Ο κύβος ερρίφθη. Μπορεί να είναι μία νέα πολιτική κίνηση, μπορεί να είναι ένα κίνημα, μπορεί να είναι μια πλατφόρμα ή μια πρωτοβουλία. Το δεδομένο είναι ότι από τα μέσα περίπου της Άνοιξης, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης θα δηλώσει παρών στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μέσω μίας εξαγγελίας, έχοντας δίπλα του ανθρώπους από διάφορους χώρους, όπως ακαδημαϊκούς, τεχνοκράτες αλλά και πολιτικούς. Δεν έχει όμως ακόμα ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η τελική του εκδοχή, ποια η δομή του και ποια η ονομασία του.
Το ερώτημα «κλειδί» σε αυτή την εξίσωση είναι το κατά πόσο αυτή η πρωτοβουλία του τέως Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας θα μπει στην μάχη των βουλευτικών εκλογών με ένα κομματικό σχηματισμό για διεκδικήσει φωνή στην Κυπριακή Βουλή. Προς το παρόν, το σκηνικό παραμένει θολό καθώς η όποια απόφαση εξαρτάται από διάφορους αστάθμητους παράγοντες.
Ένας εξ αυτών είναι και το Κυπριακό και οι όποιες εξελίξεις μπορούν να προκύψουν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίος ο χρονικός προσδιορισμός της εξαγγελίας της πρωτοβουλίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη καθώς μέχρι τότε, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό και άρα θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό και το κατά πόσο υπάρχει προοπτική ή όχι για τη συνέχεια. Γιατί αυτή η παράμετρος είναι καταλύτης για την πολιτική πρωτοβουλία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη;
Διότι στην πρωτοβουλία αυτή μετέχουν άτομα διαφόρων τάσεων και απόψεων στο Κυπριακό. Αυτό το οποίο αναφέρουν οι πληροφορίες μας είναι ότι η βασική αρχή του Οδυσσέας Μιχαηλίδη και του στενού πυρήνα των συνεργατών του, είναι ότι δεν θα αποκλειστεί κανένα άτομο λόγω διαφορετικών θέσεων στο Κυπριακό. Θα πρόκειται ουσιαστικά, για την πρώτη πολιτική κίνηση που γίνεται μετά το 1974 και η οποία δεν θα έχει ως πρώτο και βασικό άξονα της, το Κυπριακό.
Βασική αρχή και πολιτική φιλοσοφία αυτής της πρωτοβουλίας θα είναι η «αναθέσμηση» του κράτους, ούτως ώστε αυτό να μετατραπεί σε ένα αποτελεσματικό κράτος, με ισχυρή οικονομία και με πολιτικές που θα έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Ένα σαφές πλαίσιο μέσα από το οποίο θέλει να χαράξει πορεία αυτή η πρωτοβουλία κινούμενη βασικά σε άξονες όπως η πάταξη της διαφθοράς, ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η συνταγματική μεταρρύθμιση με ταυτόχρονη εφαρμογή κοινωνικών οικονομικών πολιτικών.
Ο ίδιος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι Οικολόγοι στις 9 Δεκεμβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά τη Διαφθοράς, ανέδειξε κάποια στοιχεία αυτού που ορίζεται ως αποτελεσματικό κράτος με επίκεντρο τον άνθρωπο.
