Συνομιλίες κομμένες και ραμμένες στην τουρκική φόρμουλα λύσης δύο κρατών θέλει να διασφαλίσει η Άγκυρα. Η επίσκεψη Χακάν Φιντάν στα κατεχόμενα αποσκοπούσε στο θέσει αρχικώς ενώπιον των Τουρκοκυπρίων ποια είναι η φόρμουλα πάνω στην οποία θα δουλέψει το επόμενο διάστημα η Άγκυρα προκειμένου να καθορίσει την ατζέντα της πενταμερούς πριν αυτή συγκληθεί από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ατζέντα η οποία θα έχει ως βασικό θέμα τη λύση δύο κρατών και δεν θα περιλαμβάνει τη λύση ομοσπονδίας.
Για τον Χακάν Φιντάν η συγκεκριμένη επίσκεψη στα κατεχόμενα είχε μια πολύ συγκεκριμένη στόχευση και αποσκοπούσε στο να εξηγήσει σε όλο το φάσμα της πολιτικής ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων ποια είναι η πορεία που αποφάσισε η Τουρκία να ακολουθηθεί στο Κυπριακό. Γι’ αυτό και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους αρχηγούς των αντιπολιτευόμενων κομμάτων στα κατεχόμενα να τον συναντήσουν στην τουρκική «πρεσβεία». Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης ο Χ. Φιντάν συναντήθηκε χθες με τους αρχηγούς του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχουρμάν και του Κόμματος του Λαού, Κουτρέτ Οζερσάι. Προηγουμένως είχε συναντήσεις, πέραν του Ερσίν Τατάρ, με την ηγεσία της ψευδοκυβέρνησης και της ψευδοβουλής.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Ερσίν Τατάρ μέσα από τις οποίες επιχείρησε να δώσει ένα στίγμα της γραμμής που αποφάσισε η Άγκυρα για το Κυπριακό. Στις δηλώσεις του ο Χακάν Φιντάν επέλεξε να εξηγήσει το πως οι δύο κοινότητες (τις οποίες ο ίδιος θεωρεί λαούς) έμαθαν για 50 χρόνια να ζουν χωριστά, και ότι θα πρέπει να συνεχίσουν πάνω στην ίδια γραμμή και να προχωρήσουν προς μια λύση δύο κρατών.
Ο Χακάν Φιντάν παραλήρησε την Κύπρο με το Ανατολικό Τιμόρ και το Νότιο Σουδάν όπου επήλθε μια συμφωνία δημιουργίας χωριστών κρατών. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ διερωτήθηκε γιατί να μην γίνει αυτό και στην Κύπρο. Και ζήτησε τόσο από τη διεθνή κοινότητα όσο και από την ελληνοκυπριακή ηγεσία: «Αν και αυτοί θέλουν να διασφαλίσουν εσαεί την ασφάλεια του νησιού της Κύπρου, αναπτυσσόμενο με μοντέρνο τρόπο, με ειρηνικό τρόπο, πρέπει να συμπεριφερθούν θαρραλέα στο θέμα της υλοποίησης τέτοιου είδους λύσεων. Τους καλώ από εδώ να είναι θαρραλέοι πάνω σε αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι οι λογικοί άνθρωποι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους πάνω σε αυτό το θέμα. Μετά την λύση δύο κρατών, οι έχοντες εξουσία σε, οι πολιτικοί με πρωτοβουλία και από την δύο πλευρές θα συναντηθούν και θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να οδηγήσουν ακόμα πιο μπροστά το νησί».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Φιντάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε περίπτωση που εξηγήσουν καλά αυτό το θέμα [των δύο κρατών] και αναπτύξουν εποικοδομητικές σχέσεις, θα συνηθίσουν αυτή την άποψη τόσο η διεθνής κοινότητα, όσο και οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα, οι πολιτικοί και ο λαός.
Στηριζόμενος στις πλάτες του Φιντάν και της Τουρκίας ο Ερσίν Τατάρ στις δικές του τοποθετήσεις του θέλησε να φορτώσει την ευθύνη για το ότι σήμερα πρέπει να συζητηθεί μόνο η λύση δύο κρατών, και στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα: «Αν και αυτή η πραγματικότητα, την οποία εξέφρασε ακόμη και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, είναι γνωστή, είναι μάταιο να επιμένουμε στο εξαντλημένο έδαφος που καταδικάζει τον τουρκοκυπριακό λαό τόσο στην απομόνωση όσο και στο status quo. Ως τουρκοκυπριακή πλευρά, λέμε όχι στη διατήρηση του status quo. Στα γεγονότα, όπως αναφέρονται στην έκθεση που προέκυψε ως αποτέλεσμα της εργασίας που διεξήγαγε επί έξι μήνες η κα Ολγκίν, είναι καταγεγραμμένο ότι η ομοσπονδία, η οποία πέθανε με το όχι του ελληνοκυπριακού λαού [στο δημοψήφισμα] και θάφτηκε το 2017 μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο Κραν Μοντάνα, δεν αποτελεί πλέον μοντέλο λύσης που αποδέχονται οι δύο πλευρές για συμβιβασμό».
Για τα οδοφράγματα εμφανώς ο Ερσίν Τατάρ στηρίζεται στην Τουρκία πριν πει οτιδήποτε. Με τον Χακάν Φιντάν δίπλα του φρόντισε να διαμηνύσει πως δεν συζητά τίποτε άλλο παρά μόνο το άνοιγμα της Μιας Μηλιάς.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε (στον Άλφα) πως οι αναφορές Χακάν Φιντάν «ουσιαστικά αποτελούν περιφρόνηση του ίδιου του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών», ξεκαθαρίζοντας πως εκεί που θα κριθούν οι προθέσεις του καθενός, είναι στο τραπέζι του διάλογου και όχι στις δημόσιες δηλώσεις.
Ερωτηθείς κατά πόσο επισημοποιείται η συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ στις 20 Ιανουαρίου, ημερομηνία που ανέφερε χθες ο κατοχικός ηγέτης, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως ενδεχομένως να εννοούσε την 21 Ιανουαρίου, καθώς αυτή είναι μια από τις τρεις ημερομηνίες που πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει επίσημη απάντηση.
Σε σχέση με την ουσία της συνάντησης, που θα αφορά ενδεχόμενη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε στις αξιώσεις Τατάρ για άνοιγμα μόνο της Μιας Μηλιάς, απορρίπτοντας τις προτάσεις της δικής μας πλευράς
«Κάναμε προεργασία, λεπτομερή σχεδιασμό για την κάθε πρόταση και αντιπρόταση που μπορεί να κατατεθεί, έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές». Λέγοντας εκ νέου πως πρέπει «να προσέλθουμε στο τραπέζι με ειλικρινή πολιτική βούληση».