Ο πήχης για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τεθεί ψηλά. Υπάρχει η βεβαιότητα και η σιγουριά ότι οι φιλόδοξοι αυτοί στόχοι θα επιτευχθούν. Η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά, σε συνέντευξη στον «Φ», ένα χρόνο προτού, η Κύπρος αναλάβει το πηδάλιο της ΕΕ, τον Ιανουάριο του 2026, καταγράφει όλους τους στόχους που έχουν τεθεί ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας.

Στόχος της Κύπρου είναι μέσα από την Προεδρία να αναδείξει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα χώρο ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας για όλους τους πολίτες της. Παράλληλα στη διάρκεια τους εξαμήνου που η Κύπρος θα ηγείται της ΕΕ «θα επιδιώξουμε να ενισχύσουμε το ρόλο της Ένωσης ως παγκόσμιου παράγοντα με ηγετικό ρόλο που διαμορφώνει τις εξελίξεις, που προάγει τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ευημερία». Η κ. Μ. Ραουνά  αναφέρει πως οι προετοιμασίες βρίσκονται σε σημαντικά προχωρημένο στάδιο, προχωρούν βάσει ενός πλάνου εργασιών και θεωρεί ως «πολύτιμο πλεονέκτημα» ότι άτομα που εργάστηκαν στην πρώτη Προεδρία του 2012 βρίσκονται σήμερα σε θέσεις κλειδιά.  

Είναι έτοιμη η Κύπρος για τη δεύτερη μεγάλη της ευρωπαϊκή πρόκληση, την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ;

Η Κύπρος προετοιμάζεται μεθοδικά και εντατικά, έχοντας ενεργοποιήσει όλη την κρατική μηχανή, για να αναλάβει με επιτυχία την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2026. Πρόκειται πράγματι για μια τεράστια πρόκληση, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για όλα τα κράτη μέλη. Είναι, ωστόσο, μια πρόκληση που είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι, μέσα από σκληρή δουλειά, και με όραμα για περισσότερη και ισχυρότερη ΕΕ, να μετατρέψουμε σε μια μοναδική ευκαιρία για την Κύπρο. Για μια Προεδρία που θα αφήσει το δικό της αποτύπωμα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Για έξι μήνες η Κύπρος θα βρίσκεται στο πηδάλιο της ΕΕ και θα εκπροσωπεί  και τα 27 κράτη μέλη. Για έξι μήνες η καρδιά της ΕΕ θα κτυπά από το τελευταίο διαιρεμένο και υπό κατοχή κράτος μέλος της. Είκοσι χρόνια μετά την ένταξή μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, ως ένα ώριμο πλέον κράτος μέλος της ΕΕ, αξιοποιούμε την πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια σε ευρωπαϊκά ζητήματα, με στόχο μας μια Προεδρία που δεν περιορίζεται στη διαχείριση της ευρωπαϊκής ατζέντας, αλλά που μπορεί, ως έντιμος διαμεσολαβητής, να διαμορφώνει προτάσεις και να προωθεί αποτελεσματικές λύσεις. Μια Προεδρία που θα εδραιώσει και θα ενισχύσει τον ρόλο της Κύπρου ως ένα αξιόπιστο, ωφέλιμο και αποτελεσματικό κράτος μέλος. Ταυτόχρονα, σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία, εργαζόμαστε ώστε η Προεδρία μας να φέρει στο προσκήνιο και να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας ως άγκυρα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ως γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής μας – μιας περιοχής που δεν είναι μόνο γειτονιά της Κύπρου αλλά και της ίδιας της ΕΕ.

