Β’ ΜΕΡΟΣ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην μεγάλη του συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο» κλήθηκε να απαντήσει στα σενάρια ανασχηματισμού αλλά και στην πιθανή υποψηφιότητα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στις προεδρικές εκλογές του 2028. Μίλησε ακόμη και για την απόφαση που λήθηκε για να έρθει κλιμάκιο του FBI στην Κύπρο για θέματα διαφθοράς και για «να καθαρίσουμε το όνομα της χώρας»!
Εντός Ιανουαρίου ο Πρόεδρος ετοιμάζει την παρουσίαση των προτεραιοτήτων για το 2025. Που θα είναι έτος αφιερωμένο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας
– Πώς αισθάνεστε που θα έχετε απέναντί σας ως αντίπαλό σας τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη;
– Χαίρομαι που η δική μου υποψηφιότητα- λίγοι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι μπορεί κάποιος να εκλεγεί χωρίς τη στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων- έχει δημιουργήσει αυτό το ενδιαφέρον από πολλούς συμπατριώτες μας. Για να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρεξήγηση δεν αναφέρομαι στον κ. Μιχαηλίδη,, αναφέρομαι γενικά. Οποιοσδήποτε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού

– Επειδή συντηρείται το θέμα του ανασχηματισμού… τι έχετε να μας πείτε;
– Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού. Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού (κτυπά το χέρι του τραπέζι). Είμαι ικανοποιημένος με τη δουλειά που κάνουν οι υπουργοί. Όπου υπάρχουν προβλήματα ή καθυστερήσεις, είμαι εδώ συζητώ με τους υπουργούς, και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. Ξεκινήσαμε πριν δύο εβδομάδες και ολοκληρώνονται αρχές του Γενάρη, χωριστές συναντήσεις με όλους τους υπουργούς με τους οποίους συζητώ πολύ συγκεκριμένα: τι είπαμε το 2024, τι κάναμε, γιατί δεν κάναμε εκείνα που είπαμε, και τι πρέπει να γίνουν το 2025.
Στις 12 Ιανουαρίου οι υπουργοί θα είναι στο Τρόοδος από το πρωί μέχρι το βράδυ για να ετοιμάσουμε το τι θα ανακοινώσουμε στις 29 Ιανουαρίου για τις προτεραιότητές μας για το 2025. Συγκεκριμένα και όχι γενικά πράγματα. Να δώσω ένα παράδειγμα από τα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε το 2024, ήταν ο χουλιγκανισμός. Στον ψηφιακό πολίτη θα μπει και η Κάρτα Φιλάθλου και το εισιτήριο που θα αγοράζεις για τον αγώνα ποδοσφαίρου στην καλαθόσφαιρα κλπ. Άρα ο ψηφιακός μετασχηματισμός αντιμετωπίζει κι ένα άλλο πρόβλημα που έχουμε.
Το 2025 αλλάζουμε και αναβαθμίζουμε το κράτος

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τονίζει στον «Φ», πως θα αναβαθμίσουμε την χώρα ψηφιακά κάτι που αγγίζει και την ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα του πολίτη. Θα προωθηθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την Νομική και την Ελεγκτική Υπηρεσία και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο. Τον Απρίλιο θα μεταβεί στις ΗΠΑ για προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η πρώτη συνάντηση έκλεισε για τις 4 Απριλίου. Η προσέλκυση επενδύσεων θα είναι στοχευμένα για τη Ναυτιλία, την Τεχνολογία.
– Τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι τράπεζες σάς ικανοποιούν;
– Ναι, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θέλω να πω ότι οι ανακοινώσεις δεν οφείλονται στη συζήτηση που έγινε στην Βουλή όπως έσπευσαν κάποιοι να πουν. Οι συζητήσεις υπήρχαν εδώ και καιρό με τις τράπεζες. Για μένα ήταν σημαντικό μετά και την 3η θετική αξιολόγηση στην κατηγορία «Α» να ανακοινώσουν μέτρα τα οποία ήταν ήδη υπό επεξεργασία, και προς την κατεύθυνση που κινούμαστε και εμείς για ενίσχυση της οικονομίας και της κοινωνίας. Αφορούν τους νέους, τους συνταξιούχους και την ύπαιθρό διότι στις αγροτικές περιοχές δίνουμε μεγάλη σημασία. Δεν είναι τυχαία που πήγα στον Πύργο Τηλλυρίας, στην Πόλη Χρυσοχούς και στον Κάτω Αμίαντο για την ευρύτερη περιοχή Τροόδους και ανακοίνωσα συγκεκριμένα μέτρα. Είναι για αυτό το λόγο που αποφασίσαμε να δώσουμε έμφαση και στον πρωτογενή τομέα που είναι μόλις του 1,6% του ΑΕΠ. Ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα και βάζοντας μέσα και νέους, θα βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο.
-Στο διάλογο με τις τράπεζες ασκείτε πίεση ώστε τα μέτρα και οι μειώσεις τελών να γίνουν αντιληπτές σε ένα πιο ευρύ φάσμα του κοινωνικού συνόλου;
– Ναι. Ειδικά όσον αφορά τις χρεώσεις ζήτησα περισσότερα. Υπάρχει ένας στόχος των τραπεζών να γίνονται όλες οι συναλλαγές τους ηλεκτρονικά. Είπα ότι σέβομαι και θεωρώ σωστή την προσέγγιση τους, όμως την ίδια ώρα θα πρέπει να ξέρουν πώς έχουμε πρόβλημα με τις ψηφιακές υπηρεσίες σε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Άρα πρέπει να δώσετε την ευκαιρία σε αυτόν τον κόσμο να μην πληρώνει όλα αυτά τα τέλη. Εντός του 2025, θα λύσουμε το πρόβλημα των ταμείων προνοίας των τραπεζικών που υπάρχει από το 2012. Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα μπορούσε να αρχίσει να δίνει λεφτά πίσω στους κουρεμένους. Στήσαμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ταμείου Αλληλεγγύης που υποσχεθήκαμε, κάνουμε τώρα το συνολικό υπολογισμό με τις αιτήσεις και έχουμε πλάνο εντός του 2025 να ξεκινήσουν να καταβάλλονται πληρωμές. Είναι η μεσαία τάξη που κατά κύριο λόγο έχασε λεφτά και τώρα ερχόμαστε να τους δώσουμε πίσω και να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια.

– Είναι οξύμωρο, όμως, την ώρα οι κουρεμένοι παίρνουν κάποια λεφτά πίσω στη βάση των μετοχών που τους δόθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου κι εσείς αναδεικνύεται το Ταμείο γι’ αυτούς τους ανθρώπους, το κράτος να τους φορολογεί με το 17% για την Άμυνα συν φορολογία για το ΓεΣΥ…
– Είπα για την φορολογική μεταρρύθμιση και τις κυπριακές επιχειρήσεις. Αναφερόμουν στο 17% που πληρώνουν στην Άμυνα που δεν πάνε στην Άμυνα αυτά τα λεφτά αλλά στο πάγιο ταμείο του κράτους. Οι ξένες εταιρείες δεν πληρώνουν και δημιουργείται και ένας αθέμιτος ανταγωνισμός. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί…
-Οι στοχεύσεις σας για το 2025 ποιες είναι;
-Το Ιανουάριο 2025, θα κάνουμε την παρουσίαση προτεραιοτήτων για το επόμενο έτος. Τον Ιανουάριο του 2024 ανακοίνωσα 88 δράσεις και είμαστε κοντά στην υλοποίηση της μεγάλης τους πλειοψηφίας. Εκείνες που δεν θα υλοποιήσουμε θα βγω δημόσια τον Μάρτιο όταν θα κάνω τον απολογισμό των δύο χρόνων και θα πω ποιες δράσεις δεν υλοποιηθήκαν και για ποιους λόγους. Το 2025 είναι αφιερωμένο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Θα προστεθούν υπηρεσίες στον ψηφιακό πολίτη, θα αναβαθμίσουμε την χώρα ψηφιακά κάτι