Οι Παλαιστίνιοι μπορούν να έχουν τη δική τους οντότητα όπως υπαγορεύουν οι Συμφωνίες του Όσλο, τονίζει ο τέως Πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Κύπρο, σε συνέντευξή του στον «Φ». Θέση του είναι πως μπορεί να υπάρξει και να λειτουργήσει μια παλαιστινιακή οντότητα ενός των συνόρων του Ισραήλ, αλλά απορρίπτει την πλήρη ανεξαρτησία καθώς αυτό να επιτρέψει σε χώρες όπως το Ιράν να ξεκινήσουν «ξανά πόλεμο από τους δρόμους της Ιερουσαλήμ».
Σ’ ότι αφορά τη Γάζα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τελειώσει ο πόλεμος και θα επιτευχθεί οριστική ειρήνη, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν που ήθελε πάντοτε το Ισραήλ. Υποδεικνύει ταυτόχρονα πως μετά την 7η Οκτωβρίου η χώρα του δεν είχε άλλη επιλογή. Σημείωσε ακόμα ότι στη Γάζα υπάρχει η συμφωνία του Όσλο, σύμφωνα με την οποία η λωρίδα διοικείται από την παλαιστινιακή αρχή.
Για τις σχέσεις Ισραηλινών και Παλαιστίνιων είπε ότι «είμαστε φτιαγμένοι να ζούμε μαζί» και «δεν μπορούν να μας διώξουν από το μοναδικό μέρος που ο εβραϊκός λαός δημιούργησε τη δική του χώρα». Επιπρόσθετα ανέφερε ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να καταστεί δυνατή η συμβίωση και να ξεπεραστούν οι μεταξύ τους διαφορές.
Όσο δε για την Κύπρο και το λαό της ο Ρέουβεν Ρίβλιν στέκεται με σεβασμό απέναντι στους Κύπριους: «Ίσως στην Κύπρο ο κόσμος να μην ξέρει τόσο καλά τι έκαναν οι πρόγονοί σας για εμάς, αλλά εμείς δεν το ξεχάσαμε. Μας χειριστήκατε με ανοικτή καρδιά και εμείς, για πάντα έτσι θα σας αντιμετωπίζουμε».
– Τι σκέφτεστε για τη σημερινή κατάσταση στο Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή;
– Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε με τους Παλαιστίνιους τη δυνατότητα να έχουν την οντότητά τους όπως το υπαγορεύουν οι Συμφωνίες του Όσλο. Ότι η Παλαιστινιακή οντότητα θα είναι μέσα στα σύνορα του Ισραήλ. Πλήρης ανεξαρτησία σημαίνει πως οι Παλαιστίνιοι θα μπορούν να επιτρέψουν λ.χ. στο Ιράν να ξεκινήσει ξανά πόλεμο από τους δρόμους της Ιερουσαλήμ. Αυτό δεν το δεχόμαστε. Αυτή η συνομοσπονδία θα βρίσκεται εντός των ορίων του Ισραήλ. Ο στρατός θα είναι ο στρατός του Ισραήλ και όταν αλλάξουν οι νοοτροπίες που μας εμποδίζουν εμάς να ζούμε σε συνθήκες ασφάλειας μπορούμε να συζητήσουμε βεβαίως αλλαγές. Οι Ισραηλινοί για παράδειγμα που ζουν στην Ιουδαία και τη Σαμάρια (τη Δυτική Όχθη) θα είναι πολίτες του Ισραήλ και οι Άραβες, πολίτες της Παλαιστινιακής Οντότητας που θα αυτοδιοικείται.
