Το 2025 η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος της στην ανάπτυξη και στην ασφάλεια του τόπου, με το Κυπριακό να παραμένει ένας κεντρικός άξονας της πολιτικής της. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε χθες βράδυ, στη διάρκεια μιας πανηγυρικής εκδήλωσης στο Προεδρικό, τους στόχους της κυβέρνησής του για τη φετινή χρονιά. Οι στόχοι θα στηρίζονται σε 80+ πολιτικές και μεταρρυθμίσεις «για την Κύπρο που αλλάζει».
Οι πέντε βασικοί στόχοι που θέτει η κυβέρνηση για το 2025 είναι οι εξής:
1. Διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μέσω ισχυρής, ανθεκτικής και ανταγωνιστικής Οικονομίας, ώστε να επενδύουμε ακόμη πιο ουσιαστικά στην Υγεία, την Παιδεία, το Κοινωνικό Κράτος, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό,
2. Ψηφιακός μετασχηματισμός της Κύπρου, προκειμένου το κράτος να γίνει πιο φιλικό προς τον πολίτη και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα γραφειοκρατίας και ευνοιοκρατίας,
3. Μεταρρύθμιση του Κράτους για επανάκτηση της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους θεσμούς και στους πολίτες,
4. Ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών σε όλους τους τομείς.
5. Ενδυνάμωση των παραγόντων ισχύος της χώρας ενισχύοντας έτσι και την προσπάθεια για επίτευξη του κορυφαίου εθνικού στόχου για τερματισμό της τουρκικής κατοχής της πατρίδας μας.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε κατά την ομιλία του ότι «η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος καθορίζει το σύνολο των αποφάσεών μας», σημειώνοντας ότι μέσα στο 2024 «τολμήσαμε να τερματίσουμε προβληματικές συμβάσεις» και το 2025 με σχεδιασμό θα προωθηθούν μεγάλα έργα όπως: οι επόμενες φάσεις του περιμετρικού Λευκωσίας, ο αυτοκινητόδρομος Ακακίου-Αστρομερίτη, αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στη Λεμεσό, αυτοκινητόδρομος προς το Σαϊττά, έναρξη των έργων για το λιμάνι και την μαρίνα της Λάρνακας, κ.λπ.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως το 2025 «είναι αφιερωμένο στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της χώρας με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την προαγωγή της διαφάνειας. Προχωρούμε με την εισαγωγή 60 νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπως, αίτηση για φοιτητική χορηγία, επανέκδοση προσφυγικής ταυτότητας, ηλεκτρονική εγγραφή εργοδότη» κ.λπ.
Διαμήνυσε παράλληλα πως «το 2025 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την υλοποίηση δυο εμβληματικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό της Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Με την πολιτική βούληση δεδομένη από πλευράς Εκτελεστικής Εξουσίας, αλλά και με την εποικοδομητική συνεργασία της Βουλής στην οποία προσβλέπω, υλοποιούμε δύο τολμηρές μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν το Κράτος μας».
Ιδιαίτερο βάρος ρίχνει η κυβέρνηση – σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ψες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης – στο κεφάλαιο ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας έναντι εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων. «Οι προκλήσεις στην περιοχή μας – τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης – και η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ενίσχυση της Ασφάλειας, Της αμυντικής μας θωράκισης και Της αποτρεπτικής ισχύος της πατρίδας μας».
Έκανε αναφορά σε αποφάσεις που ήδη έχουν γνωστοποιηθεί και αφορούν την αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου και επέκταση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης». Συνεχίζοντας ο ΠτΔ ανέφερε πως «Το όραμά μας για την Άμυνα και την Ασφάλεια στη χώρα μας περιλαμβάνει και τον μεγαλεπήβολο αλλά εφικτό στόχο της μετατροπής της Κύπρου και σε παραγωγό αμυντικών συστημάτων αιχμής. Για τον σκοπό αυτό θεσμοθετούμε εντός του έτους Προγράμματα Αμυντικής Βιομηχανικής Συνεργασίας με συμμετοχή κυπριακών εταιρειών σε συμβάσεις εξοπλισμών».
Μέσα στους στόχους του 2025 είναι η ένταξή στο πρόγραμμα των Ηνωμένων Πολιτειών για απαλλαγή θεώρησης εισόδου «ενώ μέσα στο έτος βασική μας προτεραιότητα αποτελεί και η ολοκλήρωση της τεχνικής μας προετοιμασίας σε σχέση με την ένταξή μας στη Ζώνη Σιένγκεν».
Σύμφωνα με τον ΠτΔ «σημαντικός πυλώνας ασφάλειας αποτελεί και η αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι πυρκαγιές. Για την ενίσχυση της πυροπροστασίας έχουμε μεριμνήσει για τη διαθεσιμότητα τουλάχιστον 11 πτητικών μέσων για τις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς 3 ιδιόκτητων πτητικών μέσων. Προχωρούμε επίσης με την εγκατάσταση συστημάτων ανίχνευσης πυρκαγιών σε 12 βιομηχανικές ζώνες και κρίσιμες υποδομές ανά το παγκύπριο».
Για το Κυπριακό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι ο στόχος του παραμένει η άρση του αδιεξόδου και πρόσθεσε: «Με ξεκάθαρη πολιτική βούληση που αναγνωρίζεται από όλους, καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε το διεθνές ενδιαφέρον και να δημιουργήσουμε συνθήκες κινητικότητας προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών». Ο ΠτΔ σημείωσε ότι αξιοποιήθηκε η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ για να επιτευχθεί «διασύνδεση των ευρωτουρκικών με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, μέσω μιας αμοιβαία επωφελούς κατάστασης πραγμάτων».
