Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής αριστεράς, και επίδοξος διάδοχος του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, Τουφάν Ερχουρμάν τάσσεται υπέρ χαλαρής ομοσπονδίας ως τη μορφή λύσης του Κυπριακού. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος προσπαθεί να επιτύχει τη σύσταση μιας συμμαχίας και στις δύο κοινότητες που να στηρίζουν επίσης τη λύση χαλαρής ομοσπονδίας.
Σε δηλώσεις του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα επέμεινε ότι στην ελληνοκυπριακή πλευρά τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο ΔΗΣΥ δεν αντιτίθενται σ’ αυτή τη μορφή λύσης του Κυπριακού. Σε πρόσφατες τοποθετήσεις του για το Κυπριακό (πηγή Γενί Ντουζέν/ ΓΤΠ) ο Τουφάν Ερχουρμάν σχολίαζε τη στάση του Ερσίν Τατάρ και την επιμονή του να απορρίπτει τη λύση ομοσπονδίας. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της «πολιτικής ισότητας» υποστηρίζοντας και τα εξής:
«Οι πολιτικές που ακολουθούνται σε αυτή τη γεωγραφία αποκλείοντας τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι βιώσιμες σε ένα σταθερό ειρηνικό περιβάλλον. Επιθυμούμε την ειρήνη σε όλη την περιοχή. Καθώς η περιοχή αποσταθεροποιείται, αυτό εξαπλώνεται και εδώ. Υπάρχει ζωτική ανάγκη για ένα μηχανισμό όπου Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι θα λαμβάνουν από κοινού αποφάσεις για θέματα όπως οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες, η ενέργεια, οι υδρογονάνθρακες, οι εμπορικές διαδρομές».
Αναφέροντας ότι η τουρκική πλευρά πάντα συζητούσε την ομοσπονδία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά τη θητεία όλων των προηγούμενων ηγετών της από τον Ραούφ Ντενκτάς μέχρι τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Έρχουρμαν υποστήριξε:
«Αλλά έμοιαζε με συνομοσπονδία όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπορεί επίσης να ονομαστεί χαλαρή ομοσπονδία. Η κλασική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι ήταν να χαλαρώσει την ομοσπονδία προς ένα ενιαίο κράτος. Εξετάζοντας την πρόσφατη περίοδο, μια από τις πιο εντυπωσιακές δηλώσεις ήρθε από το ΑΚΕΛ και είπε ότι βλέπει ζεστά μια χαλαρή ομοσπονδία».
Επισημαίνοντας ότι η «πολιτική ισότητα» θα πρέπει να γίνει αποδεκτή προτού καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι, Ερχουρμάν υποστήριξε ότι τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ δήλωσαν ότι σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο.
Ο ηγέτης του ΡΤΚ στοχεύει στο να αναδειχθεί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις «εκλογές» που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το ερχόμενο φθινόπωρο. Στόχος του είναι να εμφανιστεί ο ίδιος ως «ηγέτης λύσης» έναν τίτλο που χρησιμοποιήθηκε για αρχικά για τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι διαδέχθηκε τον Ραούφ Ντενκτάς και μετά για τον Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος διαδέχθηκε τον Ντερβίς Έρογλου.
Σχολιάζοντας το πακέτο εισηγήσεων του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Ερσίν Τατάρ (πηγή Γενί Ντουζέν/ΓΤΠ) σημείωσε πως «από τη μία, υπάρχει η πρόταση για τα σημεία διέλευσης Μιας Μηλιάς και Λουρίτζινας και από την άλλη, οκτώ σημεία που περιλαμβάνουν και τα δύο αυτά (αν και η Λουρίτσινα είναι λίγο αμφιλεγόμενη).
Το ερώτημα εδώ είναι αν θέλουμε να προχωρήσουμε και να δημιουργήσουμε μια θετική ατμόσφαιρα. Εάν θέλετε να κάνετε πρόοδο, η φόρμουλα είναι σαφής: Ξεκινήστε αμέσως συνδυάζοντας τις προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν πιο γρήγορα και ομαλά και δεν δημιουργούν πρόβλημα για καμία από τις δύο πλευρές.
Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε εκτενώς για όλες τις προτάσεις. Τα σημεία διέλευσης Μιας Μηλιάς και Λουρουτζίνας μπορούν να συμφωνηθούν με τρόπο που να μη δημιουργείται συζήτηση περί ‘νεκρής ζώνης’, όπως και η λογική των προηγούμενων σημείων διέλευσης».
Σύμφωνα με τον Τουφάν Ερχουρμάν «η ‘Τεχνική Επιτροπή Νεολαίας’ και η ‘Συμβουλευτική Επιτροπή της Κοινωνίας των Πολιτών’, τα οποία αντιλαμβανόμαστε ότι έφερε στο τραπέζι ο Χριστοδουλίδης, είναι θέματα που δεν χρειάζονται πολύ σοβαρή συζήτηση περιεχομένου και προκαταρκτική προετοιμασία. Γίνονται και αυτά αποδεκτά και υλοποιείται το πρώτο πακέτο.
Αν η πρόθεση είναι πραγματική ας προχωρήσουμε! Διαφορετικά, αν η μία πλευρά επιμένει ότι ‘ή δέχεσαι και τα οκτώ άρθρα ή κανένα’ και η άλλη πλευρά επιμένει ότι ‘εγώ θα μιλήσω μόνο για τα σημεία διέλευσης’, θα είναι δύσκολο να σημειώσουμε πρόοδο και να δημιουργήσουμε θετικό κλίμα».
Κατέληξε λέγοντας πως με καλή θέληση «η ‘ad hoc επιτροπή της ΕΕ’ για τη διασφάλιση της εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων με την ΕΕ, οι δραστηριότητες της οποίας ανεστάλησαν από την ελληνοκυπριακή ηγεσία αμέσως μετά το Κραν Μοντανά, θα ενεργοποιηθεί εκ νέου και θα γίνει ένα σημαντικό βήμα.
Δεν υπάρχει ανάγκη για αμοιβαία παιχνίδια αλληλοκατηγοριών ή αντιπαράθεσης. Όπως ανέφερα πιο πάνω, υπάρχουν τέσσερα ή πέντε σημεία που μπορούν να υλοποιηθούν με τον ταχύτερο τρόπο και χωρίς την ανάγκη προκαταρκτικής προετοιμασίας/ μακροχρόνιων συζητήσεων. Ξεκινήστε από εδώ και ανοίξτε το δρόμο».