Την ώρα που στο δρόμο μπροστά από το Προεδρικό οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν γιατί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντούσε τον Πρόεδρο του Ισραήλ, μέσα στο προεδρικό βρίσκονταν σχεδόν ταυτόχρονα ο Ισαάκ Χέρτσογκ και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η ταυτόχρονη παρουσία τους στη Λευκωσία έρχεται να αναδείξει για άλλη μια φορά το ρόλο της Κύπρου ως γέφυρα διαλόγου για τις χώρες της περιοχής.
Η κατάσταση στη Συρία, όπως διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα και ο ρόλος που επιχειρεί να παίξει η Τουρκία τόσο εντός της γειτονικής χώρας αλλά και ευρύτερα είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολεί τα κράτη της περιοχής αλλά και τον αραβικό κόσμο. Αυτό φάνηκε τα τελευταία 24ωρα μέσα από τρεις σημαντικές συναντήσεις που είχε τα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο Κάιρο και στη Λευκωσία.
Την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν στο Κάιρο για την τριμερή με την Αίγυπτο και την Ελλάδα, όπου σε διμερές αλλά και σε τριμερές επίπεδο εξετάστηκε η κατάσταση στην περιοχή, στη Συρία και συζητήθηκαν και οι κινήσεις του Ερντογάν και της Τουρκίας. Οι δύο χθεσινές συναντήσεις ήρθαν ουσιαστικά να αποτελέσουν μια συνέχεια των όσων συζητήθηκαν στο Κάιρο όσον αφορά την κατάσταση στην περιοχή.
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, ήθελε να ακούσει από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και να συζητήσει μαζί του για τα όσα λέχθηκαν μεταξύ ΠτΔ και Αμπντέλ Φατάχ ασλ-Σίσι την προηγούμενη. Αλλά και να συζητήσει και για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της Συρίας. Γιατί πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο ρόλος που έπαιξε η Κύπρος στο να ετοιμαστεί έγγραφο εργασίας από πλευράς της Ένωσης όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία και πως η Ένωση θα μπορούσε να κινηθεί.

Από την άλλη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ, ήθελε κι αυτός να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία και διευθετήθηκε να έρθει στην Κύπρο να συναντήσει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Χριστοδουλίδης και Ζαγιέντ συνεργάστηκαν και στο παρελθόν ως ΥΠΕΞ και έκτοτε διατηρούν μια επικοινωνία μεταξύ τους και συνεργάζονται επί θεμάτων της περιοχής, όπως ήταν και στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.
Το γεγονός ότι Χέρτσογκ και Ζαγιέντ βρέθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου δεν αποκλείεται να είχαν οι δύο μια δική τους συνομιλία. Ισραήλ και ΗΑΕ μετά από μια περίοδο κατά την οποία κράτησαν αποστάσεις ένεκα του πολέμου στη Γάζα, έχουν αρχίσει τώρα να επανέρχονται στη παλιά τους σχέση. Μια εξέλιξη για την οποία συνέβαλε και η κατάσταση στη Συρία. Ωστόσο το εάν υπήρξε χωριστή ισραηλινο-εμιρατινή συνάντηση είναι κάτι που δεν επιβεβαιώνεται.
Εκείνο που σημειώνεται όσον αφορά τις εξελίξεις λόγω Συρίας είναι πως υπάρχει μια επιφύλαξη από χώρες της περιοχής και του Κόλπου ως προς το ρόλο που επιχειρεί να διαδραματίσει η Τουρκία. Και ούτε διαφαίνονται οι χώρες αυτές να θέλουν να αφήσουν τον Ερντογάν να κάνει το δικό του παιχνίδι.
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις απασχόλησαν τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Πρόεδρο του Ισραήλ. «Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος Χέρτσογκ αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης, σημειώνοντας ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαμόρφωση της κατάστασης στη Συρία και στις πιθανές επιπτώσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο, «υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σταθεροποιητική σημασία της Κύπρου ως γέφυρας μεταξύ της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Επίσης σε γραπτή δήλωση για τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι «αποτελεί ακόμη ένα καθοριστικό βήμα προς την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και την περαιτέρω προώθηση του ουσιαστικού και ενεργού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις περιφερειακές εξελίξεις». Ειδικότερα, πρόσθεσε, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και στις πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στις δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών για τη διατήρηση και την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας.