Τίποτε δεν προέκυψε που να οδηγεί σε αλλαγή δεδομένων όσον αφορά το θέμα των οδοφραγμάτων κατά τη χθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών. Σήμερα ο Κόλιν Στιούαρτ θα επισκεφθεί τους δύο ηγέτες ενόψει της κοινής τους συνάντησης την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο Προεδρικό περιμένουν τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα νωρίς το απόγευμα για να ακούσουν και από τον ίδιο εάν υπάρχει κάτι νεότερο στο θέμα του ανοίγματος οδοφραγμάτων. Το θέμα του ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης είναι και το βασικό που θα απασχολήσει την κοινή συνάντηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο Στιούαρτ με τους Χριστοδουλίδη και Τατάρ είναι η ημέρα πραγματοποίησης της συνάντησης, 7 ή 8 Φεβρουαρίου.

Οι δύο διαπραγματευτές Μενέλαος Μενελάου και Γκουνές Ονάρ είχαν χθες νέα συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες μας από τη συνάντηση αυτή δεν προέκυψε κάτι νεότερο όσον αφορά το θέμα των οδοφραγμάτων. Η προσπάθεια ωστόσο με ζητούμενο το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης θα συνεχιστεί. Σημειώνεται πάντως ότι ο Τατάρ στις τελευταίες του δηλώσεις επί του θέματος είχε προαγγείλει σημαντική εξέλιξη κατά τη χθεσινή μέρα. Κάτι όμως που δεν φάνηκε να επιβεβαιώνεται στην πράξη.

Είδε ξανά τον Χαρμαντζί: Δεύτερη συνάντηση με τον «δήμαρχο» Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί, είχε την Τρίτη ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, για το θέμα των οδοφραγμάτων κάνοντας αναφορά στις αυξανόμενες διελεύσεις που προκαλούν πυκνή τροχαία κίνηση στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος προβάλλει σήμερα τη συνάντηση, γράφοντας ότι ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε πως ο κ. Χαρμαντζί, ως «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας, μπορεί να διαβουλευθεί με τον «δήμαρχο της άλλης πλευράς», κατά την έκφρασή του, και να διαμορφώσουν κάποιες προτάσεις.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι δεν πήραν απάντηση από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στην πρότασή τους να ανοίξει σημείο διέλευσης στη Μια Μηλιά, λέγοντας ότι ως εναλλακτική πρότεινε το άνοιγμα σημείου διέλευσης στην περιοχή Λουρουτζίνας-Λυμπιών.

Επανέλαβε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή» η πρόταση της ε/κ πλευράς για διελεύσεις τράνζιτ, όπως τις ονομάζει, επειδή δεν πρόκειται για αμοιβαίες διελεύσεις.

Υποστήριξε, επίσης, ότι το σημείο διέλευσης στη Μια Μηλιά για εμπορικούς σκοπούς ενδιαφέρει και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και πως οι αξιωματούχοι της ΕΕ βλέπουν θετικά το άνοιγμα του εν λόγω σημείου.

Επανέλαβε επίσης ότι θα συναντηθεί ξανά με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη πριν την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο η Αναπληρώτρα ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο στις 10 Φεβρουαρίου.

Την θέλει ανοχύρωτη: Εάν δεν εφαρμοστεί μια λύση με βάση την οποία ως δύο “ισότιμοι ιδρυτικοί εταίροι”, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, θα αποφασίσουν από κοινού με βάση την πολιτική ισότητα σε θέματα όπως η ενέργεια, η ασφάλεια, οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες, οι εμπορικοί δρόμοι και οι υδρογονάνθρακες, αυτό δεν θα οδηγήσει σε μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα, αλλά η μόνιμη ένταση και αναταραχή θα κυριαρχήσουν στο μέλλον στο νησί, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν.

Με αφορμή δηλώσεις του ΥΠΑΜ, Βασίλη Πάλμα, για το θέμα της αεροπορικής βάσης στην Πάφο, ο Τουφάν Ερχιουρμάν σε ανάρτησή του έγραψε πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τον τελευταίο καιρό προβαίνει σε πρωτοβουλίες, τη μια μετά την άλλη, “που θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας για το μέλλον αυτού του νησιού”, όπως ανέφερε.

«Όσο επιτρέπεται στον κ. Χριστοδουλίδη να παίρνει τέτοιες αποφάσεις που υποθηκεύουν το μέλλον αυτού του νησιού, σαν να μην υπάρχουν οι Τουρκοκύπριοι σε αυτό το νησί, και όσο ανοίγει ο χώρος για αυτό, τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και οι Ελληνοκύπριοι θα είναι πιο μακριά από ένα μέλλον στο οποίο τα παιδιά τους θα ζουν ειρηνικά», είπε.

Ως εκ τούτου, γράφει ο ηγέτης του ΡΤΚ, οι τρέχουσες συνομιλίες και η πολυμερής συνάντηση που προγραμματίζεται στα μέσα Μαρτίου «είναι πλέον ζωτικής σημασίας για αυτό το νησί. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τάση για τα παιδιά μας, για μια διαρκή ειρήνη και σταθερότητα όχι μόνο σε αυτό το νησί αλλά και στην περιοχή», αναφέρει.

Αυτό το μικροσκοπικό νησί δεν μπορεί να διατρέχει τόσο μεγάλο κίνδυνο, τα παιδιά μας δεν μπορούν να χτίσουν ένα μέλλον σε αυτά τα εδάφη με τόσο ρίσκο, κατέληξε ο κ. Ερχιουρμάν.