Η ψήφος στο 17ο έτος της ηλικίας και η αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, πάνε Βουλή. Δύο εξαγγελίες από το προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη, πήραν τον δρόμο της υλοποίησης, με το βάρος της ευθύνης, να πέφτει πάνω στα κόμματα.
Το νομοσχέδιο πάντως αναμένεται να εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα κόμματα, ακόμα και της συμπολίτευσης, η ψήφος στα 17 προκαλεί ένα προβληματισμό και οργανωτικό πονοκέφαλο. Η ψήφος στις νεαρές ηλικίες είναι πλέον πιο δύσκολα προσεγγίσιμη από τους κομματικούς μηχανισμούς, αλλά παρόλα αυτά, αποτελεί θέση της πλειοψηφίας, ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να αυξηθεί το πολιτικό ενδιαφέρον των νεαρών ηλικιών.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος προς τους Υπουργούς του κατά την χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, χαρακτήρισε ως ιστορική μέρα για τη Δημοκρατία την έγκριση του δικαιώματος ψήφου στο 17ο έτος της ηλικίας.
«Όπως είχα ανακοινώσει εδώ και λίγο καιρό, σήμερα προχωρούμε με το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες, το δικαίωμα της ψήφου από την ηλικία των 17 ετών και την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι εμπιστευόμαστε τους νέους και τις νέες μας και θέλουμε να συμμετέχουν στις αποφάσεις της πολιτείας, να έχουν λόγο και ρόλο.
Πρόσθεσε ότι η απόφαση, που έρχεται ως συνέχεια άλλων δράσεων, για ενίσχυση της συμμετοχής των νέων μας στα κοινά, είναι βασική προτεραιότητα της διακυβέρνησης μας.
«Ελπίζω να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από πλευράς της Βουλής των Αντιπροσώπων, έτσι ώστε στην επόμενη εκλογική διαδικασία που είναι οι βουλευτικές εκλογές του 2026, οι νέοι μας από την ηλικία των 17, όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία», ανέφερε.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες δέσμη 13 τροποποιητικών νομοσχεδίων, τα οποία αποσκοπούν σε ρύθμιση της αυτόματης εγγραφής των πολιτών στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο, ο οποίος παρέχει το δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις εθνικές εκλογές, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τη μείωση του ηλικιακού ορίου για το δικαίωμα του εκλέγειν στα 17 έτη και την υιοθέτηση της άδειας οδήγησης, ως μέσο ταυτοποίησης στα εκλογικά κέντρα.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού ότι το πακέτο των νομοθετικών τροποποιήσεων θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, με στόχο οι αλλαγές να εφαρμοστούν ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών του 2026.
Ο ΔΗΣΥ έσπευσε να χαιρετίσει, παραπέμποντας στην πρόταση νόμου που κατέθεσε το 2023. «Με τη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά υιοθετεί τη θέση μας, καταδεικνύεται η ανάγκη η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση να προχωρήσει με τρόπο που να μπορεί να εφαρμοστεί», αναφέρει η ανακοίνωση της Πινδάρου.
Την πρόταση είχε καταθέσει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος πρώτος με ανάρτηση του στο X, εξέφρασε την ικανοποίηση του. «Είμαι περήφανος γιατί από τον Ιούνιο του 2023 ανοίξαμε το δρόμο μαζί με τον ΔΗΣΥ για την ψήφο από τα 17.Αυτό το μέιζον για τη Δημοκρατία γεγονός είναι κρίμα να επισκιαστεί από τους οποιουσδήποτε επικοινωνιακούς χειρισμούς και δηλώσεις. Η ουσία είναι να γίνει πράξη το σημαντικό μήνυμα πως εμπιστευόμαστε τους νέους μας», έγραψε στην ανάρτηση.
Το ΑΚΕΛ παρόλο που δεν τοποθετήθηκε χθες δημόσια, οι πληροφορίες αναφέρουν πώς δεν είναι εναντίον του δικαιώματος ψήφου στα 17 έτη.
Το ΔΗΚΟ δεν τοποθετήθηκε, ωστόσο το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσεις τις επόμενες μέρες με την κοινή συνεδρία της Γραμματείας του κόμματος με την κοινοβουλευτική ομάδα.
Η ΕΔΕΚ τάχθηκε υπέρ της αυτόματης έγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους αλλά από το 18ο έτος της ηλικίας και επανέφερε την πρόταση της για το ψηφοδέλτιο επικρατείας.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμής χαιρέτισε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σημειώνοντας πώς αποτελούσε η ψήφος στα 17 αποτελούσε και δικό του πάγιο αίτημα.