που αγγίζει και την ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα του πολίτη. Το δεύτερο που θέλουμε είναι να υλοποιηθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την Νομική και την Ελεγκτική Υπηρεσία. Ενισχύουμε ακόμα περισσότερο το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για το οποίο έγινε και η πρώτη σύγκρουση με τα κόμματα, όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και με τα κόμματα που μας στηρίζουν. Τον Απρίλιο επίσης θα πάω για μία βδομάδα στις ΗΠΑ για προσέλκυση νέων επενδύσεων. Ήδη η πρώτη συνάντηση έκλεισε για τις 4 Απριλίου. Θα είναι στοχευμένα για τη Ναυτιλία, την Τεχνολογία αλλά και σε άλλους τομείς που μπορούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, είμαστε σε διαβουλεύσεις και με ξένες τράπεζες για να τις ενθαρρύνουμε να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο διότι θα είναι κάτι πολύ ενισχυτικό για την οικονομία μας και σε επίπεδο ανταγωνισμού. Υπάρχουν ήδη σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις και μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε ανακοινώσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για σημαντικές επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας υψηλά αμειβόμενες. Αλλάζουμε την χώρα και σιγά και σιγά ο κόσμος βλέπει τα αποτελέσματα και χαίρομαι που υπάρχει κατανόηση από τον κόσμο. Συνεχίζω αυτό που έκανα και στην προεκλογική να πηγαίνω στον κόσμο.
– Να υποθέσουμε ότι όλα αυτά τα στοχευμένα μέτρα που μας είπατε για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την οικονομία είναι η απάντηση σ’ αυτούς που σας ασκούν κριτική ότι τα δώσατε όλα στους Αμερικάνους χωρίς να παίρνει τίποτε η Κυπριακή Πολιτεία;
– Μα πώς δεν παίρνει η Κυπριακή Πολιτεία; Ως Κυπριακή Πολιτεία καταφέραμε να ξεκινήσουμε ένα στρατηγικό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που κατά κύριο λόγο έχει να κάμει με κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, αυτό δεν είναι σημαντικό για την Κυπριακή Δημοκρατία; Η εξωτερική πολιτική έχει σχέση με την εσωτερική. Αν έχεις θετικό όνομα στο εξωτερικό, επηρεάζει άμεσα εάν θα έρθουν επενδύσεις στην Κύπρο, επηρεάζει άμεσα την εσωτερική κατάσταση, επηρεάζει του μισθούς, την αγορά εργασίας. Άρα έχει άμεση σχέση.

– Η πλήρης ταύτιση με τους Αμερικάνους δεν είναι ρίσκο;
– Δεν είναι πλήρης ταύτιση, γιατί την ίδια ώρα κάνουμε πολλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ότι ήρθε ο Βρετανός πρωθυπουργός στην Κύπρο μετά από 53 χρόνια, επιλέγοντας μάλιστα να αφιχθεί στη Λάρνακα, μετά τη συνάντησή μας στο Λονδίνο δύο μήνες προηγουμένως, ναι, έχει σημασία. Δεν είμαστε υπερδύναμη. Το ότι ήρθε ο Πρόεδρος της Γερμανίας και ο Πρόεδρος της Ιταλίας στην Κύπρο, είναι ιστορικές επισκέψεις. Άρα δεν βάζουμε όλα μας αυγά σε ένα καλάθι.
– Δεν ρισκάρετε, όμως, τη στάση Κίνας, Ρωσίας που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας;
– Φυσικά και έχουμε ανάγκη όλες τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας γιατί το Κυπριακό είναι η προτεραιότητά μας. Αλλά δεν λειτουργούμε κατά τρόπο που οι σχέσεις μας με τους Αμερικάνους να στρέφονται εις βάρος των Ρώσων. Δεν λειτουργούμε εκδικητικά προς οποιονδήποτε. Ποιοι είμαστε εμείς που θα λειτουργήσουμε εκδικητικά είτε προς τη Ρωσία είτε προς την Κίνα. Αυτός είναι ο προσανατολισμός που θεωρούμε ότι ευνοεί τη χώρας μας. Και ταυτίζονται και τα συμφέροντά μας. Κακά τα ψέματα είναι στη βάση των συμφερόντων που λειτουργούμε.