Την ανάγκη να στηρίξουμε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυντικών Δαπανών τονίζει σε παρέμβαση του ο πρώην υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, η Ευρώπη επιτέλους πρέπει να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί στην ασφάλεια των μελών της. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.
Ειδικότερα: «Πριν λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, με άρθρο του στους Financial Times, επανέλαβε την πρόταση του για τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυντικών Δαπανών, ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για την άμυνα, αντίστοιχου με το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει «ισχυρή, ενιαία και αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα» μέσα από μια διαδικασία εξεύρεσης πόρων για την άμυνα, επένδυσης στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και ενίσχυσης της συλλογικής ασφάλειας στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε μια περίοδο απειλών για τις ευρωπαϊκές χώρες, από τον Βορρά έως τον Νότο, οφείλουμε να υπερβούμε τις παραδοσιακές πολιτικές και να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές, δίνοντας έμφαση στην ευρωπαϊκή άμυνα αυτόνομα και συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ.
Ένα κοινό ταμείο θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής ασφάλειας και άμυνας, να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας και να προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στα εξωτερικά σύνορα. Κυρίως να ολοκληρώσει την προσδοκώμενη ενοποίηση, αναγνωρίζοντας ότι τα σύνορα κάθε χώρας της Ε.Ε. είναι τα κοινά ευρωπαϊκά μας σύνορα και αξίζουν κοινής υπεράσπισης.
Η Ελλάδα, ως μία από τις χώρες που ήδη διαθέτουν σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ τους για την άμυνα, προσέρχεται στη συζήτηση από θέση ισχύος, προωθώντας μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση που θα ενισχύσει τόσο τη συλλογική ασφάλεια όσο και την οικονομική αποδοτικότητα των αμυντικών δαπανών στην Ε.Ε».
Ο Χαράλαμπος Πετρίδης καλεί την κυβέρνηση να συνδράμει την Ελλάδα στην πρόταση αυτή και να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στον συντονισμό των ενεργειών, ως έχουσα την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2026. Υπάρχει καιρός του σιγάν και καιρός του λαλείν. Σήμερα ας τολμήσουμε να μιλάμε για τις μεγάλες ιδέες που έχουν ανάγκη οι καιροί, καταλήγει.