Αρχίσατε να τρέχετε για την Προεδρία από το πρώτο λεπτό της ανάληψης των καθηκόντων σας. Σήμερα, ένα χρόνο πριν από την ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας, πού βρίσκεται η προετοιμασία;

Έχουμε μπει ήδη στην τελική ευθεία των προετοιμασιών, καθώς βρισκόμαστε μόλις ένα χρόνο πριν την έναρξη της Προεδρίας. Το δεκαοκτάμηνο Τρίο Προεδρίας στο οποίο συμμετέχουμε με την Πολωνία και τη Δανία έχει ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου, και κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς οι προετοιμασίες, που βρίσκονται ήδη σε σημαντικά προχωρημένο στάδιο, θα εντατικοποιηθούν περαιτέρω και θα κορυφωθούν σε όλα τα επίπεδα. Προχωράμε στη βάση ενός πλάνου εργασιών με στόχους και χρονοδιαγράμματα, που εκπονήσαμε στη Γραμματεία Κυπριακής Προεδρίας (ΓΚΠ) – τον πυρήνα συντονισμού και προετοιμασίας της Προεδρίας.

Η άσκηση της Προεδρίας είναι αναμφίβολα ένα πολύ απαιτητικό και πολυδιάστατο εγχείρημα. Θα διαρκέσει μόλις 181 ημέρες, αλλά σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα η Κύπρος θα προεδρεύσει σε πέραν των 190 ομάδων και υποομάδων εργασίας, σε περισσότερες από 1500 συναντήσεις στις Βρυξέλλες, θα φιλοξενήσει πέραν των 20 Υπουργικών Συνόδων, καθώς και άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των 27 ηγετών της ΕΕ, αλλά και πέραν των 200 άλλων συναντήσεων και συνεδρίων, ενώ θα υποδεχθεί γύρω στους 20.000 επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων της ΕΕ, αντιπροσωπειών από τα κράτη μέλη και εκπροσώπων ξένων ΜΜΕ. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 εκπρόσωποι διεθνών μέσων ενημέρωσης θα καλύψουν τις εργασίες της Προεδρίας. Επιπλέον, στο πλαίσιο της Προεδρίας θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 350 πολιτιστικές εκδηλώσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, με στόχο να αναδείξουμε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου και μια σύγχρονη, εξωστρεφή εικόνα της χώρας μας.

Καθόλη τη χρονιά που πέρασε, εργαστήκαμε με αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα, σε στενή συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία και με τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΕ, για την υψηλή αυτή αποστολή, που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Κυβέρνησης, θέτοντας τις βάσεις για μια φιλόδοξη και επιτυχή Προεδρία. Ένα από τα πρώτα και πιο κρίσιμα βήματα ήταν η χαρτογράφηση των αναγκών στελέχωσης, η οποία βρίσκεται σήμερα στα τελικά στάδια υλοποίησής της. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί και παρακολουθούνται συστηματικά οι περίπου 260 φάκελοι που αναμένεται να κληθούμε να διαχειριστούμε – η λεγόμενη «κληρονομηθείσα ημερήσια διάταξη» –, μεταξύ αυτών φάκελοι ιδιαίτερης σημασίας, όπως η διαπραγμάτευση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο καθώς και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Βρισκόμαστε, επίσης, στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης του Ημερολογίου Υψηλού Επιπέδου της Κυπριακής Προεδρίας, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα Υπουργικά Συμβούλια καθώς και τα άτυπα Υπουργικά Συμβούλια που θα φιλοξενηθούν στην Κύπρο κατά το εξάμηνο αυτό.

Η επικοινωνιακή πολιτική τι διαλαμβάνει;

Σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, εκπονήθηκε η επικοινωνιακή στρατηγική της Προεδρίας, η οποία έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Πολιτισμού, καταρτίστηκε το Πολιτιστικό Πρόγραμμα της Προεδρίας, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται και το πρόγραμμα εκπαιδεύσεων.

Από την πρώτη στιγμή, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση και στην οργανωτική διάσταση της Προεδρίας που απαιτεί άρτια προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν δημιουργηθεί ομάδες εργασίας για όλα τα οργανωτικά θέματα, όπως οι μεταφορές, η φιλοξενία, οι υποδομές, η διερμηνεία, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι εκπαιδεύσεις κ.ο.κ. Έχουν ήδη δρομολογηθεί οι εργασίες ανακαίνισης του Συνεδριακού Κέντρου «Φιλοξενία», το οποίο θα φιλοξενήσει τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου, καθώς και η ανακαίνιση του ΑΞΙΚ, που θα στεγάσει το Κέντρο Τύπου της Προεδρίας.

