Ο Ερσίν Τατάρ απορρίπτει το πακέτο που πρότεινε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για άνοιγμα εκείνων των σημείων διέλευσης τα οποία θα επέφεραν αμοιβαίο όφελος και προς τις δύο κοινότητες. Ανακοίνωσε ότι συντάσσει επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να επιδώσει την απάντησή του για τα όσα πρότεινε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Μιλώντας στο κανάλι Κίπρις είπε ότι θα στείλει την επιστολή του απευθείας στον Αντόνιο Γκουτέρες και όχι μέσω του εκπροσώπου γιατί από τη μια δεν γνωρίζει «πως θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν» και από την άλλη γιατί «οι ειδικοί αντιπρόσωποι πάντα βρίσκονται υπό την επιρροή των Ελληνοκυπρίων».
Η επιστολή Τατάρ θα ξεκινά από το δείπνο στη Νέα Υόρκη και θα φτάνει μέχρι και τη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας. Θα του γράψει, είπε, ότι στο δείπνο στη Νέα Υόρκη ο ίδιος (ο κ. Γκουτερες) τους μίλησε για σημεία διέλευσης, αλλά δυστυχώς ο Χριστοδουλίδης μεταφέρει το θέμα αλλού. «Έφερε ένα πακέτο που περιέχει θέματα τα οποία δεν είναι δυνατόν εμείς ν’ αποδεχθούμε». Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στο πακέτο εμπεριέχονται σημεία για επιτροπή νεολαίας κ.ο.κ., ο Ερσιν Τατάρ είπε ότι «αυτά δεν έχουν καμία σχέση»
Ανέφερε δε ότι η Επιτροπή Αλήθειας που πρότεινε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είναι «πολιτικοποίηση του θέματος των αγνοουμένων», ενώ είναι ένα «ανθρωπιστικό θέμα». Όταν έρθει η ώρα, κι αφού ολοκληρωθεί το έργο της ΔΕΑ, μπορούμε να το συζητήσουμε αυτό, πρόσθεσε.
Δεν έπρεπε να «αναμείξει τα θέματα. Άλλοι οι διελεύσεις, άλλο τα άλλα θέματα», είπε, προσθέτοντας πως «εάν τα θέτεις ως πακέτο, δεν θα ανοίξουν Μια Μηλιά – Λουρουτζίνα, δεν θα περάσεις από τα Κόκκινα». Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ ο ΓΓ του ΟΗΕ στο δείπνο της Νέας Υόρκης τους είπε να συζητήσουν και να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στα οδοφράγματα και να ανοίξει οδόφραγμα στη Μια Μηλιά. «Αναφέρθηκε ο ΓΓ ονομαστικά στη μια Μηλιά».
Για τον Ερσίν Τατάρ το μόνο που υπάρχει στην ατζέντα και επιμένει να υλοποιηθεί είναι το άνοιγμα του σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά και έμμεσα παραδέχεται ότι αυτό θα ωφελήσει τους Τουρκοκύπριους. Σύμφωνα με τον Τατάρ όταν άνοιξε το οδόφραγμα του Λιμνίτη ήταν ένα δώρο προς τους Ελληνοκύπριους και κατά τον ίδιο θα πρέπει τώρα να ανταποδώσουν οι Ελληνοκύπριοι μέσω του οδοφράγματος Μιας Μηλιάς. Είπε ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε κάνει μια κίνηση καλής θέλησης, «τώρα ας κάνουν αυτοί για μας».
Σχετικά με την περιοχή Λουρουτζίνας κι αν θα μπορούσε να υπάρξει και τα δημοσιεύματα σήμερα στον ε/κ Τύπο, ο κ. Τατάρ είπε ότι «μιλάνε συνεχώς για τράνζιτ διελεύσεις», για τις οποίες είπε ότι είναι εναντίον και υποστήριξε πως οι Ε/κ θέλουν να περνάνε από την ε/κ πλευρά στην ε/κ πλευρά «μέσω των δικών μας εδαφών και θα έρθουν σε 20 χρόνια να πουν ότι αυτά είναι δικά μας εδάφη τώρα».
Το ίδιο παιχνίδι, είπε ο κ. Τατάρ, προσπαθούν να κάνουν οι Ε/κ και στην Πύλα. Για να εγκρίνουν, πρόσθεσε, το τελευταίο κομμάτι του δρόμου Άρσους – Πύλας – έμειναν 3 χλμ, όπως είπε, για να ασφαλτοστρωθεί – ζητούν (οι Ε/κ) να διαμένουν στο ύψωμα στα βόρεια του χωριά, εντός της νεκρής ζώνης, και πάλι Ε/κ. Αναφέροντας ότι νότια της Πύλας, προς τη Λάρνακα, όλα τα οικόπεδα έχουν δοθεί μόνο σε Ε/κ, είπε ότι «τώρα θέλουν να τους εγκαταστήσουν και δίπλα στον δρόμο που κάνουμε. Αυτό δεν πρόκειται να το δεχθούμε».
Θα το ξαναπώ, δήλωσε ο κ. Τατάρ, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, «το θέμα των οδοφραγμάτων σε Μια Μηλιά και Λουρουτζίνα δεν μπορείς να το διασυνδέσεις με την Πύλα. Είναι διαφορετικά ζητήματα. Το ν’ ανοίξει αυτός ο δρόμος (Άρσους – Πύλας) είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα». Επανέλαβε και πάλι ότι οι Ε/κ κατασκεύασαν πανεπιστήμιο, δρόμο και άλλα κτίρια στην νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας. Κι αυτό είναι αδικία για τους Τ/κ, πρόσθεσε.