Μπήκαν από νωρίς στην κούρσα για ετοιμασία των ψηφοδελτίων τους για τις βουλευτικές εκλογές οι κομματικές ηγεσίες, σε ένα δύσκολο και απρόβλεπτο πολιτικό σκηνικό. Θέλουν να ξεκινήσουν νωρίς την προεκλογική και ευελπιστούν πώς ρίχνοντας από νωρίς στην μάχη της ψήφου τους υποψηφίους του, θα έχουν όφελος
στο συνολικό τους ποσοστά.
Αυτό όμως ο οποίο διαπιστώνεται σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, είναι μία ανησυχία και μία αβεβαιότητα για το πως θα συμπεριφερθεί το εκλογικό σώμα στις βουλευτικές εκλογές, μετά το σοκ που έζησαν στις ευρωεκλογές. Στην κοινωνία συνεχίζει να καταγράφεται μια τάση απαξίωσης των παραδοσιακών κομμάτων από μία μερίδα της κοινωνίας και τάση για εκδικητική ψήφο. Αυτό το οποίο συζητείται είναι το πώς θα κινηθεί αυτή την φορά το 20% του εκλογικού σώματος που στις ευρωεκλογές ψήφισε Φειδία Παναγιώτου. Θα επιστρέψει στα κόμματα ή θα κάνει άλλες επιλογές; Αν ναι ποιες θα είναι αυτές;
Δεύτερο ζητούμενο είναι το εάν θα δημιουργηθούν και θα μπουν στην μάχη των βουλευτικών εκλογών και νέα πολιτικά κόμματα. Η συζήτηση επικεντρώνεται γύρω από τον τέως Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος βρίσκεται σε διεργασίες εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι θα κατέλθει με συνδυασμό στις βουλευτικές εκλογές. Κόμμα εξήγγειλε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους και θα κατέλθει εκλογές.
Με πολιτικό παρατηρητήριο θα δραστηριοποιείται ο Παύλος Μυλωνάς μαζί με τον Κωστή Ευσταθίου. Οι δύο τους δεν επαναδιεκδικήσουν βουλευτική έδρα. Βρίσκονται σε συζητήσεις και με βουλευτές άλλων κομμάτων, όμως δεν είναι προτεραιότητα και στόχος η μετεξέλιξη σε κόμμα και η μάχη των εκλογών. Ούτε όμως θα αποτρέψουν άτομα που θα μετέχουν στο παρατηρητήριο και θέλουν, να κατέλθουν στις εκλογές.
Απ’ εκεί και πέρα, είναι ένα ερωτηματικό η δυναμική που θα αναπτύξει το Volt που θα μπει για πρώτη φορά στην μάχη των βουλευτικών εκλογών, όπως επίσης ερωτηματικό είναι και η δυναμική που έχει το κόμμα των κυνηγών το οποίο στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές για πολύ λίγο δεν μπήκε στην Βουλή.
Στην εξίσωση πλέον μπαίνει και η ψήφος στα 17. Ο συνολικός αριθμός των 17αρηδων δεν είναι πολύ μεγάλος, ωστόσο είναι ένα καινούριο δεδομένο στο εκλογικό σώμα. Πώς θα κινηθεί; Έχουν τα παραδοσιακά κόμματα τους μηχανισμούς τους προσεγγίσουν ή είναι ένα ακόμα συν στην δυναμική του ΕΛΑΜ;
Επιπλέον με την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, το εκλογικό σώμα αυξάνεται επιπλέον κατά περίπου 86 χιλιάδες άτομα. Πώς θα συμπεριφερθεί αυτή η ομάδα ατόμων; Θα μείνει αδιάφορη ή έχοντας τη δυνατότητα πλέον θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα, φέρνοντας τα πάνω κάτω;
ΔΗΣΥ: Διατήρηση πρωτιάς και βλέπουν
Στην Πινδάρου οι διεργασίες βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο σε ο,τι αφορά το ψηφοδέλτιο. Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος αλλάζει κατά ένα μεγάλο βαθμό καθώς δεν επαναδιεκδικούν ο Ευθύμιος Δίπλαρος στης Λεμεσό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Νίκος Τορναρίτης, ο Χάρης Γεωργιάδης στη Λευκωσία, ο Κυριάκος Χατζηγιάννης και ο Ονούφριος Κουλάς στην Αμμόχωστο και ο Μάριος Μαυρίδης στην Κερύνεια. Αυτό λειτουργεί σε ένα βαθμό και ως κίνητρο για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο. Μια μικρή δυστοκία φαίνεται να υπάρχει στη Λάρνακα, λόγω του ότι με την υποψηφιότητα Αννίτας Δημητρίου η μία θέση είναι ήδη κλειστή. Ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης έχει σοβαρό προβάδισμα για την δεύτερη θέση, ενώ υπάρχει και μια ψιθυρολογία ανησυχία σε τυχόν απώλεια πέραν της μίας έδρας από τον ΔΗΣΥ, να χαθεί μία έδρα της Λάρνακας.
