έρθει ως διευθυντής του Γραφείου του τότε Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και έχω συνεργαστεί μαζί του αρκετές φορές.  Βεβαίως και υπάρχει φιλική και ανθρώπινη σχέση.  Υπάρχει επίσης και αμοιβαίος σεβασμός στα αξιώματα που υπηρετεί ο καθένας μας.  Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι σε πολιτικό επίπεδο δεν θα του ασκήσω κριτική εκεί και όπου χρειάζεται.  Είμαι πάνω από όλα ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, σεβόμενος τις αποφάσεις της Παράταξης.  Επαναλαμβάνω, αποφάσεις οι οποίες έχουν θέσει τον Συναγερμό στον χώρο της αντιπολίτευσης.  Από εκεί και πέρα, αξιολογώ, κρίνω και τοποθετούμαι ανάλογα.

Πρέπει όμως να σημειώσω και το εξής σημαντικό. Η Κύπρος οδεύει προς την Προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2026 και ο ρόλος των ευρωβουλευτών είναι τεράστιος.  Οφείλουμε να συνεργαστούμε όλοι μας για το καλό της Κύπρου. Είναι εκ των ων ουκ άνευ η συνεργασία μεταξύ μας.  Σε αυτό δεν χωρούν ούτε αντιπαραθέσεις ούτε διαφορές.  Αν θέλουμε να πετύχουμε, κόμμα μας πρέπει να είναι η Κύπρος.