Δημόσια πρόσκληση από το βήμα του συνεδρίου της ΕΔΟΝ για συμμετοχή στην Κοινωνική Συμμαχία, απηύθυνε ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Παρουσιάζοντας την ιστορική πορεία του ΑΚΕΛ και το πώς το κόμμα της Αριστεράς κατάφερε μέσα από διάφορες ιστορικές συγκυρίες να ενώσει δυνάμεις με φορείς της κοινωνίας και να εδραιωθεί στη συνείδηση του κόσμου, παρουσίασε την Κοινωνική Συμμαχία ως μία ιστορική συνέχεια του ΑΚΕΛ.

Όπως ήταν στο παρελθόν το ΕΜΕΚΕΛ, το ΕΑΣ και μέχρι πρόσφατα οι Νέες Δυνάμεις, επιδιώκεται τώρα να γίνει με την Κοινωνική Συμμαχία. Όπως είπε, πρόκειται για μία πολιτική πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορεί να βρει βήμα έκφρασης ο κάθε προοδευτικός πολίτης που θέλει να σταθεί απέναντι στη διαφθορά και τον εθνικισμό.

«Για υλοποίηση αυτού του στόχου ανοίξαμε πρόσφατα ένα νέο κεφάλαιο για την ενίσχυση του ρόλου του Κόμματος στην κοινωνία. Δημιουργήσαμε, μαζί με συνοδοιπόρους και συναγωνιστές της ευρύτερης Αριστεράς αλλά και φίλους από έναν ευρύτερο προοδευτικό χώρο, την Κοινωνική Συμμαχία. Όσα μας ενώνουν -και μας ενώνουν πολλά- για την πρόοδο της χώρας και της κοινωνίας τα περιλάβαμε σε μια κοινή Πολιτική Διακήρυξη που αποτελεί την πυξίδα της κοινής μας δράσης», δήλωσε, για να προσθέσει πώς η Κοινωνική Συμμαχία αποτελεί την πολιτική πλατφόρμα στο πλαίσιο της οποίας αριστεροί, κεντροαριστεροί και προοδευτικοί πολίτες από διάφορες ιδεολογικές αφετηρίες μπορούν να βρουν πολιτική στέγη, να αναπτύξουν παρέμβαση και δράση στην κοινωνία.

«Όσοι συμπολίτες μας νιώθουν να τους πνίγει η μπόχα της διαπλοκής και της διαφθοράς, όσοι επαναστατούν μπροστά στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, όσοι θέλουν να μπει ένα τέλος στην κυριαρχία των κατεστημένων, των τζακιών και των μεγάλων συμφερόντων, όσοι προσδοκούν να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στη χώρα μας με την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση του τόπου και του λαού μας, όσοι επιδιώκουν να τερματιστεί το πάρτι της αρπαχτής και της κερδοσκοπίας μ’ ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, όσοι απαιτούν την αναστήλωση του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου, έχουν θέση στην Κοινωνική Συμμαχία για να συνεχίσουμε μαζί να δίνουμε τον αγώνα τον καλό, σημείωσε ο Στέφανος Στεφάνου.

Εξήγησε επίσης ότι η Κοινωνική Συμμαχία αποτελεί συνέχεια και ταυτόχρονα εμπλουτισμό της ιστορικής κληρονομιάς συνεργασιών που δημιούργησε το ΑΚΕΛ ακόμα από τη δεκαετία του 1940 δημιουργώντας το ΕΜΕΚΕΛ (Ενιαίο Μέτωπο Εργατών και Εργαζομένων Λεμεσού), τον ΕΑΣ (Εθνικό Απελευθερωτικό Συνασπισμό) και αργότερα, στο τέλος της δεκαετίας του 1980, τις Νέες Δυνάμεις. «Με τέτοιες συνεργασίες το ΑΚΕΛ και η Αριστερά κέρδισαν πολιτικές και κοινωνικές μάχες για τους εργαζόμενους, την κοινωνία, τη χώρα μας. Έτσι κατακτήθηκαν δικαιώματα. Έτσι σπρώξαμε τη χώρα και την κοινωνία προς τα μπροστά και ανοίξαμε νέους δρόμους και νέους ορίζοντες. Έτσι πορευτήκαμε ιστορικά! Έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε», τόνισε.

Ο γγ του ΑΚΕΛ καθόρισε ως προτεραιότητα της δράσης της Κοινωνικής Συμμαχίας, τη λύση του Κυπριακού, διότι όπως είπε, χωρίς τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, δεν μπορεί ο λαός μας να νιώθει ασφαλής στον τόπο του, δεν μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον του. «Όραμά μας είναι η ελεύθερη, ευημερούσα Κύπρος, κοινή πατρίδα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Ανεξαρτήτως των δυσκολιών, που είναι ομολογουμένως πολλές, ειδικά τώρα που συνεχίζεται ακόμα το μακροβιότερο από ποτέ αδιέξοδο, εμείς δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες για λύση. Τις συνεχίζουμε καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς πρέπει να κινηθούμε.

Αναπτύσσοντας δράση για προώθηση της λύσης τόσο στο επίπεδο των πολιτικών ηγεσιών όσο και στο επίπεδο της κοινωνίας. Την ίδια ώρα, πιέζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  ο οποίος χειρίζεται το Κυπριακό, να αναλάβει πρωτοβουλίες για δημιουργία δυναμικής διάρρηξης του αδιεξόδου και για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», δήλωσε.

Καταλήγοντας ο Στέφανος Στεφάνου επεσήμανε ότι το τελευταίο διάστημα σημειώθηκε κάποια κινητικότητα στο Κυπριακό η οποία όμως δεν έχει αποδώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα και πρόσθεσε πώς είναι σημαντικό η ελληνοκυπριακή πλευρά να επικεντρωθεί στην προσπάθεια η κινητικότητα να έχει αποτελέσματα.

«Αντί λοιπόν ο κ. Χριστοδουλίδης να περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση μ’ επικίνδυνες προτάσεις όπως αυτή για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, επιβάλλεται να επικεντρωθεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Με προσήλωση και επιμονή στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα. Με επαναβεβαίωση της θέσης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες από το σημείο που διακόπηκαν, διαφυλάσσοντας ολόκληρο το διαπραγματευτικό κεκτημένο», επεσήμανε ο Στέφανος Στεφάνου.