Στο παρά πέντε της συζήτησης των συμβολαίων του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς ενώπιον της Βουλής, ο Γενικός Εισαγγελέας, επικαλούμενος ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων από όσα θα λεχθούν, επιχειρεί να ματαιώσει αυριανή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης, ξεκαθαρίζει πως η Νομική Υπηρεσία δεν θα εκπροσωπηθεί και παράλληλα «συμβουλεύει τους δημοσίους λειτουργούς και αξιωματούχους που κλήθηκαν να παραστούν, να μην παρευρεθούν ούτε οι ίδιοι».
Η πίεση ασκείται με επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου ενώ κοινοποιείται στον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου.
Η απόπειρα του Γενικού Εισαγγελέα πέφτει στο κενό υπό την έννοια ότι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου κ. Ζαχαρίας Κουλίας με δήλωση του στο philenews ξεκαθάρισε πως η συνεδρία θα πραγματοποιηθεί.
Αντιλαμβάνομαι πως η Νομική Υπηρεσία, ως αντίδικος με την κατασκευάστρια εταιρεία, δικαιολογείται να μην θέλει να λάβει μέρος στη συζήτηση αλλά άλλο είναι αυτό και άλλο είναι αν θα πραγματοποιηθεί η συνεδρία ή όχι, πρόσθεσε ο κ. Κουλίας. Προσκαλέσαμε τη Νομική Υπηρεσία από σεβασμό και για να μας φωτίσει, στο μέτρον του δυνατού, και όχι για να προκαλέσουμε ζημιά στο δημόσιο, υπέδειξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου.
Στη συνέχεια, καυτηρίασε τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας στο σημείο της επιστολής που καλεί τους δημοσίους λειτουργούς να μην παρευρεθούν στη συνεδρία και παρατήρησε, πως στην πραγματικότητα εξωθούνται δημόσιοι υπάλληλοι στη διάπραξη ποινικού αδικήματος. «Στην περίπτωση αυτή, στην οποία εύχομαι να μην φτάσουμε, προνοείται η έκδοση διατάγματος με το οποίο οι δημόσιοι λειτουργοί θα οδηγηθούν από την Αστυνομία στη Βουλή», είπε ο κ. Κουλίας, ο οποίος επανέλαβε πως πρόκειται για απευκταίο μέτρο.
Τι αναφέρει η επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας
Στην επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας, την οποία αποκαλύπτει το philenews, προς την πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Αννίτα Δημητρίου αναφέρονται και τα ακόλουθα: «Είναι η θέση της Νομικής Υπηρεσίας ότι, η προγραμματισθείσα συζήτηση του ως άνω θέματος, σημαντική πτυχή του οποίου αποτελεί υπό εκδίκαση ζήτημα σε δικαστήριο, δεν θα πρέπει να διεξαχθεί. Σε περίπτωση που θα αποφασιστεί να διεξαχθεί κανονικά η συνεδρία, η Νομική Υπηρεσία δεν θα παραστεί και θα συμβουλεύσει παρομοίως τους δημοσίους λειτουργούς και αξιωματούχους που κλήθηκαν να παραστούν, για τους πιο πάνω λόγους».
Στην ίδια επιστολή υποστηρίζεται πως «είναι ορατό το ενδεχόμενο οι όποιες συζητήσεις λάβουν χώρα στην ως άνω προγραμματισθείσα συζήτηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων, να έχουν σοβαρό δυσμενή αντίκτυπο στο δημόσιο συμφέρον καθότι οι όποιες δηλώσεις γίνουν από τους αρμοδίους λειτουργούς/αξιωματούχους της Δημοκρατίας, στην παρουσία και των πρώην Αναδοχών εταιρειών, αντίδικων της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκληφθούν ως νομικά δεσμευτικές στην εκκρεμούσα δικαστική διαδικασία με κίνδυνο να οδηγήσουν σε αρνητική έκβαση της υπόθεσης για τη Δημοκρατία με δυσμενείς οικονομικές και ή άλλες συνέπειες».
Στη επιστολή αναφέρεται επίσης ότι: «Ως γνωρίζετε, η σύμβαση που αφορά στην κατασκευή του έργου δρόμου Πάφου- Πόλης Χρυσοχούς, έχει τερματισθεί στις 11/11/2024 και από τα δυο συμβαλλόμενα μέρη για τους λόγους που η κάθε πλευρά επικαλείται. Η νομιμότητα και /ή υπαιτιότητα σε σχέση με τον τερματισμό αποτελεί επίδικο θέμα σε εκκρεμούσες δικαστικές διαδικασίες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, του Εφετείου και του Πρωτοδικείου Αθηνών.
