Μπροστά σε ακραία σενάρια, τα οποία ενδέχεται να λειτουργήσουν ως ντόμινο συμπαρασύροντας σε γενίκευση των στρατιωτικών συγκρούσεων, αλλά και ανατροπή καθεστώτων, βρίσκεται η περιοχής μας. Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα αλλά και ενεργεί, πρωτίστως στο παρασκήνιο, για να υπάρξουν συνεννοήσεις.

Είναι πρόδηλο ότι επικρατούν ισορροπίες τρόμου με διάφορους πρωταγωνιστές να θέλουν διά της ισχύος, ανεξαρτήτως κόστους, να επικρατήσουν και να ελέγξουν την περιοχή. Οι εξελίξεις στη Συρία δεν αποκλείεται- κι αυτός είναι ο φόβος πολλών- να λειτουργήσουν ντόμινο συμπαρασύροντας κι άλλα κράτη της περιοχής. Να ακολουθήσουν ανατροπές καθεστώτων με την ανάδειξη ενός μοντέλου Αδελφών Μουσουλμάνων σε μια σειρά γειτονικών.

Στην εξίσωση των γεωπολιτικών εξελίξεων βρίσκεται και η Τουρκία, που επιχειρεί να αντικαταστήσει το Ιράν στη Συρία, προκαλώντας ήδη  την αντίδραση του Ισραήλ, που δεν θα ήθελε τέτοια καθεστώτα δίπλα του. Στο πλαίσιο αυτό αναλυτές δεν αποκλείουν ακόμη και στρατιωτική σύγκρουση Τουρκίας και Ισραήλ.

Πολλά, πάντως, θα εξαρτηθούν από τη στάση της Άγκυρας έναντι των Κούρδων κι όχι μόνο, ενώ η αποτροπή μιας τέτοιας σύγκρουσης ενδέχεται να προέλθει από τις ΗΠΑ και το νέο Πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ. Ο τελευταίος ναι μεν είναι ευθυγραμμισμένος με το Ισραήλ, φαίνεται όμως να θέλει κοντά του και την Τουρκία. Γι αυτό και δεν αποκλείεται μπροστά στο ενδεχόμενο σύγκρουσης να βρει μια φόρμουλα «συνύπαρξης» των δυο, με πρωταγωνιστικό ρόλο,  καθώς μια στρατιωτική σύγκρουση θα οδηγήσει σε μια πραγματική κόλαση.

Οι κινήσεις της Λευκωσίας

Η Κυπριακή Δημοκρατία παρά το μέγεθος της, παρουσιάζεται να αξιοποιεί στο έπακρο τις όποιες δυνατότητες για να τις κεφαλαιοποιήσει. Η Λευκωσία διατηρεί σχέσεις και κανάλια με όλους τους βασικούς παίκτες και ενίοτε διαδραματίζει και ρόλο αγγελιαφόρου. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης. Δυο γεγονότα την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώνουν τα πιο πάνω.

Η τριμερής Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου στο Κάιρο και η συνύπαρξη στο προεδρικό της Λευκωσίας του Ισραηλινού Προέδρου με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες και σκοπίμως έγινε τούτο, αλλά λογικά θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί και κοινή συνάντηση.

Είναι σαφές πως τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα, κάποτε από κοινού και άλλοτε συντονισμένα αλλά χωριστά, επιχειρούν να διατηρήσουν όλα τα κανάλια επικοινωνίας με τους πρωταγωνιστές και της περιοχής αλλά και ευρύτερα.

Φαίνεται δε να είναι και τα μόνα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν συνολική εικόνα της κατάστασης, προβαίνουν σε ενέργειες, καθώς φαίνεται πως στις Βρυξέλλες ασχολούνται επιδερμικά.

Η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρώντας καλές σχέσεις με τα κράτη της περιοχής ( ο Πρόεδρος ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης, που επισκέφθηκε τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Λιβάνου) παρακολουθεί τυχόν κινήσεις της Τουρκίας στη Συρία, που επηρεάζουν την χώρα μας. Όπως το ενδεχόμενο να υπογραφεί μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων συνόρων Τουρκίας και Συρίας. Αν και αυτό δεν είναι του παρόντος, είναι σαφές πως η Λευκωσία κρατά το όπλο της συνέχισης των κυρώσεων κατά της Συρίας, το οποίο θα χρησιμοποιήσει εάν και εφόσον χρειαστεί. Την ίδια ώρα ο στόχος, όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές, είναι να υπάρξουν κανάλια επικοινωνίας με τη Δαμασκό.

Ψηλά τα ενεργειακά

Στην τριμερή του Καϊρου, αναδείχθηκαν τα ενεργειακά ζητήματα. Σε διμερές επίπεδο, Κύπρου και Αιγύπτου, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα συνεργασίας. Εκείνο που φαίνεται ότι προωθείται σε αυτή τη φάση είναι η αξιοποίηση κυπριακού φυσικού αερίου, το οποίο να στέλνεται προς την Αίγυπτο.

