Οι δύο ηγέτες θα τα πουν σήμερα εκ του σύνεγγυς, σε μία συνάντηση που εκ των προτέρων φαίνεται πώς δεν θα οδηγήσει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Το πιθανότερο είναι να επιβεβαιώσει το αδιέξοδο που επικρατεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα στο Κυπριακό, παρόλες τις προσπάθειες που γίνονται για να υπάρξει έστω κάποια κινητικότητα.
Η σημερινή συνάντηση θα μπορούσε να είχε κάποια ουσία στην όλη προσπάθεια, εάν διαφαινόταν η προοπτική να προκύψουν κάποιες ανακοινώσεις σε σχέση με τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων. Δεν είναι ασφαλώς η ουσία του Κυπριακού η διάνοιξη σημείων διέλευσης. Η όποια όμως συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και σε ζητήματα που αφορούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είναι δείγμα γραφής καλής και αμοιβαίας θέλησης να κινηθούν τα πράγματα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση που να έχει ως στόχο, μία γενικότερη θετική κατάληξη στο Κυπριακό.
Διότι πενήντα και κάτι χρόνια από την τουρκική εισβολή και το συρματόπλεγμα είναι πολλά και η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστο. Εδώ όμως είναι που τίθεται και ένα μεγάλο ερώτημα και προβληματισμός για την πορεία της όλης ιστορίας. Εάν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, ή να βρούμε τρόπους να ξεπερνούμε τα όποια προβλήματα υπάρχουν για τη διάνοιξη σημείων διέλευσης, τότε πώς μπορούμε να ελπίζουμε σε λύση του Κυπριακού; Πώς μπορούμε να έχουμε συνεργασία και να συνυπάρξουμε αρμονικά σε ένα κοινό κράτος οι δύο κοινότητες;
Είναι γνωστά εδώ και μέρες τα όσα αναμένεται να τεθούν σήμερα από τους δύο ηγέτες σε σχέση με τη διάνοιξη οδοφραγμάτων, που θα είναι και το μοναδικό θέμα συζήτησης στη σημερινή συνάντηση. Η κατοχική πλευρά θέτει ως αίτημα τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Μιας Μηλιάς, για δικούς της λόγους οι οποίοι μπορούν να γίνουν αντιληπτοί μέσα όμως σε ένα πλαίσιο αμοιβαιότητας Άρα, θα ανέμενε κάποιος ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η άλλη πλευρά θα έδειχνε τουλάχιστον μια διάθεση συζήτησης των αιτημάτων της ελληνοκυπριακής πλευράς για διάνοιξη είτε του δρόμου Πυροΐου- Αθηένου, είτε του οδοφράγματος των Κοκκίνων.
Πρόκειται για δύο περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των ανθρώπων της περιοχής. Στην περίπτωση του δρόμου Πυροϊού, η διάνοιξη του, πέραν από την άρση της απομόνωσης των κατοίκων της Αθηένου, θα σηματοδοτήσει και μια σημαντική κυκλοφοριακή ανάσα στους δρόμους, καθώς θα ανοίξει μία νέα δίοδο προσέγγισης της Λευκωσίας. Σε ο,τι αφορά την περιοχή Κοκκίνων, είναι γνωστά και χρόνια τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής Τηλλυρίας, οι οποίοι ζουν εδώ και τόσα χρόνια στην απομόνωση.
Όταν λοιπόν ξεκινά μία συνάντηση με την εκ των προτέρων άρνηση συζήτησης διάνοιξης των συγκεκριμένων οδοφραγμάτων διότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός θεωρεί ότι επηρεάζονται οι θέσεις του, οι προσδοκίες είναι χαμηλές όχι μόνο για σήμερα, αλλά και για τη συνέχεια. Πώς θα μπορούσαν άραγε να αλλάξουν τα δεδομένα τις επόμενες μέρες με την κάθοδο στο νησί της Ντι Κάρλο; Πώς μπορούμε να αναμένουμε ότι μπορούν να υπάρξουν προοπτικές για δημιουργία προϋποθέσεων για να υπάρξει συνέχεια από την πενταμερή του Μαρτίου;
Ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του χθες στην εφημερίδα Πολίτης, ανέφερε ότι η Βοηθός Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ Ροζμαρί Ντι Κάρλο θα έρθει στην Κύπρο ακόμα και αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη για τα οδοφράγματα, υποδεικνύοντας πώς ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας δεν έθεσε τη θετική κατάληξη της συζήτησης για τα οδοφράγματα ως προϋπόθεση. Σημείωσε όπως το εξής: «Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μια θετική κατάληξη θα συνέβαλλε στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος ενόψει της πενταμερούς».
Το βάρος της ευθύνης είναι στην πλευρά των Ηνωμένων Εθνών και αναμένουμε να δούμε δείγματα γραφής…