«Είναι πλέον σαφές ότι η ευημερία που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, τονίζω με επίκεντρο τον άνθρωπο γιατί αυτό το κράτος θέλουμε, η ευημερία λοιπόν που θα έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, απαιτεί ένα αποτελεσματικό κράτος που παρεμβαίνει στην ελεύθερη αγορά για προστασία των ευάλωτων και άρση των ανισοτήτων, που διασφαλίζει παιδεία και υγεία για όλους, χωρίς στρεβλώσεις και αποκλεισμούς, που μεριμνά για μείωση της ανεργίας και διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων στους ηλικιωμένους μας, που διασφαλίζει φτηνή στέγη για τα νοικοκυριά, και το κυριότερο που χαράσσει αποτελεσματική στρατηγική, που προωθεί τομείς της οικονομίας που προσφέρουν στη χώρα προοπτική, που ενισχύει την παραγωγικότητα, την υγιή επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα, που αίρει τη γραφειοκρατία, θανάσιμο εχθρό του επιχειρείν, που προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον που μας φιλοξενεί», ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το κράτος που χρειάζεται για να προοδεύσουν οι πολίτες. Όχι το κράτος που θα προωθεί την κουλτούρα της αρπακτής και θα συνάπτει σκανδαλώδεις συμφωνίες».
Με ποιους βρίσκεται σε επαφή
Τους τελευταίους μήνες ο ίδιος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με διάφορα άτομα. Την προηγούμενη βδομάδα, ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Χριστοφίδης, επιβεβαίωσε στον «Πολίτη» σε σχετικό ρεπορτάζ, τις πληροφορίες για συνεργασία του με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Είναι επίσης γνωστή η σχέση του τέως Γενικού Ελεγκτή με τον Καθηγητή Χαρίδημο Τσούκα, Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ήταν και οι δύο τους ομιλητές στην εκδήλωση των Οικολόγων για την Διαφθορά, στην οποία ήταν ομιλητής και ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.
Στην εξίσωση μπαίνει και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Η ίδια δεν έχει ανοίξει μέχρι τώρα τα χαρτιά της, αλλά είναι γνωστή η συνεργασία που είχε με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κυρίως σε θέματα που έφταναν στην Επιτροπή Ελέγχου. Η θητεία της με το ΑΚΕΛ ολοκληρώνεται τον Μάη του 2026 και όλα δείχνουν ότι οι δρόμοι των δύο πλευρών θα χωρίσουν, άλλωστε ήδη βρίσκονται σε διάσταση, αφού σύμφωνα με πληροφορίες είναι ανύπαρκτη η επικοινωνία της με την ηγεσία του ΑΚΕΛ τα τελευταία τρία χρόνια.
Βέβαια, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, να αποχωρήσει από το ΑΚΕΛ πριν την λήξη της θητείας της, με την ίδια να τονίζει σε συνεντεύξεις της ότι θα σεβαστεί τη σχέση της με τον κόσμο της Αριστεράς και θα τιμήσει την εμπιστοσύνη που της έδειξε. Οπόταν μπαίνει ένα ερωτηματικό για το τι θα γίνει εάν η πολιτική πρωτοβουλία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη θα κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές.
Ο Μυλωνάς και το «Πολιτικό Παρατηρητήριο»
Στο παρασκήνιο γίνεται λόγος και για τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Παύλο Μυλωνά, ο οποίος έχει τις διαφωνίες του με την ηγεσία του κόμματος, είναι υπέρμαχος κατά τη διαφθοράς, διατηρεί καλές σχέσεις με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη με τον οποίο συναντήθηκε μάλιστα και πρόσφατα. Ο ίδιος ο βουλευτής του ΔΗΚΟ όμως, φαίνεται να προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός «πολιτικού παρατηρητηρίου» μαζί με άλλους βουλευτές από διάφορα κόμματα, με βασικούς άξονες το Κυπριακό, την υπεράσπιση της ελληνικής ταυτότητας και την πάταξη της διαφοράς. Η επεναδιεκδίκηση της κοινοβουλευτικής έδρας δεν αποτελεί προτεραιότητα του. Συνεπώς, υπό αυτά τα δεδομένα, η σύμπλευση του στην παρούσα φάση τουλάχιστον με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, μοιάζει να είναι απομακρυσμένη.