Αυτό που δρομολογείται είναι αέριο από το κοίτασμα Κρόνος να μεταφέρεται στο αιγυπτιακό ΖΟΡ και από εκεί με αγωγό στην Αίγυπτο. Τούτο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα με συζητήσεις που θα έχει το Κάιρο με την ιταλική ΕΝΙ, η οποία δραστηριοποιείται και στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός Ιανουαρίου ο υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου θα μεταβεί στην έδρα της ΕΝΙ για να συζητήσει κι αυτό το θέμα και κατά την επιστροφή του δεν αποκλείεται να σταθμεύσει στην Κύπρο. Σημειώνεται πως σε σχέση με την προοπτική αυτή το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει το Φεβρουάριο σε συνάντηση των δυο αρμόδιων υπουργών και της εταιρείας. Είναι σαφές πως η Κυπριακή Δημοκρατία με βάση και τα δεδομένα, που διαμορφώνονται και με άλλα κοιτάσματα, αναμένεται ότι μέχρι το 2027 θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει φυσικό αέριο. Είναι προφανές κι από τις συζητήσεις στο Κάιρο πως η αιγυπτιακή πλευρά θέλει διακαώς να προχωρήσει αυτή η πράξη, που θα έχει ως κερδισμένες και τις δυο πλευρές.

Σημειώνεται συναφώς ότι υπάρχουν προγραμματισμένες γεωτρήσεις στο θαλασσοτεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ, στο κοίτασμα «Ηλέκτρα», από την  Exxon Mobil.

Φροντιστήριο Φιντάν στα κατεχόμενα για τα δυο κράτη

Μέσα σε ένα πολεμικό κλίμα, που διαμορφώθηκε στην ευρύτερη περιοχή και δύσκολα θα αλλάξει, επανέρχεται στο προσκήνιο το Κυπριακό, με τις προοπτικές, ωστόσο, να είναι περιορισμένες. Τις όποιες προοπτικές θα μπορούσαν να υπάρξουν έσπευσε να τις εξουδετερώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ο οποίος πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη. Η παρουσία του Τούρκου ΥΠΕΞ συνδέεται με κινήσεις που αναμένονται στο Κυπριακό, τόσο εντός Ιανουαρίου σε σχέση με συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, με ψηλά στην ατζέντα το θέμα της διάνοιξης οδοφραγμάτων. Όπως ανακοινώθηκε αυτή η συνάντηση θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου. Σε αυτό το κεφάλαιο, η κατοχική πλευρά αποδέχεται μόνο την λειτουργία διόδου στην Μια Μηλιά. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τατάρ αναφέρει πως το οδόφραγμα θα είναι μόνο για τη διακίνηση φορτηγών και κατ΄επέκταση . Η Βοηθός Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Ντι Κάρλος, που αναμένεται στο νησί, θα προετοιμάσει και την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, που χρονικά τοποθετείται τον Μάρτιο.

Τι θα συζητηθεί, όμως, στην άτυπη Πενταμερή; Ο Φιντάν έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η τουρκική πλευρά δεν συζητά οτιδήποτε εκτός από αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας. Γιατί έγινε αυτή η επίσκεψη την στιγμή κατά την οποία τόσο ο Τατάρ όσο και ο ψευδοπρωθυπουργός, Ουνάλ Ουστέλ, είχαν πρόσφατα μεταβεί στην Άγκυρα; Ο υπουργός Εξωτερικών της κατοχικής δύναμης θέλησε να αναλύσει σε όλους τους συνομιλητές του στα κατεχόμενα την τακτική που θα ακολουθηθεί ενόψει εξελίξεων. Η θέση είναι γνωστή, δεν διαφοροποιείται και ως εκ τούτου επεξηγήθηκαν τακτικές κινήσεις που ενδέχεται να διαφοροποιούν το ύφος και τις εντυπώσεις, όχι όμως την ουσία.

Η προσπάθεια της κατοχικής πλευράς είναι να σύρει την ελληνική πλευρά σε μια διαδικασία στη βάση τη δική της ατζέντας, έχοντας ως βασικό θέμα συζήτησης την κυριαρχική ισότητα. Η Άγκυρα θέλει να νομιμοποιήσει τα αποτελέσματα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής μέσα από τακτικές κινήσεις, φλερτάροντας με ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο.

Η Άγκυρα προετοιμάζει διεθνώς στις επαφές της το αφήγημα ότι ενόψει του γεγονότος ότι απέτυχαν όλες οι προηγούμενες προσπάθειες, η μόνο οδός είναι αυτή των «δυο κρατών».

Ασκούνται για να καταλάβουν νησιά!

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα πλησιάζει την ώρα κατά την οποία η κατοχική δύναμη συνεχίζει τις προκλήσεις της. Προκλήσεις που παραπέμπουν στην επεκτατική πολιτική της. Αυτό επιβεβαιώνεται συνεχώς. Σημειώνεται ότι η  μεγάλη τουρκική ναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα-2025», περιλαμβάνει και την κατάληψη ( σ.σ. ελληνικού) νησιού! Σύμφωνα με το σενάριο, που έχει ανακοινωθεί από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, «οι πεζοναύτες, τόσο µε ελικόπτερα όσο και µε τα ZAHA (αµφίβια τεθωρακισµένα οχήµατα) προσέγγισαν τους στόχους που χτυπήθηκαν από αέρος µε ελικόπτερα, κράτησαν την παραλία και κατέλαβαν το νησί».