Οι ενδιαφερόμενοι είναι αρκετοί και σε όποια επαρχία είναι περισσότεροι από τον αριθμό του ψηφοδελτίου θα ψηφίσει η επαρχιακή επιτροπή του κόμματος. Στη συνέχεια το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος θα επικυρώσει τα ψηφοδέλτια της κάθε Επαρχίας. Στόχος είναι όπως μέχρι τον Μάρτιο το ψηφοδέλτιο να είναι κλειστό, τουλάχιστον σε ο,τι αφορά τους κομματικούς υποψηφίους και να μένει ως εκκρεμότητα η απόφαση για τους αριστίνδην στις επαρχίες που η πρόεδρος του κόμματος θα επιλέξει να ασκήσει το δικαίωμα της. Θεωρείται δεδομένο ότι τουλάχιστον σε Λευκωσία, Λεμεσό και Αμμόχωστο, θα υπάρχουν αριστίνδην υποψήφιοι.
Στα ψηλά δώματα του ΔΗΣΥ αποφεύγουν να μιλήσουν για ποσοστά. Ο εκλογικός στόχος περιορίζεται στην πρωτιά. Να είναι πρώτο κόμμα, με καθαρή διαφορά από τον δεύτερο, χωρίς να είναι σημασία ποιο θα είναι ποσοστό του.
Υπάρχει ένα ερωτηματικό για τις αλλαγές που θα γίνουν στο καταστατικό συνέδριο του κόμματος στις 15 Φεβρουαρίου και το πώς αυτές μπορεί να επηρεάσουν τελικά τη σύνθεση του ψηφοδελτίου.
Αναλυτικά τα ονόματα που ακούγονται:
➤ Λευκωσία: Οι βουλευτές Δημήτρης Δημητρίου και Σάββια Ορφανίδου θα επαναδιεκδικήσουν. Απ’ εκεί και πέρα έχουμε: Νεόφυτος Ζαμπάς (γιατρός), Χαράλαμπος Πετρίδης πρώην Υπουργός Άμυνας, Ανδρέας Κωνσταντίνου αντιδήμαρχος Αγλαντζιάς, Πόλυς Κουρουσίδης (επιχειρηματίας), Κωνσταντίνος Μούντουκκος, αναπληρωτής επαρχιακός Λευκωσίας, Μάριος Ηλία μέλος Πολιτικού Γραφείου, Ελένα Κούσιου, Γιώργος Χρυσάνθου δημοσιογράφος, Χριστάκης Μελετιές κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς.
Για Αριστίνδην ακούγονται τα ονόματα της Ζήνας Παύλου, μέλος του σκιώδους Υπουργικού και του Δημήτρη Δημητρίου πρώην υπαρχηγού Αστυνομίας.