Η εξαγγελία Χρ. Κληρίδη
Στο κάδρο μπαίνει και η εξαγγελία κίνησης από τον τέως πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστο Κληρίδη. Λόγω της σχέσης του ως δικηγόρος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στο δικαστήριο, ερμηνεύθηκε ως προπομπός της πολιτικής εμπλοκής του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Το λεκτικό της ανακοίνωσης εξαγγελίας με ιδιαίτερη αναφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς, ενίσχυαν αυτή την άποψη. Ο ίδιος ο Χρήστος Κληρίδης με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Reporter απέρριψε την οποιαδήποτε σύνδεση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και από πλευράς Οδυσσέα Μιχαηλίδη απορρίπτεται η σχέση της εξαγγελίας Χρήστου Κληρίδη με την όποια πολιτική κίνηση του. Η συμπόρευση βέβαια των δύο σε κάποια φάση δεν μπορεί να αποκλειστεί, όπως και η συνεργασία τους μελλοντικά στις προεδρικές εκλογές. Επιμένουν πάντως πολλοί στις κομματικές συζητήσεις πώς η κίνηση Χρήστου Κληρίδη δεν ήταν άσχετη με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές
Πολλά από αυτά, ενδεχομένως να ξεκαθαρίσουν όταν και ο ίδιος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης διαλευκάνει πλήρως τις προθέσεις του, ως προς το πώς θα κινηθεί. Η προτεραιότητα είναι προφανές ότι παραμένουν οι προεδρικές εκλογές του 2028.
Μέχρι τότε όμως υπάρχει αρκετό χρονικό διάστημα και οι απόψεις των ανθρώπων γύρω από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, φαίνεται ότι διίστανται. Ο ίδιος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο καθόδου στις βουλευτικές εκλογές, αλλά ούτε και το θεωρεί δεδομένο. Θα εξαρτηθεί προφανώς από διάφορους παράγοντες τους επόμενους μήνες. Πέραν από το Κυπριακό και τις όποιες εξελίξεις, καθοριστικός παράγοντας θα είναι η οποιαδήποτε κίνηση γίνει για αναμέτρηση στις βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για να κάνει και αίσθηση.
Ο πήχης από ορισμένους μπαίνει αρκετά ψηλά και για αυτό οι υποστηριχτές της άποψης για να κατέλθει η πρωτοβουλία του Οδυσσέας Μιχαηλίδη στις βουλευτικές εκλογές, θεωρούν ότι μπορεί να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ της υψηλής αποδοχής που τυγχάνει από την κοινωνία και να πάρει ένα πολύ ψηλό ποσοστό, αποδομώντας ολόκληρο το κομματικό σύστημα.
Βέβαια, γίνεται αντιληπτό ότι ένα κίνημα που θα κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές πρέπει να έχει να ολοκληρωμένο πρόγραμμα θέσεων επί όλων των θεμάτων για να παρουσιάσει στην κοινωνία. Αυτό θα πρέπει να γίνει στους επόμενους μήνες. Είναι επίσης σημαντικό ότι θα πρέπει να υπάρχει μια γενική σύγκλιση απόψεων σε βασικά ζητήματα διότι όπως φαίνεται, δεν είναι μόνο στο θέμα του Κυπριακού που υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις, αλλά και επί άλλων θεμάτων.
Υπάρχουν όμως και οι φανατικά ενάντιοι της ιδέας για κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές, αλλά και της δημιουργίας κόμματος, κινήματος ή κίνησης από μέρους του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Το Κίνημα Οικολόγων για παράδειγμα και ο πρόεδρος του Γιώργος Περδίκης ο οποίος διατηρεί σχέσεις με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και θέλησε να τον κρατήσει κοντά του, καλώντας τον και στην εκδήλωση κατά της διαφθοράς που διοργάνωσε το κίνημα. Ο πρόεδρος των Οικολόγων, είναι από αυτούς που θεωρούν ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δεν πρέπει να κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές, ούτε να ασχοληθεί με τη δημιουργία οποιουδήποτε κινήματος και να παραμείνει προσηλωμένος στις προεδρικές εκλογές.