Η συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ μεθαύριο Δευτέρα θα είναι ουσιαστικά η πρώτη που θα έχουν οι δύο ηγέτες με συγκεκριμένο αντικείμενο συζήτησης. Όλες οι προηγούμενες συναντήσεις τους ήταν κοινωνικού χαρακτήρα καθώς, ως γνωστό, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων δεν ήθελε να συζητήσει οτιδήποτε που αφορούσε την ουσία του Κυπριακού.

Όσον αφορά τη συνάντηση της Δευτέρας οι προσδοκίες είναι χαμηλές καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητά μετά επιτάσεως από την ελληνοκυπριακή να πλευρά να δεχθεί μια συμφωνία για άνοιγμα σημείου διέλευσης μόνο στην περιοχή Μιας Μηλιάς. Ενώ, με την ίδια ένταση, απορρίπτει ακόμα και να συζητήσει τα αιτήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς για άνοιγμα ενός άλλου σημείου διέλευσης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε προτείνει να ανοίξει ένα σημείο διέλευσης είτε στο Πυρόι, είτε στα Κόκκινα, προκειμένου να διέρχονται οι Ελληνοκύπριοι. Η τουρκική πλευρά επικαλούμενη στρατιωτικούς λόγους απορρίπτει την ελληνοκυπριακή πρόταση.

Όσον αφορά τη Μια Μηλιά η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε διαμηνύσει πως το συνδέει με το άνοιγμα ενός άλλους σημείου διέλευσης. Στην μεθαυριανή συνάντηση θα διαφανεί εάν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα επιμένει στη θέση αυτή ή εάν θα δεχθεί να προχωρήσει η Μια Μηλιά και να επανέλθουν σε κατοπινό στάδιο οι δύο πλευρές για να συζητήσουν άνοιγμα κάποιου άλλου οδοφράγματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε χθες στο ΡΙΚ ότι στο θέμα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης μπορεί να υπάρξει θετική κατάληξη, εάν επιδειχθεί ειλικρινής πολιτική βούληση από την τουρκική πλευρά. Πρόσθεσε ότι εάν η άλλη πλευρά επιμένει σε άνοιγμα μόνο του οδοφράγματος μιας Μηλιάς, δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ την ερχόμενη Δευτέρα, με στόχο να υπάρξει θετική κατάληξη.

Ο Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του (πηγή Χαμπέρ Κίπρις/ΓΤΠ) επανέλαβε την θέση ότι δεν θα έχουν απολύτως κανένα όφελος για την τουρκοκυπριακή πλευρά τα «σημεία διέλευσης τράνζιτ» που ζητά η ελληνοκυπριακή πλευρά στα Κόκκινα και στην Αθηαίνου και πρόσθεσε: «Δεν τίθεται θέμα να εγκρίνουμε διέλευση τράνζιτ».

Επισημαίνοντας την συμφόρηση που παρατηρείται στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, ο Τατάρ είπε ότι αύξησαν τις λωρίδες στις τρεις στο συγκεκριμένο οδόφραγμα και ότι πρότεινε το άνοιγμα σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά. «Πήρα όλες τις απαραίτητες άδειες γι’ αυτό», πρόσθεσε. Απευθυνόμενος προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Τατάρ υποστήριξε: «Αφού θέλετε σώνει και καλά κάτι, προτείνετέ μου μια πύλη». 

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ειλικρινής πολιτική βούληση και από τις δυο πλευρές ώστε να υπάρξει θετική κατάληξη από τη συνάντηση της Δευτέρας. Ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σε σχέση με τις τελευταίες επαφές που είχαμε με τη Γενική Γραμματεία των ΗΕ, αναμένεται εντός Φεβρουαρίου η κ. ΝτιΚάρλο, θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από πλευράς ΗΕ και αυτή η επίσκεψη στην Κύπρο και στην περιοχή εντάσσεται στο πλαίσιο της προεργασίας για τη σύγκληση της πολυμερούς διάσκεψης».

Ερωτηθείς αν αναμένεται να υπάρξει αποτέλεσμα από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας την προσεχή Δευτέρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εμείς προσερχόμαστε με αυτό τον στόχο και αυτή την προοπτική».

Πρόσθεσε ότι «ήδη, με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε υποβάλει, έχουμε αποδείξει την εποικοδομητική μας στάση για να υπάρξει θετική κατάληξη. Για να υπάρξει, όμως, θετική κατάληξη θα πρέπει να υπάρξει και ειλικρινής πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές. Ελπίζουμε ότι στο τραπέζι του διαλόγου θα επιδειχθεί η αυτονόητη βούληση για να υπάρξει θετική κατάληξη», ανέφερε.