Διαμήνυσε, τέλος, ότι θα πράξει «ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αξιοποιήσουμε πλήρως την επερχόμενη διευρυμένη συνάντηση υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί τον προσεχή Μάρτιο. Σε αυτό το πλαίσιο, προσβλέπω και στη συνάντησή μου στις 10 Φεβρουαρίου με την Αναπληρωτή Γενική Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κυρία ΝτιΚάρλο».

Οι πολιτικές και μεταρρυθμίσεις για το 2025 που παρουσίασε ο ΠτΔ
Το κυβερνητικό πλάνο του 2025 που παρουσίασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης περιλαμβάνει τα εξής:
ΠΕΝΤΕ ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
- Διασφάλιση αναπτυξιακής πορείας μέσω ισχυρής οικονομίας
- Ψηφιακός μετασχηματισμός της Κύπρου
- Μεταρρύθμιση του κράτους για επανάκτηση εμπιστοσύνης
- Ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας σε όλους τους τομείς
- Ενδυνάμωση παραγόντων ισχύος για επίτευξη εθνικού στόχου
Στόχος 1: Ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία
Η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη, παρά την αστάθεια στην περιοχή και το γεγονός ότι ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες τίθενται σε καθεστώς εποπτείας.
- Φορολογικός μετασχηματισμός για αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος
- Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση για διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων
- Στήριξη της αγοράς εργασίας και επιστροφή Κυπρίων επιστημόνων
- Χρηματοδότηση έρευνας και καινοτομίας για ανταγωνιστικότητα
- Κέντρο Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων για εξατομικευμένη υποστήριξη
Έργα υποδομής
- Βελτίωση συγκοινωνιών στη Λευκωσία με επέκταση Περιμετρικού
- Αυτοκινητόδρομοι για καλύτερη συνδεσιμότητα
- Λιμένες και μαρίνες για ανάπτυξη τουριστικής και εμπορικής δραστηριότητας
- Υποδομές στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου για ενίσχυση της περιοχής
Εκπαίδευση και αθλητισμός
- Σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών
- Ολοήμερο σχολείο για περισσότερες ευκαιρίες
- Θερινά σχολεία για επιπλέον εκπαιδευτικές εμπειρίες
- Τεχνική εκπαίδευση για σύνδεση με την αγορά εργασίας
- Εκσυγχρονισμός ειδικής εκπαίδευσης για χαρισματικά παιδιά
- Επαγγελματική αποκατάσταση αθλητών και αναβάθμιση αθλητικών υποδομών
Υγεία
- Μονάδες Άμεσης Ιατρικής Φροντίδας για αποσυμφόρηση Τμημάτων Πρώτων Βοηθειών
- Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου για εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης
- Νέα Παιδογκολογική Κλινική για βελτίωση περίθαλψης παιδιών
Κοινωνική πολιτική
- Διεύρυνση επιδόματος τέκνου για ολόκληρη τη μεσαία τάξη
- Επιδότηση Διδάκτρων για βρεφονηπιακούς σταθμούς
- Αποσύνδεση επιδόματος αναπηρίας από Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
- Πρόγραμμα Στήριξης Ηλικιωμένων στο Σπίτι
Στόχος 2: Ψηφιακός μετασχηματισμός
Το 2025 είναι αφιερωμένο στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της χώρας με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την προαγωγή της διαφάνειας.
- Εισαγωγή νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών
- Ενίσχυση πλατφόρμας “Ψηφιακός Πολίτης” με νέα έγγραφα
- Ταχεία αδειοδότηση για αναπτύξεις μεσαίας κλίμακας
- Ταχύτερη καταβολή παροχών του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Στόχος 3: Εμβληματικές μεταρρυθμίσεις
Ο ΠτΔ ανέφερε ότι «ο μετασχηματισμός του κράτους μέσα από τολμηρές μεταρρυθμίσεις είναι ο βέλτιστος τρόπος να αναβαθμίσουμε τη σχέση πολίτη και κράτους.
- Εκσυγχρονισμός Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας
- Μεταρρυθμίσεις στην Κεντρική Τράπεζα για αποτελεσματική διακυβέρνηση
- Αποδοτικότερη διακυβέρνηση ημικρατικών οργανισμών
- Σύσταση Μονάδας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού για στρατηγική ανάλυση
- Εκσυγχρονισμός θεσμού διαιτησίας για διεθνή αναγνώριση
Στόχος 4: Ενίσχυση της ασφάλειας
Ο ΠτΔ έκανε ειδική αναφορά στην υποχρέωση της πολιτείας για την ανάγκη ενδυνάμωσης του αισθήματος ασφάλειας έναντι εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων.
- Αμυντική θωράκιση και αναβάθμιση στρατιωτικών βάσεων
- Εθελοντική στράτευση γυναικών και αναβάθμιση εφέδρων
- Ενίσχυση διπλωματικής παρουσίας και ανάληψη Προεδρίας ΕΕ
- Βελτίωση ανταπόκρισης Αστυνομίας και υποστήριξη Αστυνομικών Διευθύνσεων
- Κλιματικός Νόμος για αντιμετώπιση επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής
- Ενίσχυση πυροπροστασίας και πρόληψη πυρκαγιών
- Άμεση αντιμετώπιση λειψυδρίας με έργα υποδομής
- Προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης
Στόχος 5: Διπλωματική ισχύς και Κυπριακό
- Επανέναρξη συνομιλιών για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό
- Ενίσχυση διπλωματικής παρουσίας και ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών
Ο ΠτΔ αναφέρθηκε στην πλήρη αξιοποίηση της επερχόμενης διευρυμένης συνάντησης υπό την αιγίδα του ΓΓ του ερχόμενου Μαρτίου.