➤ Λεμεσός: Οι βουλευτές Φωτεινή Τσιρίδου και Νίκος Σύκας επαναδιεκδικούν. Στην συνέχεια έχουμε ως φερόμενους ενδιαφερόμενους τους εξής: Γιώργος Καραϊσκάκης επαρχιακός Γραμματέας Παναγροτικού Λεμεσού, Λουκάς Σπαθάρης Α’ Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΣΥ Λεμεσού, Ανδρέας Νικολάου Κόκκινος, επίσης Δημοτικός Σύμβουλος, Ττίμης Ευθυμίου πρώην βουλευτής και πρώην Υπουργός, Ανδρέας Μιχαηλίδης πρώην βουλευτής, Σταύρος Τσαγγαρίδης πρόεδρος της οργάνωσης πρεσβυτέρων Λεμεσού, Γιώργος Διογένους Δικηγόρος, Άριστος Αριστείδου πρώην Δημοτικός Σύμβουλος, Κώστας Γιάλλουρος επαρχιακός ΔΗΣΥ Λεμεσού, Μιχάλης Φελλάς Δημοτικός Σύμβουλος, Ονησίφορος Ιορδάνους ακαδημαϊκός, Μιχάλης Φελλάς Δημοτικός Σύμβουλος, Ελένη Σταύρου πρώην βουλευτής και τέως ευρωβουλευτής, Σίμος Κουφάλης Δημοτικός Σύμβουλος, Μάριος Τζαμάλης μέλος επαρχιακής ΔΗΣΥ Λεμεσού καθώς και του Μιχάλη Βασιλείου Δημοτικού Συμβούλου.
Στη Λεμεσό υπάρχει η δυνατότητα για δύο Αριστίνδην.
➤ Αμμόχωστος: Γιώργος Κάρουλας και Νίκος Γεωργίου επαναδιεκδικούν. Ακολούθως έχουμε: Γιώργος Χατζηγεωργίου διευθυντής του γραφείου της Αννίτας Δημητρίου, Γιώργος Λυσανδρίδης πρόεδρος ΠΕΠ, Λούκας Πολυκάρπου πρώην αντιδήμαρχος Δερύνειας.
Αριστίνδην: Ακούγεται ο Μιχάλης Γιωργάλλας
➤ Λάρνακα: Αννίτα Δημητρίου, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, επαναδιεκδικούν. Η πρόεδρος του κόμματος δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης. Απ΄εκεί και πέρα ακούγονται τα ονόματα της Άντρεας Μανώλη και Ανδρέα Τταουξιή Δημοτικού Συμβούλου.
➤ Πάφος: Ο Χαράλαμπος Πάζαρος επαναδιεκδικεί. Μετά έχουμε Γιώργος Θεοδοσίου γιατρός, Γιώργος Δημητριάδης δικηγόρος, Λίνος Τσοκκάς πρώην επαρχιακός, Σωτήρης Κουππάρης αντιδήμαρος Πόλης Χρυσοχούς- Δρουσιας και Εμανούελλα Ζωνιά Δημοσιογράφος.
➤ Κερύνεια: Η Ρίτα Σουπερμαν επαναδιεκδικεί. Στη συνέχεια ακούγονται τα εξής ονόματα: Βασίλης Κουμέττος, κοινοβουλευτικός συνεργάτης του Ιωάννη Μούσα εκπροσώπου των Μαρωνιτών, Ιωάννης Χάσικος επιχειρηματίας πρόεδρος της επιτροπής επιχειρηματικής ανάπτυξης του ΔΗΣΥ και Δήμος Γεωργιάδης πρόεδρος ΝΕΔΗΣΥ.
ΑΚΕΛ: Ποσοστά πάνω από το 2021
Στην Εζεκία Παπαϊωάννου έχουν ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουν μέχρι να καταλήξουν στην επιλογή του ψηφοδελτίου. Πρώτος σταθμός στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές είναι το Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος κατά το οποίο θα τύχουν εφαρμογή για πρώτη φορά οι καταστατικές αλλαγές που ψηφίστηκαν στο τελευταίο καταστατικό συνέδριο. Αυτό που έχει τεράστια σημασία σε σχέση με το Συνέδριο δεν είναι τόσο η εκλογή του ΓΓ του κόμματος από το Συνέδριο, αλλά η αλλαγή της σύνθεσης της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Στέφανος Στεφάνου δεν αναμένεται ότι θα έχει αντίπαλο, όμως η Κεντρική Επιτροπή που θα συσταθεί δεν θα αποτελεί κατά 60% από έμμισθα στελέχη. Το ποσοστό τους μειώνεται στο 40%, άρα δεν θα έχουν την πλειοψηφία. Αυτό ενδεχομένως να έχει τη σημασία του κατά τη συζήτηση για την εξαίρεση μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας από την πρόνοια του περιορισμού των θητειών.
