Το μνημόσυνο του Γρίβα στη Λεμεσό ήρθε και έδεσε σε μια περίοδο πολιτικής ρευστότητας και κομματικής χαλαρότητας. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είναι πλέον πέραν από προφανές ότι στρέφουν την προσοχή τους στον κομματικό πυρήνα των ψηφοφόρων τους για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συσπείρωση. Οι βουλευτικές εκλογές μπορεί να αργούν οι εποχές όμως είναι δύσκολες για τα κόμματα που έχουν ήδη ξεκινήσει προεκλογική στοχεύοντας το καθένα στην όσο τον δυνατό μεγαλύτερη κινητοποίηση της βάσης τους.

Η… ακατάσχετη αιμορραγία ψήφων που καταγράφουν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, ουσιαστικά περιορίζει και το πεδίο δράσης της. Η αλίευση ψήφων των λιγότερων κομματικά ή ιδεολογικά φανατισμένων ψηφοφόρων δύσκολα επιτυγχάνεται.

Η στροφή από πλευράς ΔΗΣΥ και το κλείσιμο του ματιού, όπως το χαρακτήρισε ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είναι εμφανής, όπως την ίδια ώρα είναι εμφανής και η στόχευση του ΑΚΕΛ στο καθαρά αριστερό ακροατήριο. Όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση και απ’ εκεί και πέρα ότι έρθει επιπλέον καλοδεχούμενο. Αυτή είναι ξεκάθαρα η στρατηγική και των δύο μεγάλων κομμάτων.

Η Αννίτα Δημητρίου ηγήθηκε χθες της παρουσίας του ΔΗΣΥ στο μνημόσυνο του Γεώργιου Γρίβα, κρατώντας μάλιστα επιδεικτικά από το μπράτσο την Έλλη Χριστοδουλίδου, την γυναίκα που φιλοξενούσε στο σπίτι της τον Διγενή και γνωστή αγωνίστρια της ΕΟΚΑ.

Η παρουσία της προέδρου του ΔΗΣΥ είχε αποφασιστεί από τις προηγούμενες μέρες, με την ηγεσία του κόμματος να κρίνει πώς ήταν επιτακτική η παρουσία όλων, προκειμένου να στείλουν το μήνυμα προς το πιο δεξιό και εθνικόφρων ακροατήριο του κόμματος πώς παραμένει η παράταξη που το εκφράζει.

Είναι επίσης γεγονός ότι η περσινή δήλωσης της προέδρου του ΔΗΣΥ όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απουσία της από το μνημόσυνο, είχε προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις.

«Δεν ήθελα να ξεκινήσω μίαν άλλη συζήτηση σε όλο αυτό που γίνεται. Και αρκετά με αυτό το θέμα κάθε χρόνο αν θα πάμε ή δεν θα πάμε στο μνημόσυνο του οποιουδήποτε. Έχουμε τόσα θέματα να διαχειριστούμε και θα συζητούμε τώρα για το 1956 το 1821. Ε φτάνει νομίζω. Σεβασμός πλήρως στην ιστορία μας. Έχουμε τόσα θέματα τώρα, να δούμε που εστιάζουμε», είχε δηλώσει η Αννίτα Δημητρίου.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Ευθύμιος Δίπλαρος, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην μεσημβρινή εκπομπή του OMEGA ανέφερε πως οι δηλώσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ έχουν παρερμηνευθεί καθώς η ίδια εννοούσε ότι πρέπει να σταματήσουμε να συζητάμε το ποιος πήγε και ποιος δεν πήγε στο μνημόσυνο.

Επικαλέστηκε επίσης τη διαχρονική παρουσία του ΔΗΣΥ στο μνημόσυνο του Γρίβα από το 1994 και έπειτα, τονίζοντας πως όλοι οι πρόεδροι του κόμματος ανεξαιρέτως δήλωσαν παρών στο μνημόσυνο.

Το ΑΚΕΛ από την πρώτη στιγμή εξαπέλυσε δριμεία επίθεση τόσο προς την Κυβέρνηση για την εκπροσώπηση στο μνημόσυνο, όσο και στην ηγεσία του ΔΗΣΥ για την παρουσία της. Χθες ο γγ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Alpha λέγοντας πώς το ΑΚΕΛ το ενοχλούν δύο πράγματα: οι παρουσίες των θεσμών Κυβέρνησης και Προέδρου της Βουλής, τη στιγμή που υπάρχει ψήφισμα της Βουλής από το 2022 που λέει ότι οι θεσμοί δεν πρέπει να τιμούν έναν άνθρωπο ο οποίος έχει τεράστιες ευθύνες για την καταστροφή της Κύπρου, και το δεύτερο που ενοχλεί είναι το γεγονός ότι στην Κύπρο κάποιοι παραχαράσσουν την ιστορική αλήθεια.

«Δεν μπορούμε να σιωπούμε απέναντι στην παραχάραξη της ιστορίας, την ώρα που ακόμη οι πληγές της εισβολής είναι ανοικτές», είπε, ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα πως από τη στιγμή που κάθε χρόνο θα πηγαίνουν αυτοί που πηγαίνουν – δεξιά, ακροδεξιά και Κυβέρνηση – να τιμούν τον ολετήρα της Κύπρο, θα αντιδρούμε.

«Πέρυσι, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, όταν δεν παραβρέθηκε και όταν ερωτήθηκε γιατί δεν παραβρέθηκε, προσπάθησε να πει ότι δεν θα πρέπει να μένουμε στο παρελθόν και δέχθηκε επίθεση, φέτος επειδή ο ΔΗΣΥ ολοένα και περισσότερο κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά, έσπευσε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ που είναι και Πρόεδρος της Βουλής να πάει πρώτη-πρώτη στο μνημόσυνο», σημείωσε. Έριξε μάλιστα το γάντι στο ΔΗΚΟ και την ΔΗΠΑ να τοποθετηθούν για την εκπροσώπηση της Κυβέρνησης στο μνημόσυνο του Γρίβα.

Το θέμα κλήθηκε να σχολιάσει και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο οποίος ανέφερε πως στο 2025 η κοινωνία «περιμένει ή απαιτεί από εμάς, να βρούμε εκείνους τους τρόπους που μπορούμε να βαδίζουμε με ενότητα».

«Ενώ αντιλαμβάνομαι την περίοδο στην οποία προσερχόμαστε, δεν πρόκειται να μπούμε εμείς σε μια διαδικασία διχαστικής δημόσιας συζήτησης, που ενδεχομένως να εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες», συμπλήρωσε.

Για την παρουσία της Κυβέρνησης στο μνημόσυνο, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παρίσταται εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο μνημόσυνο του στρατιωτικού ηγέτη του Εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα.