Υπουργοί γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα μέλη του κυπριακού κοινοβουλίου.
Αυτό προκύπτει από επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες στην επιτροπή Θεσμών της Βουλής, όπου συζητήθηκε η μη ανταπόκριση των μελών της κυβέρνησης σε κοινοβουλευτικά ερωτήματα, κατόπιν εγγραφής σχετικού θέματος από τον βουλευτή Χρίστο Ορφανίδη.
Επίσημα στοιχεία από το φθινόπωρο του 2021 μέχρι και το φθινόπωρο του 2024, φανερώνουν ότι στελέχη του υπουργικού συμβουλίου (διακυβέρνηση Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη) άφησαν αναπάντητα 357 από τα συνολικά 1.257 ερωτήματα που υποβλήθηκαν από βουλευτές. Με άλλα λόγια, ένα στα τέσσερα ερωτήματα (28%) κατά την τελευταία τριετία δεν έτυχαν καμίας απόκρισης.
Από τα συνολικά 1.257 ερωτήματα έχουν απαντηθεί 320 εντός της προθεσμίας των 30 ημερών που προνοεί ο κανονισμός της Βουλής (αρ. 76) και 628 ήταν εκπρόθεσμα.
Αυτό που προέκυψε από τη χθεσινή συζήτηση είναι ότι από τους κανονισμούς της Βουλής αλλά και τη σχετική νομοθεσία, δεν έχουν απόλυτη δέσμευση προκειμένου οι υπουργοί να απαντούν στις ερωτήσεις βουλευτών.
Βέβαια, υπάρχει ένας μηχανισμός ώστε να ασκηθεί πίεση σε στέλεχος της εκτελεστικής εξουσίας και να προσέλθει για να δώσει στοιχεία που του ζητούνται. Σε περίπτωση που ένας υπουργός δεν ανταποκριθεί σε ερώτημα και παρέλθουν 30 ημέρες, ο βουλευτής με βάση τους κανονισμούς της Βουλής μπορεί να εγγράψει θέμα για συζήτηση.
Σε μια τέτοια περίπτωση ο «ελεγχόμενος» θα προσκληθεί σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση και θα κληθεί να δώσει στοιχεία. Ωστόσο, με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής δεν προβλέπεται οποιαδήποτε επίπτωση για το φορέα της εκτελεστικής εξουσίας που δεν απαντά σε ερώτηση βουλευτή ή που δεν απαντά ικανοποιητικά.
Την ίδια στιγμή το Σύνταγμα δεν δίνει απόλυτη εξουσία στους βουλευτές για το εν λόγω θέμα. Αρκεί να σημειώσουμε πως σε εκτενές σημείωμα της γραμματείας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, γίνεται αναφορά και σε γνωμάτευση του πρώτου Γενικού Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κρίτωνα Τορναρίτη.
Ο τελευταίος είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο νομοθέτης στο κυπριακό Προεδρικό σύστημα δεν ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο έστω και εάν οι Υπουργοί παρέχουν πληροφορίες που ζητούν βουλευτές, αλλά ούτε δύνανται να ζητήσουν την προσαγωγή εγγράφων για το σκοπό ελέγχου, παρά μόνο στα πλαίσια άσκησης νομοθετικής αρμοδιότητας».
Τη συνεδρίαση παρακολούθησε η υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική. Αφού πρώτα άκουσε επισημάνσεις βουλευτών, δεσμεύτηκε να εξετάσει τα στοιχεία που δόθηκαν και να αποστείλει εγκύκλιο για να διασφαλιστεί η σωστή συνεργασία υπουργών και βουλευτών.