Το Κυπριακό πάει ξανά στην Βουλή για συζήτηση. Τουλάχιστον αυτή την πρόθεση εξέφρασαν οι βουλευτές στην προχθεσινή Ολομέλεια, ανοίγοντας τη συζήτηση και για το Κεφάλαιο Δ’ της Βουλής. Το συγκεκριμένο όμως αποτελεί και ένα πονεμένο κεφάλαιο της ιστορίας του κυπριακού νομοθετικού σώματος καθώς αρκεί μία ματιά στον κατάλογο που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Σώματος στο οποίο καταγράφονται θέματα που διαχρονικά είχαν εγγραφεί στο Κεφάλαιο Δ’ της Βουλής. Τα περισσότερα εξ αυτών, διαγράφηκαν χωρίς καν να συζητηθούν…

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου προτίθεται όπως πληροφορούμαστε να θέσει ξανά το θέμα που αφορά τα θέματα του Κεφαλαίου Δ’ στην επόμενη σύσκεψη Αρχηγών επαναλαμβάνοντας την πρόταση της για να ενταχθούν θέματα του Κεφαλαίου Δ’ για συζήτηση σε κάθε συνεδρία της Ολομέλειας. Εδώ όμως εγείρεται ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Πόσοι βουλευτές θα μένουν και θα μετέχουν στη συζήτηση και δεν θα κάνουν σκασιαρχείο; Όταν ακόμα και για την τροποποίηση του Συντάγματος έγινε το μπάχαλο που έγινε με τους 37 αντί 38 και όταν πολλές συνεδρίες γίνονται με τους μισούς βουλευτές να είναι εκτός αίθουσας, πόσοι άραγε θα μένουν σε κάθε συνεδρία της Ολομέλειας για να συζητήσουν θέματα από το Κεφάλαιο Δ’;

Η προχθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε με αφορμή το θέμα για το Κυπριακό που ενέγραψε ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς με τίτλο: «Οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού προβλήματος και οι κίνδυνοι που παρουσιάζονται από τη στάση της Τουρκίας για λύση εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών». Το θέμα είχε εγγραφεί από τον περασμένο Οκτώβριο.

Στο Κεφάλαιο Δ’ της Βουλής σήμερα εκκρεμούν ακόμα τέσσερα θέματα. Τα οποία είναι τα εξής:

1. «Η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, η οποία αποσκοπεί στην αλλαγή των ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο να καταστεί ηγεμονική δύναμη, και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν».

Θέμα εγγραφέν με εισήγηση των Χρίστου Σενέκη, Κωστή Ευσταθίου, και Σταύρου Παπαδούρη και το οποίο εκκρεμεί από τον Ιανουάριο του 2022.

2. «Αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας».

Θέμα εγγραφέν με εισήγηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας από τον Νοέμβριο του 2023.

3. «Η στεγαστική πολιτική στην Κύπρο και οι ανάγκες στέγασης».

(Θέμα εγγραφέν με εισήγηση όλων των κομμάτων από τον Φεβρουάριο του 2024.

4. «Ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση – προοπτικές και προβλήματα». Θέμα εγγραφέν με εισήγηση όλων των κομμάτων από τον Μάρτιο του 2024.

Το θέμα για συζήτηση του Κυπριακού είναι και το πιο πρόσφατο που έχει εγγραφεί. Το ζήτημα που εγείρεται σε ο,τι αφορά τη συζήτηση του θέματος είναι το κατά πόσο υπάρχει ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις ή αν θα πρόκειται για μια γενική συζήτηση η οποία δεν θα έχει να προσφέρει επί της ουσίας τίποτα. Το Εθνικό Συμβούλιο δεν έχει συγκληθεί από τον περασμένο Οκτώβριο και τα κόμματα ουσιαστικά δεν έχουν πρόσφατη ενημέρωση. Εκκρεμεί μάλιστα μια νέα συνάντηση των δύο ηγετών, η κάθοδος της Ντι Κάρλο, καθώς επίσης και η άτυπης πενταμερής.

Το Κυπριακό πάντως πάει κατά καιρούς στη Ολομέλεια της Βουλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον διαχρονικό κατάλογο που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Βουλής για θέματα του Κεφαλαίου Δ΄ εντοπίσαμε θέμα που ενέγραψε τον Νοέμβριο του 2002 ο πρόεδρος των Οικολόγων και τότε βουλευτής Γιώργος Περδικης, μαζί με τον τότε βουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριο Ματσάκη που αφορούσε τις τότε διαπραγματεύσεις για το σχέδιο Ανάν. «Η κατάθεση του Σχεδίου λύσης του κυπριακού προβλήματος από τον κ. Ανάν και η θέση του κυπριακού κοινοβουλίου» ήταν ο τίτλος του θέματος. Πάντως ο κ. Περδίκης δεν θυμόταν εάν είχε γίνει τότε συζήτηση στην Ολομέλεια.

Βέβαια τις θέσεις τους για το Κυπριακό οι βουλευτές τις καταθέτουν κάθε χρόνο στο πλαίσιο της ετήσιας συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του κράτους. Όπως δηλαδή έγινε και πριν από δύο μήνες. Στο πλαίσιο του κεφαλαίου Δ’ η τελευταία φορά που έγινε συζήτηση για το Κυπριακό στην Βουλή ήταν τον Φεβρουάριο του 2021 και το θέμα τότε είχε εγγραφεί από το ΔΗΚΟ ενόψει της τότε Πενταμερούς διάσκεψης που εκκρεμούσε για τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Η συζήτηση τότε ήταν μάλιστα ιδιαίτερα έντονη.

Έντονη συζήτηση έγινε και τον Σεπτέμβριο του 2015 με αφορμή εισήγηση για εγγραφή θέματος για το Κυπριακό στο Κεφάλαιο Δ΄του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη. Τότε η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την εισήγηση με 32 ψήφους εναντίον με το αιτιολογικό ότι έπρεπε να υπάρξει πρώτα ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συζήτηση έγινε και το 2012 μετά από εισήγηση και πάλι του Γιώργου Περδίκη, ο οποίος έθεσε τότε θέμα για τον τότε ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η Βουλή ενέκρινε ψήφισμα με τις ψήφους ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ καλώντας τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού να πάει σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.