– Πιστεύετε ότι ο πόλεμος στη Γάζα τελειώνει οριστικά και θα επιτευχθεί οριστική ειρήνη;
– Το ελπίζω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εμείς το επιδιώκουμε. Δεν είχαμε καμία άλλη επιλογή μετά και την 7η Οκτωβρίου. Δεν υπήρχε κανένα περιθώριο με τη Χαμάς και δεν μπορεί κανείς να ελπίζει σε ιδιαίτερη συνεννόηση με φανατικούς, με χασάπηδες και βιαστές, με τρομοκράτες. Μετά από τόσες προσπάθειες για ειρήνευση όχι μόνο τώρα αλλά διαχρονικά, τις οποίες εμείς ποτέ δεν απορρίψαμε, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καλά ότι η ασφάλειά μας πρέπει να παραμείνει στα χέρια μας και εξαιτίας αυτού, όπως σας είπα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε δύο κράτη εκτός των ορίων του κράτους του Ισραήλ. Είναι το μόνο προνόμιο που ζητάμε. Και έχουμε ένα εβραϊκό δημοκρατικό κράτος, αλλά με δημοκρατία για κάθε πολίτη στο Ισραήλ, είτε είναι μουσουλμάνος, είτε χριστιανός, είτε εβραίος. Πρέπει επίσης να σας πω ότι και στη Γάζα υπάρχει το Όσλο και είναι δεσμευτικό για όλους. Τι λέει; Λέει ότι θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής. Ακούγονται φωνές στο Ισραήλ να κρατήσουμε τη Γάζα. Είναι ανοησίες. Δεν γίνεται και το σημαντικότερο που ξεχνούν όσοι έχουν αυτή την προσέγγιση είναι πως εάν την κρατήσουμε εμείς είναι που θα έχουμε την ευθύνη για 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους εκεί, πέρα από την ανοικοδόμηση. Θέλουμε; Μπορούμε; Δεν το νομίζω.
– Θα δούμε τη Μέση Ανατολή να είναι κάποτε ένα ειρηνικό μέρος του κόσμου;
– Αυτό θα γίνει, όσον αφορά εμάς, όταν θα καταλάβουμε και οι γείτονές μας, τα ξαδέρφια μας, οι Παλαιστίνιοι θα καταλάβουν ότι δεν είμαστε καταδικασμένοι, όπως λέγεται συχνά να ζούμε μαζί. Είμαστε φτιαγμένοι να ζούμε μαζί. Το πεπρωμένο μας είναι να ζούμε μαζί. Έχουμε το ίδιο συμφέρον να ζήσουμε μαζί γιατί δεν μπορούν πραγματικά να μας διώξουν από το μοναδικό μέρος όπου ο εβραϊκός λαός δημιούργησε τη δική του χώρα, το δικό του κράτος. Αυτό δεν μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε λίγα χρόνια. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος προκειμένου να καταστεί δυνατή η συμβίωση και να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ εμάς και των Παλαιστινίων ως έθνος και ως μουσουλμάνων, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να μάθουμε ότι το συμφέρον τόσο των Παλαιστινίων όσο και των Ισραηλινών είναι να ζουν δίπλα-δίπλα.
Εμείς δεν ξεχνάμε τα καλά που έκαναν οι πρόγονοί σας
– Συνήθως, τα έθνη υπολογίζουν τους φίλους τους σε δύσκολες στιγμές. Θεωρείτε την Κύπρο φίλο του Ισραήλ;
– Πρώτα από όλα ποτέ δεν θα ξεχάσουμε την Ιστορία. Τα όσα έκαναν οι Κύπριοι για τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, όταν αναγκάστηκαν να μείνουν εδώ επιστρέφοντας στην πατρίδα τους μετά από 2000 χρόνια. Δεν βοήθησαν απλώς, μας φιλοξένησαν με ανοιχτή καρδιά. Στο Ισραήλ έχουμε πολλές πλατείες και δρόμους που φέρουν τα ονόματα ανθρώπων εδώ στην Κύπρο που μας βοήθησαν. Ίσως στην Κύπρο ο κόσμος να μην ξέρει τόσο καλά τι έκαναν οι πρόγονοί σας για εμάς αλλά εμείς δεν το ξεχάσαμε. Και οι περισσότεροι άνθρωποι στο Ισραήλ, το ξέρουν και το εκτιμούν. Βραβεύσαμε αυτή την εβδομάδα και τον καλό μου φίλο τον πρώην Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για την προσφορά του στις σχέσεις των δύο χωρών, οι δε γονείς του ήταν ανάμεσα σ’ αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι μας είχαν βοηθήσει. Μας χειριστήκατε με ανοιχτή καρδιά και εμείς, για πάντα έτσι θα σας αντιμετωπίζουμε.