Με βάση το καταστατικό του κόμματος, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει, με βάση τη σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, μέχρι και δύο άτομα. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τους Γιώργο Λουκαΐδη και Άριστο Δαμιανού, οι οποίοι τυγχάνει να είναι και οι δύο υποψήφιοι Λευκωσίας. Στην Λευκωσία δεν θα είναι υποψήφια η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, όμως είναι ένα ερωτηματικό εάν θα πάρει 5η έδρα στην πρωτεύουσα το ΑΚΕΛ. Εκτός ψηφοδελτίου θα είναι και ο Αντρος Κυπριανού. Με δεδομένη και την υποψηφιότητα Στέφανου Στεφάνου ο οποίος ως επικεφαλής του συνδυασμού εκλέγεται χωρίς σταυρό προτίμησης, αλλά και την διεκδίκηση επανεκλογής από τον Χρίστο Χριστοφίδη, οι θέσεις της Λευκωσίας ουσιαστικά κλείνουν.
Εκτός ψηφοδελτίου θα μείνουν και οι Κώστας Κώστα και Άντρος Καυκαλιάς στη Λεμεσό που συμπλήρωσαν το όριο θητειών ανοίγοντας ουσιαστικά δύο θέσεις. Μεγάλο στοίχημα για το ΑΚΕΛ η ενίσχυση των ψηφοδελτίων από άτομα της Κοινωνικής Συμμαχίας. Τα ονόματα που ακούγονται είναι μέχρι στιγμής λίγο πολύ γνωστά στο χώρο της Αριστεράς καθώς είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν με το ΑΚΕΛ.
Το τρίτο μεγάλο στοίχημα για την Εζεκία Παπαΐωάννου, αφορά το ποσοστό που θα λάβει το κόμμα. Ο Στέφανος Στεφάνου στην πρόσφατη συνέντευξη του στον «Φ» ουσιαστικά έβαλε ως πιο χαμηλό σημείο του πήχη το ποσοστό των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών με προοπτική ακόμα και μικρή αύξηση. Σε κάθε περίπτωση, περιθώριο για νέα απώλεια ποσοστών στο ΑΚΕΛ δεν υπάρχει.
Αναλυτικά τα δεδομένα σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχουν ως εξής:
➤ Λευκωσία: Στέφανος Στεφάνου, Γιώργος Λουκαΐδης, Άριστος Δαμιανού και Χρίστος Χριστοφίδης. Πιθανότατα υποψήφιος θα είναι και ο Λεόντιος Φιλοθέου, καθώς επίσης και ο Χάρης Πολυκάρπου.
➤ Λεμεσός: Φεύγουν Κώστας Κώστα και Άντρος Καυκαλιάς, επαναδιεκδικεί η Μαρίνα Νικολάου. Θεωρείται για πολλούς, δεδομένη η υποψηφιότητα εκ μέρους της Κοινωνικής Συμμαχίας της Μέλανης Στέλιου, η οποία ήταν υποψήφια και στις ευρωεκλογές. Ακούγεται και το όνομα του Λεύκιου Δοράτη εκ μέρους της Κοινωνικής Συμμαχίας.
➤ Αμμόχωστος: Αναμένεται ότι θα επαναδιεκδικήσουν Νίκος Κέττηρος, Γιώργος Κουκουμάς και Γιάννάκης Γαβριηλ. Παραμένει ερωτηματικό για το αν θα είναι υποψήφια η Άννα Θεολόγου.
➤ Λάρνακα: Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα Ανδρέα Πασιουρτίδη. Σίγουρη για πολλούς και η υποψηφιότητα εκ μέρους της Κοινωνικής Συμμαχίας του Πανίκου Ξιούρουππα.
➤ Πάφος: Ο Βαλεντίνος Φακοντής αναμένεται ότι θα επαναδιεκδικήσει.