Την ίδια στιγμή, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με Πολωνία και Δανία, και σε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΕ, ολοκληρώσαμε τις διαπραγματεύσεις επί του δεκαοκτάμηνου Προγράμματος του Τρίο Προεδρίας το οποίο παρουσιάστηκε στα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου και υιοθετήθηκε. Σειρά έχει τώρα το εθνικό μας πρόγραμμα, για τη διαμόρφωση του οποίου ξεκινάμε διαβουλεύσεις εντός του μήνα, και όπου θα έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε προτεραιότητες και πολιτικές που είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για την Κύπρο, με αντίκτυπο στην ΕΕ και τους Ευρωπαίους πολίτες. Ενόψει της Προεδρίας μας, προγραμματίζονται, επίσης, εντός του έτους, επισκέψεις στα κράτη μέλη της ΕΕ, σε υποψήφιες για ένταξη χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και σε χώρες της περιοχής μας, σε επίπεδο Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Υπουργού Εξωτερικών και Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα.

Μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι οι σημαντικές εκκρεμότητες που θα πρέπει να καλυφθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα;  Ο συντονισμός ανάμεσα σε υπουργεία και υπηρεσίες είναι στο βαθμό που αναμένετε;

Προχωρούμε, όπως προανέφερα, βάσει του πλάνου εργασιών που έχουμε εκπονήσει, ενώ παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση των στόχων και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων μας. Η προετοιμασία, αλλά και η ίδια η ενάσκηση της Προεδρίας, είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Το ίδιο και η επιτυχία της αποστολής. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήσαμε τα Κλιμάκια Ευρωπαϊκών Θεμάτων σε όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία, τα οποία έχουν αναλάβει σημαντικό ρόλο στον συντονισμό και την προώθηση των φακέλων που θα κληθούμε να διαχειριστούμε. Ο συντονισμός με όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία είναι συνεχής και εντατικός και θα ενισχύεται όσο πλησιάζουμε προς την ανάληψη της Προεδρίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι αξιοποιούμε πλήρως την τεχνογνωσία που έχει συσσωρευθεί στη δημόσια υπηρεσία όλα αυτά τα χρόνια. Πιστεύω στη δύναμη του ανθρώπινου δυναμικού μας διότι το βίωσα και κατά την πρώτη Προεδρία το 2012 όταν εκατοντάδες δημόσιοι λειτουργοί αφοσιώθηκαν με υποδειγματική εργατικότητα στον κοινό στόχο. Πολλά από τα άτομα που εργάστηκαν κατά την πρώτη Προεδρία κατέχουν σήμερα θέσεις-κλειδιά σε Υπουργεία, γεγονός που μας δίνει ένα πολύτιμο πλεονέκτημα στη διαχείριση αυτής της εθνικής αποστολής.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθούν όλες οι διεργασίες, και θα επικεντρωθούμε, μεταξύ άλλων, στη διαβούλευση και εκπόνηση του εθνικού μας προγράμματος το οποίο θα αποτυπώνει τις πολιτικές προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, καθώς και στην ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομών. Αυτή η χρονιά είναι καθοριστική για την ολοκλήρωση όλου του φάσματος των προετοιμασιών μας, και βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα να διαχειριστούμε τις υψηλές απαιτήσεις.