«Η Νομική Υπηρεσία που εκπροσωπεί την Δημοκρατία στις ως άνω δικαστικές διαδικασίες φρονεί ότι αναπόφευκτα, σε περίπτωση πραγματοποίησης ανοικτής συνεδρίας της Βουλής των Αντιπροσώπων και στην παρουσία των πρώην Αναδοχών εταιρειών, οι συζητήσεις και τα λεχθέντα σε αυτήν ενδέχεται να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προώθηση τους. Τοποθετήσεις, θέσεις, απόψεις ή ισχυρισμοί που θα λεχθούν από τους προσκεκλημένους, είτε αυτές προέρχονται από τους πρώην ανάδοχους, είτε από κρατικούς αξιωματούχους δυνατόν να σχετίζονται με τα επίδικα ζητήματα και να τύχουν αξιοποίησης από τους αντιδίκους της Δημοκρατίας για σκοπούς άντλησης επιχειρημάτων και προώθησης ή ενίσχυσης ισχυρισμών τους, στις υπό εκδίκαση δικαστικές υποθέσεις για το ζήτημα αυτό».
Ο Γενικός Εισαγγελέας δεν παραλείπει να επισύρει την προσοχή της προέδρου της Βουλής αλλά και των βουλευτών, στο ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων (από όσα θα λεχθούν), καταγράφοντας και τα ακόλουθα:
Σε κάθε περίπτωση και καθότι για το υπό συζήτηση ζήτημα εκκρεμούν δικαστικές διαδικασίες, όχι μόνον δεν κρίνεται ορθό να γίνονται δηλώσεις επί λεπτομερειών και/ή επίδικων θεμάτων δημοσίως και δη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως αναλύεται ανωτέρω, αλλά τούτο ενδέχεται να συνιστά και καταφρόνηση του δικαστηρίου και συνακόλουθα ποινικό αδίκημα σύμφωνα με το άρθρο 44 του περί Δικαστηρίων Νόμου.
Τι δηλώνει ο Χρύσης Παντελίδης
Ο εισηγητής του θέματος βουλευτής του ΔΗΚΟ κ. Χρύσης Παντελίδης κληθείς από το philenews να σχολιάσει την παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας υπέδειξε, πως ειδικά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, είχε και έχει ως βασικό της στόχο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και του δημοσίου χρήματος.
Ερωτηθείς κατά πόσον θα διεξαχθεί η συνεδρία, ανέφερε πως ο ίδιος θα στηρίξει τη θέση συζήτησης του θέματος, εκφράζοντας παράλληλα τη θέση πως την ίδια στάση θα τηρήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής με δεδομένο ότι η απόφαση εγγραφής του θέματος ήταν ομόφωνη.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρατήρησε πως η συγκεκριμένη δεν είναι η μοναδική περίπτωση κατά την οποίαν συζητήθηκαν θέματα τα οποία παράλληλα εξετάζονταν και από τη Δικαιοσύνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ψηλά στις προτεραιότητες μας ήταν πάντοτε η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει επηρεαστεί δυσμενώς από συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, είπε ο εισηγητής του θέματος.
Σεβαστές οι ανησυχίες της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά επίσης, με όλο τον σεβασμό, η απόφαση θα ληφθεί από την πλειοψηφία της Επιτροπής, η οποία θα είναι σεβαστή ανεξαρτήτως αποτελέσματος, συμπλήρωσε ο κ. Παντελίδης.
Αιμιλιανίδης: Υπόχρεοι να εμφανιστούν δημόσιοι λειτουργοί
Ο νομικός Αχιλλεύς Αιμιλιανίδης ερωτηθείς σχετικά από το philenews υπέδειξε, πως η νομοθεσία προβλέπει πως οι κοινοβουλευτικές επιτροπές έχουν εξουσία να ζητούν πληροφόρηση από υπηρεσίες του δημοσίου και από ιδιώτες ενώ δικαιούνται να ζητούν και την κατάθεση εγγράφων κοκ για θέματα τα οποία εξετάζουν. Βεβαίως υπάρχουν και εξαιρέσεις στις οποίες ωστόσο, προφανώς δεν εμπίπτει το θέμα του δρόμου Πάφου-Πόλεως, είπε ο κ. Αιμιλιανίδης.
Αν οποιοδήποτε κληθεί να εμφανιστεί ενώπιον Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και δεν το πράξει, υποπίπτει σε ποινικό αδίκημα είπε ο κ. Αιμιλιανίδης, συμφωνώντας με τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρία Κουλία.
Σχετικά με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα ότι δεν θα εκπροσωπηθεί στην αυριανή συνεδρία, παρατήρησε πως αυτό αποτελεί δικαίωμα του καθότι εξαιρείται από την υποχρέωση να εμφανίζεται ενώπιον κοινοβουλευτικών επιτροπών. Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε πως ο Γενικός Εισαγγελέας δεν έχει αρμοδιότητα να απαγορεύει την πραγματοποίηση συνεδριάσεων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών ή να παρεμβαίνει, δεδομένου ότι αυτό το θέμα αφορά αποκλειστικά τη Βουλή.