Στον Λόφο είναι όλα έτοιμο για το αποψινό προεδρικό διάγγελμα, το δεύτερο κυπριακό «State of the Union» όπου θα παρουσιάσει του στόχους του για το 2025. Στην Πινδάρου ακονίζουν μαχαίρια και ετοιμάζονται για μετωπική επίθεση κατά του Χριστοδουλίδη. Διπλός ο στόχος της ηγεσίας του ΔΗΣΥ: Από τη μια να φύγει η συζήτηση από την παρουσία στο μνημόσυνο του Γρίβα και από την άλλη να διευρύνει το αντιπολιτευτικό του αποτύπωμα, κερδίζοντας πόντους στη μάχη που διεξάγει με το ΑΚΕΛ.
Όσον αφορά το κυβερνητικό στρατόπεδο, σε μια συνέχεια της περσινής εκδήλωσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα παρουσιάσει και φέτος στις 29 Ιανουαρίου, τους στόχους της κυβέρνησής του για το 2025. Θα είναι ένα κυπριακό «State of the Union», καθώς βάσει και των προνοιών του συντάγματος δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό το αίτημά του για να μιλήσει από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων (όπως γίνεται με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών).
Στο προεδρικό κρατούν κλειστά χαρτιά και στόματα για τις εξαγγελίες στις οποίες θα προβεί απόψε ο Νίκος Χριστοδουλίδης απευθυνόμενος στον Κυπριακό λαό. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 7 το βράδυ (και θα μπορείτε να ενημερώνεστε συνεχώς από το philenews.com).
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να παραθέσει τους στόχους της διακυβέρνησης για το 2025. Θα καταγράψει όλους τους βασικούς άξονες σε όλο το φάσμα των πολιτικών που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του κατά το τρέχον έτος. Παράλληλα πρόθεσή του είναι να αναδείξει ότι αυτά τα οποία είχε ο ίδιος εξαγγείλει πριν από ένα χρόνο, υλοποιούνται.
Ένας από τους λόγους που στο Προεδρικό κράτησαν μέχρι σήμερα κλειστά στόματα και χαρτιά για τις ανακοινώσεις στις οποίες θα προβεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι και στο να μην δώσουν εκ των προτέρων την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να ασκήσει κριτική πριν ακόμα τον ακούσουν.
Κι επειδή το όλο θέμα έχει και την επικοινωνιακή του χροιά, στο Προεδρικό έχουν να λένε για το πως πέρσι το ΑΚΕΛ είχε σπεύσει να σχολιάσει τις προεδρικές εξαγγελίες πριν ακόμα τις ακούσει. Εκφράζοντας δε την ελπίδα να μην επαναληφθεί το ίδιο και φέτος είτε από το ΑΚΕΛ είτε από τον ΔΗΣΥ, την άλλη συνιστώσα της αντιπολίτευσης.
Η προσέγγιση αυτή του Προεδρικού δεν είναι άσχετη με τις κινήσεις που γίνονται στην Πινδάρου και για τις οποίες στον Λόφο φαίνεται πως τις γνωρίζουν, καθώς είναι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη που θα βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο του Δημοκρατικού Συναγερμού.
Ήδη ηγεσία του ΔΗΣΥ έχει αποφασίσει να προχωρήσει δυναμικά στην άσκηση εφ’ όλης της ύλης κριτική σε βάρος του Νίκου Χριστοδουλίδη και της κυβέρνησής του. Κίνηση η οποία μπαίνει κι αυτή κάτω από την ομπρέλα της προσπάθεια συσπείρωσης του κόμματος.
Στην προκειμένη περίπτωση εκείνο που έχει πρωτίστως σημασία είναι από τη μια να σταλεί το μήνυμα ότι είναι ο ΔΗΣΥ η «αξιωματική αντιπολίτευση» και την ίδια ώρα μέσα από την ένταση της αντιπαράθεσης να φύγει η συζήτηση από την παρουσία της ηγεσίας του κόμματος στο μνημόσυνο του αρχηγού της ΕΟΚΑ, Γεώργιου Γρίβα Διγενή. Καθώς φαίνεται η κίνηση εκείνη μάλλον δεν επέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τουλάχιστον στο επικοινωνιακό κομμάτι.
Η επίθεση, ξεκινώντας από την αποψινή εκδήλωση στο Προεδρικό, θα γίνει – σύμφωνα με τις πληροφορίες μας – σε δύο φάσεις:
Σε πρώτο χρόνο, το κόμμα θα απαντήσει στις εξαγγελίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη είτε μέσα από μια δημοσιογραφική διάσκεψη της Αννίτας Δημητρίου (αύριο ή μεθαύριο) είτε με γραπτή ανακοίνωση. Στην συζήτηση εντός του ΔΗΣΥ υπήρξαν κι εκείνα τα στελέχη που συνέστησαν τοποθέτηση με φειδώ καθώς πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο οι ανακοινώσεις του ΠτΔ να είναι επί πολιτικών ενστερνίζεται το κόμμα, όπως π.χ. η συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Σε δεύτερο χρόνο, να γίνει καταγραφή διακηρύξεων και έργων του Ν. Χριστοδουλίδη, επίσης να γίνει μια πλήρης ανασκόπηση με γενική αξιολόγηση για όλα τα υπουργεία. Εν συνεχεία ένας έκαστος «σκιώδης υπουργός» στον αντίστοιχο τομέα που εκπροσωπεί να προβεί σε σχολιασμό είτε μέσα από ανακοίνωση ή δημοσιογραφική διάσκεψη. Πρόθεση είναι η όλη διαδικασία να πάει σε βάθος χρόνου και να κρατήσει και εβδομάδες αν χρειαστεί.
Ούτως ή άλλως η παρουσίαση πεπραγμένων από πλευράς Προέδρου Χριστοδουλίδη για το σύνολο της διετίας θα γίνει αρχές Μαρτίου όταν θα συμπληρωθεί και ο δεύτερο χρόνος διακυβέρνησης.