ΔΗΚΟ: Διψήφιο ποσοστό ψήφων
Ξεκίνησε μια συζήτηση στην Γραμματεία του Δημοκρατικού Κόμματος για να ανοίξει το συνέδριο και να συμμετάσχουν σε αυτό, πέραν από τα μέλη και φίλοι του κόμματος. Η συζήτηση ουσιαστικά περιστρέφεται γύρω από την επιστροφή κάποιων πρώην στελεχών του κόμματος που έχουν διαγραφεί ή αποχωρήσει και θέλουν να επιστρέψουν πίσω, με τα κομματικά πηγαδάκια να αναφέρονται στην περίπτωση του Άγγελου Βότση. Στο δηκοϊκό παρασκήνιο ακούγεται και η περίπτωση του πρώην Βουλευτή της ΕΔΕΚ Γιώργου Βαρνάβα για ένταξη στο κόμμα ή συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών, όπως επίσης και της Ελένης Θεοχάρους με την οποία ήδη υπήρξε δύο φορές συνεργασία στις Ευρωεκλογές.
Στόχος του ΔΗΚΟ διψήφιο ποσοστό για να μπορέσει τουλάχιστον να διατηρήσει μια κοινοβουλευτική ομάδα των 8-9 βουλευτών. Αν καταφέρει να διατηρήσει και τις εννέα έδρες που έχει σήμερα θα ήταν το ιδανικό. Ο μεγάλος στόχος είναι η διατήρηση της 3ης θέσης ωστόσο αυτός δεν εξαρτάται μόνο από τους ίδιους αλλά και από τη δυναμική που θα αναπτύξει το ΕΛΑΜ.
➤ Λευκωσία: Το ΔΗΚΟ διατηρεί τρεις έδρες στη Λευκωσία, εκ των οποίων οι δύο κατέχονται από την ηγεσία του κόμματος. Υπάρχει μια ανησυχία ότι σε τυχόν απώλεια ποσοστών, θα χαθεί έδρα από τη Λευκωσία. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα επαναδιεκδικήσει και ως πρόεδρος κόμματος εκλέγεται χωρίς σταυρό προτίμησης. Έδρα θα επαναδιεκδικήσει και η δεύτερη τη τάξη του κόμματος η αναπληρώτρια πρόεδρος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, όπως και ο νυν βουλευτής του κόμματος Χρύσης Παντελίδης. Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά για πολλούς να μπουν στην μάχη διεκδίκησης έδρας καθώς θεωρούνται λίγο- πολύ κλειστές οι θέσεις. Πέραν των τριών, ακούγεται και το όνομα του γενικού γραμματέα του κόμματος, Γιώργου Σολωμού, ο οποίος το 2021 είχε κατέλθει υποψήφιος στην Κερύνεια και παρόλο ότι πήρε αρκετούς ψήφους, εντούτοις δεν εκλέγηκε καθώς το ΔΗΚΟ στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις δεν εκλέγει βουλευτή στην Κερύνεια.
Σε ο,τι αφορά τις υπόλοιπες επαρχίες, το σκηνικό παραμένει ακόμα αρκετά θολό.
➤ Λεμεσός: Ο Παύλος Μυλώνας δεν επαναδιεκδικεί. Απ’ εκεί και πέρα ο Πανίκος Λεωνίδου θα επαναδιεκδικήσει, ενώ υποψήφιος αναμένεται να είναι και ο Νεόφυτος Χαραλαμπίδης. Ακούγεται επίσης το όνομα της Έφης Τσολάκη.
➤ Αμμόχωστος: Ο Ζαχαρίας Κουλίας κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ξανά υποψήφιος. Επανεκλογή διεκδικεί και ο έτερος βουλευτής του ΔΗΚΟ στην Αμμόχωστο Χρίστος Σενέκης. Ακούγεται και το όνομα του γνωστού επιστήμονα Λεόντιου Κωστρίκκη ως αριστίνδην υποψήφιου, με τον οποίο το ΔΗΚΟ συνεργάστηκε και στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
➤ Λάρνακα: Ο Χρίστος Ορφανίδης επαναδιεκδικεί εκλογή, ενώ υποψηφιότητα αναμένεται να θέσει και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Θεόδωρος Μανιταράς.
➤ Πάφος: Μόνη δεδομένη υποψηφιότητα, αυτή του νυν βουλευτή Χρύσανθου Σαββίδη
➤ Κερύνεια: Ακούγεται το όνομα του Ανδρέα Νικηταρά, κοινοβουλευτικού συνεργάτη του κόμματος.