Τι είναι αυτό που η Κύπρος θέλει να πετύχει μέσα από την Προεδρία;

Έχουμε θέσει υψηλούς και φιλόδοξους στόχους για την Κυπριακή Προεδρία, με όραμα να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα αλλά και να συμβάλουμε στην ενίσχυση του κοινού μας σπιτιού, της EE. Φιλοδοξούμε η Προεδρία μας να συμβάλει στο ευρωπαϊκό όραμα για περισσότερη ενοποίηση και ολοκλήρωση, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο γεωπολιτικών προκλήσεων και αλλαγών που διερχόμαστε. Ειδικά για τη χώρα μας, η Προεδρία αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να αναδείξουμε την ενοποιητική δύναμη της ΕΕ ως κινητήριο δύναμη προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην οποία η Κύπρος προσβλέπει ως το τελευταίο υπό κατοχή κράτος μέλος της.

Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε το θεσμικό μας αυτό καθήκον για να προωθήσουμε πολιτικές που θα θέσουν τα θεμέλια για μια ισχυρότερη ΕΕ, πιο στρατηγική αυτόνομη, πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική, πιο κοινωνικά αλληλέγγυα, με πολιτικές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών, βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους.

Επιδιώκουμε να αναδείξουμε περαιτέρω τον ρόλο της Κύπρου ως γέφυρας μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής μας, προωθώντας τη συνεργασία με τη γεωστρατηγικά σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και ενισχύοντας την εικόνα της Κύπρου ως ωφέλιμου και αξιόπιστου εταίρου εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Μίας Κύπρου που αποτελεί μέρος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, με ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών και λύσεων που προάγουν το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον.

Να αναδείξουμε την ΕΕ ως χώρο ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας

Ποιο θα είναι το κυπριακό μήνυμα το οποίο θέλετε να βγει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026;

Θέλουμε να αναδείξουμε την ΕΕ ως έναν χώρο ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας για όλους τους πολίτες της, αλλά και ως μια παγκόσμια δύναμη με ρόλο και λόγο στο διεθνές σκηνικό, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής μας. Και ότι ισχυρότερη ΕΕ σημαίνει και ισχυρότερη Κύπρος. Μέσα από την Προεδρία μας, θα επιδιώξουμε να ενισχύσουμε τον ρόλο της ΕΕ ως παγκόσμιου παράγοντα με ηγετικό ρόλο που διαμορφώνει τις εξελίξεις, που προάγει τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ευημερία – ένα στοιχείο που εντάξαμε και στο κοινό πρόγραμμα του Τρίο Προεδρίας μας.

Ως το κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται στο νοτιοανατολικότερο άκρο της, αντιλαμβανόμαστε τη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής μας. Γι’ αυτό και θα επιδιώξουμε ως Κυπριακή Προεδρία να ενισχύσουμε τις σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Νότιας Γειτονίας και τις χώρες του Κόλπου και να αναδείξουμε τη στρατηγική σημασία της περιοχής μας για την ΕΕ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ευρώπης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής μας.

Η ΕΕ μπορεί και πρέπει να έχει ενισχυμένο ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ως δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας. Και η Κυπριακή Προεδρία είναι έτοιμη, μέσα από πρωτοβουλίες και προτάσεις, να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη εργαζόμαστε με εταίρους μας επί συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Στο πλαίσιο, για παράδειγμα, της πρόσφατης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου-Αιγύπτου στο Κάιρο συζητήθηκε, ενόψει ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας, η ανάγκη ενίσχυσης των στρατηγικών σχέσεων της ΕΕ με χώρες που αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή. Ταυτόχρονα, με ικανοποίηση διαπιστώνουμε το τελευταίο διάστημα να γίνονται σημαντικά βήματα που ενισχύουν τον ρόλο της ΕΕ στην περιοχή – κάτι για το οποίο η Κύπρος επέμενε και στο οποίο παραμένει σταθερά προσηλωμένη – όπως η επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου 2024 και η Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση της ΕΕ με την Αίγυπτο, που υπογράφηκε στο πλαίσιο αυτής, καθώς η κοινή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Λίβανο – η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Ε. Επιτροπής στη χώρα.

