Η οικονομική στήριξης της Συρίας θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας στο παρασκήνιο έχει αναπτυχθεί μια έντονη συζήτηση προκειμένου στην απόφαση των ΥΠΕΞ να υπάρχει και μιας μορφής διασύνδεση της χρηματοδότησης προς τη Συρία με το θέμα του σεβασμού του δικαίου της θάλασσας.
Η συμπερίληψη μιας τέτοιας αναφοράς έχει τη σημασία της για την Κύπρο ένεκα και των πρόσφατων πληροφοριών που είχαν διαρρεύσει από την Άγκυρα και που έφεραν την τουρκική κυβέρνηση να επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την κατάσταση στη Συρία προκειμένου να προωθήσει τα δικά της σχέδια στην περιοχή. Οι πληροφορίες αυτές έφεραν την Τουρκία να προωθεί μια συμφωνία οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας στο πρότυπο του τουρκολιβυκού συμφώνου.
Προ δεκαημέρου η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, είχε αναφερθεί στο επίμαχο θέμα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αθηναϊκή εφημερίδα «Τα Νέα» η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ είχε ρωτηθεί για το ότι η Τουρκία επιδιώκει συμφωνία ΑΟΖ με τη Συρία στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τρόπο που υπονομεύει τα συμφέροντα της Κύπρου.
Απαντώντας η Κάγια Κάλας επικαλέστηκε διάλογο που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, προς τον οποίο έθεσε το θέμα: «Με διαβεβαίωσε ότι δεν έχουν καμία τέτοια πρόθεση, ότι πρόκειται για φημολογία που δεν έχει καμία βάση και δεν έχω λόγο να αμφισβητώ τα λόγια του, διότι του έθεσα ευθέως το ερώτημα».
Όσον αφορά τη σημερινή σύνοδο του ΣΕΥ και το θέμα της Συρίας η Κάγια Κάλας ανέφερε πως «θα συζητήσουμε για τις κυρώσεις στις 27 Ιανουαρίου, αλλά πρώτα εξετάζουμε τον οδικό χάρτη. Πρώτα θα δούμε την άρση κυρώσεων που έχουν να κάνουν με την ανοικοδόμηση της χώρας, την πρόσβαση σε τράπεζες, για παράδειγμα. Κάθε βήμα θα είναι υπό όρους σε σχέση με σωστά βήματα από την πλευρά τους. Ακούμε σωστά λόγια, αλλά θέλουμε να δούμε και σωστά έργα. Θα υπάρχει μια θέση επιστροφής, αν βλέπουμε να μην κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, μπορεί να επαναφέρουμε τις κυρώσεις».
Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, το επίκεντρο των συζητήσεων του Συμβουλίου θα είναι η συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, οι σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι τρέχουσες εξελίξεις στη Γεωργία και στη Μολδαβία, καθώς και οι υβριδικές απειλές.
Συμπληρώνεται ότι στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κόμπος θα έχει επίσης συναντήσεις με την Επίτροπο για Ετοιμότητα, Διαχείριση Κρίσεων και Ισότητα Χάτζα Λαχμπίμπ, την Επίτροπο για Διεύρυνση Μάρτα Κος, την Επίτροπο για τη Μεσόγειο Ντουμπράβκα Σουίτσα, τον Επίτροπο Αλιείας και Ωκεανών Κώστα Καδή και τους Κύπριους Ευρωβουλευτές.
Ο Κωνσταντίνος Κόμπος είχε την περασμένη Πέμπτη επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκιντεόν Σαάρ με τον οποία συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.

Πάει Λονδίνο και Βρυξέλλες η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Στο Λονδίνο θα βρίσκεται σήμερα Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα Μαριλένα Ραουνά, έπειτα από πρόσκληση του Βρετανού Υπουργού για το Σύνταγμα και τις Σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) Νικ Τόμας-Σίμοντς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η κ. Ραουνά θα έχει συναντήσεις με τον κ. Τόμας-Σίμοντς, καθώς και με τον Πρέσβη της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο Πεντρο Σεράνο.
Όπως αναφέρεται, «στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Βρετανό Υπουργό θα είναι οι σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις, ενώ κατά τη συνάντηση με τον Πρέσβη της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο το πρώτο εξάμηνο του 2026».
Ακολούθως, η Υφυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου την Τρίτη, θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ, συνεχίζει η ανακοίνωση.
Προστίθεται ότι κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, την πρώτη υπό την Πολωνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θα γίνει παρουσίαση, με επακόλουθη συζήτηση, των προτεραιοτήτων της Πολωνικής Προεδρίας με έμφαση στο θεματολόγιο που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΣΓΥ, ενώ στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί ανά χώρα συζήτηση για το κράτος δικαίου, στο πλαίσιο του ετήσιου διαλόγου για το κράτος δικαίου, με τις Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβενία στη βάση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου για το 2024.
Τους Υπουργούς θα απασχολήσουν επίσης το άτυπο έγγραφο που θα παρουσιάσει η Τσεχία αναφορικά με τη σταδιακή ενσωμάτωση της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην ενιαία αγορά, καθώς και το θέμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης υβριδικών απειλών, όπως η χειραγώγηση πληροφοριών και οι εξωτερικές παρεμβάσεις.
Συμπληρώνεται ότι το πρωί της ίδιας ημέρας, η κ. Ραουνά θα συμμετάσχει σε άτυπο πρόγευμα εργασίας που διοργανώνει η Σουηδή Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τζέσικα Ρόζενκραντς με προσκεκλημένη την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Όλια Στεφανίσινα, με αντικείμενο την ενταξιακή πορεία της χώρας.
Κατά την παραμονή της στις Βρυξέλλες, η Υφυπουργός μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο θα έχουν συνάντηση με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και του μεταξύ τους συντονισμού, ενόψει της ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, καταλήγει η ανακοίνωση.