Το μομέντουμ των αλλαγών στην ευρωπαϊκή άμυνα προσφέρεται και για συνέργειες, σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας, ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο. Η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της παρασκευής στρατιωτικών συστημάτων ήταν από τα θέματα που συζήτησαν οι Υπουργοί Άμυνας της Κύπρου και της Ελλάδας.  

Σύμφωνα με πληροφορίες μας Βασίλης Πάλμας και Νίκος Δένδιας συμφώνησαν στο ότι θα πρέπει οι δύο χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για συνέργειες στον αμυντικό τομέα, ενόψει και των νέων ενεργειών που γίνονται από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης συμφωνήθηκε όπως αμφότερες οι πλευρές εξετάσουν τρόπους για συνεργασίες ανάμεσα σε κυπριακές και ελλαδικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα της άμυνας.  

Ένα άλλο θέμα που ήταν ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που είχαν οι δύο υπουργοί, στην παρουσία των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων Κύπρου και Ελλάδας, ήταν οι προσπάθειες για αναβάθμιση των δύο στρατιωτικών βάσεων στην Πάφο και στο Μαρί. Σύμφωνα με πληροφορίες μας υπήρξε έντονο ελλαδικό ενδιαφέρον τόσο για την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» όσο και τη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».  

Το μήνυμα του Νίκου Δένδια προς το Βασίλη Πάλμα ήταν πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρέχει συμβουλές και τεχνογνωσία προς την Κύπρο ως προς τις προσπάθειες αναβάθμισης των δύο βάσεων. Επίσης εκφράστηκε ετοιμότητα και για ενεργό συμμετοχή στις προσπάθειες αυτές.  

Επίσης οι δύο πλευρές συζήτησαν και γενικότερα θέματα άμυνας και εξοπλισμών.  

Στις δηλώσεις του ο Βασίλης Πάλμας ανέφερε τι συζητήθηκαν οι πτυχές της συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας στο πλαίσιο της διακυβερνητικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όπως επίσης και ζητήματα που αφορούν στη διμερή στρατιωτική συνεργασία και στα υφιστάμενα τριμερή και πολυμερή σχήματα που οι δύο χώρες τηρούν με φίλες χώρες. 

«Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν την ανάγκη για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο ως μέσο επίλυσης των διαφορών που προκύπτουν ανάμεσα στους διάφορους δρώντες. Καταδεικνύουν επίσης την άμεση ανάγκη για περαιτέρω επενδύσεις στην καινοτομία και την τεχνολογία», υπογράμμισε.  

Σε αυτό το επίπεδο, συνέχισε ο Υπουργός Άμυνας, «αναφερθήκαμε στις ενέργειες στις οποίες προβαίνουμε για ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής μας βιομηχανίας», προσθέτοντας ότι «η στρατηγική αυτή όχι μόνο θα ενδυναμώσει την αυτονομία μας, αλλά θα επιτρέψει την εμβάθυνση των υφιστάμενων και τη σύναψη νέων συνεργασιών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας». 

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του συζητήθηκε το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο στην περιοχή. «Χαιρετίζουμε και οι δύο χώρες τη συμφωνία στη Γάζα. Ελπίζουμε ότι θα δημιουργηθεί μια κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, η οποία θα είναι αυτή την οποία και οι δύο χώρες συνυπογράφουμε», πρόσθεσε. 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας χαιρέτισε την απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ για πρόσβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αμερικανικά αμυντικά προγράμματα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η εξέλιξη αυτή έχει μια πραγματική αξία, αλλά και μια τεράστια συμβολική αξία».  

Ακόμη, εξέφρασε τη συμφωνία του με την αναφορά του Κυπρίου ομολόγου του για τη δημιουργία αμυντικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «για να συμβεί αυτό, πρέπει η Ευρώπη επιτέλους να αποφασίσει να διαθέσει περισσότερους πόρους και επίσης πρέπει να μεταβάλει χθες, όχι σήμερα ή αύριο, τους δημοσιονομικούς κανόνες όσον αφορά τις δαπάνες για την άμυνα».  

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι με ελληνική πρωτοβουλία διεξήχθη χθες άτυπη σύνοδος κορυφής με αποκλειστικό θέμα την ευρωπαϊκή άμυνα, «ώστε να υπάρξει επιτέλους αμυντική αφύπνιση στην ήπειρο». «Η Ελλάδα δαπανά μεγάλα ποσά χρημάτων για την άμυνά της διαχρονικά», επεσήμανε, τονίζοντας ότι «εάν υπήρχαν ρήτρες εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ήταν λιγότερο του 40% του ΑΕΠ, δηλαδή η Ελλάδα θα είχε το μικρότερο δημόσιο χρέος, πιθανότατα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Χρήσιμα τα «ήρεμα νερά», αλλά… 

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Νίκος Δένδιας από τη Λευκωσία, στη διάρκεια των δηλώσεών του μετά τη συνάντηση με το Βασίλη Πάλμα.  

Όπως είπε ενημέρωσε τον κ. Πάλμα για την κατάσταση στο Αιγαίο. «Πάντοτε διατυπώνω την άποψη ότι είναι χρήσιμα τα ήρεμα νερά, όπως και οι ήρεμοι αιθέρες, αλλά η τουρκική συμπεριφορά ανατολικά της Κάσου, βόρεια της Κρήτης προχθές, αλλά και η αντίδραση στο ζήτημα των περιβαλλοντικών πάρκων στις Κυκλάδες δεν με καθιστά ιδιαίτερα αισιόδοξο», σημείωσε.  

Αναφερόμενος στη ναυτική επιχείρηση «Ασπίδες», ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι πρόκειται για μια επιχείρηση, «η οποία έχει ελληνικό όνομα, ακριβώς για να υπογραμμίσει τον ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα στο να ξεκινήσει αυτή η επιχείρηση». «Ελλάδα και Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και διμερώς και πολυμερώς, μέσω των πολλών σχημάτων στα οποία συμμετέχουμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι κατά τη δέκατη Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου «ο Πρόεδρος της Αιγύπτου αλ Σίσι, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν την ευκαιρία να δείξουν πάλι ένα υπόδειγμα συνεργασιών κρατών που στηρίζεται στον σεβασμό των διεθνών κανόνων και στην ειλικρινή συνεργασία και στον αλληλοσεβασμό». 

Για ενίσχυση άμυνας και ασφάλειας ΕΕ συζήτησαν ΠτΔ και Δένδιας  

Η ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ και η συμβολή της Ελλάδας στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκο Δένδια. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι έρχεται από ένα άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου λήφθηκαν σοβαρές αποφάσεις, σε σχέση με την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και της ασφάλειας της ΕΕ. 

Πρόσθεσε ότι οι σημαντικές αυτές αποφάσεις, θα επισημοποιηθούν στο πλαίσιο του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε σχέση με την ανάγκη η ΕΕ να αναλάβει την ευθύνη της άμυνας των κρατών – μελών που είναι αποκλειστική της ευθύνη. Πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να γίνει και στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων της στρατηγικής αυτονομίας και της ενίσχυσης του γεωστρατηγικού ρολού της ΕΕ. 

«Οι δύο χώρες συμμετείχαμε στην αποστολή επιστολής και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το θέμα των αμυντικών δαπανών και σε αυτό το πλαίσιο προσβλέπω στη συζήτηση μας», είπε ο Πρόεδρος στο κ. Δένδια. 

Σημείωσε επίσης τους άμεσους στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι η επέκταση της Αεροπορικής Βάσης ‘Ανδρέας Παπανδρέου’ και η αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης ‘Ευάγγελος Φλωράκης’. Είπε επίσης ότι επιθυμεί να συζητήσουν και για κάποια άλλα θέματα εξοπλισμών. 

«Και σε αυτή την προσπάθεια προσδοκούμε στη δική σας βοήθεια, όπως πάντοτε, έτσι ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας που είναι ξεκάθαρος: την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. 

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας είπε, μεταξύ άλλων, ότι είχε μακρά και ουσιαστική συζήτηση με τον Κύπριο ομόλογο του, συγχαίροντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα όσα έχουν επιτευχθεί επί των ημερών του, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη νέα πρωτοβουλία των  ΗΠΑ σε σχέση με αμερικανικό υλικό, αλλά και για τις προσπάθειες του Προέδρου για επανατοποθέτηση του Κυπριακού «στις ράγες που έχουν βάλει οι αποφάσεις του ΟΗΕ». 

Επεσήμανε ακόμη ότι συνυπογράφει τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την ανάγκη της Ευρώπης να μπορεί να υπερασπίσει τον χώρο της, σημειώνοντας ότι «για να καθησυχάσω τους υπερατλαντικούς φίλους μας λέω ότι αυτό δεν είναι κάτι αναντίστοιχο με τις δικές μας υποχρεώσεις στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, αλλά απολύτως συμβατό και χρήσιμο».