Η Κυπριακή Προεδρία πρέπει να διαφυλαχθεί ως εθνική αποστολή

Το γεγονός ότι η Κυπριακή Προεδρία θα συμπέσει σε μια περίοδο κρίσιμων για τα πολιτικά κόμματα, βουλευτικών εκλογών  σας ανησυχεί;

Δεν είμαστε η μοναδική περίπτωση κράτους-μέλους της ΕΕ που θα διεξάγει εκλογική διαδικασία κατά τη διάρκεια του εξαμήνου Προεδρίας του. Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας είναι ότι η Προεδρία αποτελεί μια εθνική αποστολή, και ως τέτοια πρέπει να διαφυλαχθεί. Ως μια συλλογική προσπάθεια για την ενίσχυση της παρουσίας της Κύπρου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Και είμαι βέβαιη ότι υπάρχει πλήρης σύμπλευση και καθολική κατανόηση της ύψιστης εθνικής σημασίας της αποστολής μας.

Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό είναι κάτι που από την αρχή είχαμε λάβει υπόψη και στον προγραμματισμό και στο ημερολόγιό μας, και σε συντονισμό με τη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν γίνει οι απαραίτητες διευθετήσεις έτσι ώστε όλες οι επισκέψεις και οι συναντήσεις που αφορούν την κοινοβουλευτική διάσταση της Προεδρίας να πραγματοποιηθούν πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών της.

Πόσο λαμβάνετε υπόψη τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις κατά τη δική σας προετοιμασία και πόσο γεγονότα που συμβαίνουν εκτός ΕΕ μπορεί να επηρεάσουν μια Προεδρία;

Οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις αποτελούν σημαντικό παράγοντα που λαμβάνεται υπόψη στον σχεδιασμό και στις προετοιμασίες μας. Λήφθηκαν υπόψη κατά τη διαμόρφωση του προγράμματος του Τρίο Προεδρίας μας, όπου έχει καταγραφεί η σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ με τη Νότια Γειτονία και τις χώρες του Κόλπου, η ανάγκη διαχείρισης του μεταναστευτικού, καθώς και η σημασία της συνεργασίας με διατλαντικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα ληφθούν, φυσικά, υπόψη και κατά τον καθορισμό του δικού μας εθνικού προγράμματος.

Η ιστορία έχει δείξει ότι σχεδόν κάθε Προεδρία κλήθηκε να διαχειριστεί και απρόβλεπτα γεγονότα. Ζούμε σε έναν κόσμο αλληλένδετο και συνεχώς μεταβαλλόμενο, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν συμβαίνουν στο κενό. Έχουν επιπτώσεις στην ΕΕ και αναπόδραστα στις Προεδρίες των κρατών-μελών. Οι πρόσφατες κρίσεις της πανδημίας του COVID-19, της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, του πολέμου στη Μέση Ανατολή, είχαν άμεσο και βαθύ αντίκτυπο στην ΕΕ και κατέδειξαν ακριβώς αυτό. Ταυτόχρονα, ανέδειξαν την ανάγκη για ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις παγκόσμιες προκλήσεις, αλλά και να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στις εξελίξεις – όχι απλώς να τις ακολουθεί.

Οι γεωπολιτικές και περιφερειακές προκλήσεις είναι, λοιπόν, μέρος της εξίσωσης, και η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του ρόλου της στην περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο. Στη ΓΚΠ έχουμε λάβει υπόψη αυτή την πραγματικότητα στην προετοιμασία μας, και καταρτίζουμε ένα Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια που μπορούμε να προβλέψουμε. Γνωρίζουμε, βέβαια, πως όσο καλά προετοιμασμένοι και αν είμαστε, πάντα θα υπάρχουν απρόβλεπτες εξελίξεις που θα απαιτούν άμεση και αποφασιστική αντίδραση, και αυτό θα πράξουμε. Άλλωστε η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποδείξει επανειλημμένα την ετοιμότητά της να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε καταστάσεις κρίσεων όπως με τον ανθρωπιστικό διάδρομο «Αμάλθεια», αλλά και με τις εκκενώσεις πολιτών από περιοχές κρίσεων.