Ο ρόλος της Άγκυρας σε διάφορα επίπεδα και πεδία θα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνέλθει σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν την συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο κάτω από το κεφάλαιο της διεύρυνσης αλλά και μέσα από την συζήτησης για την κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής γενικότερα και της Συρίας ειδικότερα.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία η Λευκωσία έκανε ήδη την προεργασία της με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να προσέρχεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με αρκετές σημειώσεις ανά χείρας, καθώς τα τελευταία 24ωρα είχε επικοινωνία με ηγέτες της περιοχής προκειμένου να καταγράψει απόψεις και εκτιμήσεις τόσο σε σχέση με τη κατάσταση στη Συρία όσο και ευρύτερα.
Το κεφάλαιο Τουρκία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο τόσο σ’ ότι αφορά το περιεχόμενο των συμπερασμάτων (τα οποία η Λευκωσία κρίνει θετικά) όσο και για το ρόλο που παίζει ή επιχειρεί να παίξει η Άγκυρα στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος βρέθηκε την Τρίτη στο Λονδίνο, σε συνέντευξή του στο Sky News εξέφρασε την ελπίδα η τουρκική επιρροή να μην επιδεινώσει την κατάσταση στη Συρία. Σημειώνοντας τη θέση πως πρέπει να διασφαλιστεί πως η επιρροή που η Τουρκία προσπαθεί να αξιώσει στη Συρία δε θα δημιουργήσει ακόμα χειρότερες καταστάσεις».
Ο κ. Κόμπος πρόσθεσε πως θα πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι «οι ευαισθησίες όλων των άλλων χωρών στην περιοχή λαμβάνονται υπόψη». Παρέπεμψε στις επιθέσεις κατά των Κούρδων και έκανε λόγο για μια «πολύ ρευστή κατάσταση πραγμάτων» που πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή και με σωστά μηνύματα.
Στο ερώτημα της δημοσιογράφου αν θα υποστήριζε τη δημιουργία μίας πατρίδας για τους Κούρδους σε «προστατευμένο έδαφος», ο κ. Κόμπος απάντησε πως «η σταθερότητα της περιοχής εξαρτάται από το να μπορούν οι Κούρδοι να ασκούν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση με τρόπο που είναι εποικοδομητικός προς τη Συρία και προς όλη την περιοχή».
Αναφέρθηκε στην ανάγκη τερματισμού των συνεχιζόμενων επιθέσεων κατά των Κούρδων και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει μια ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή που θα εξασφαλίζει μία Συρία «συμπεριληπτική».
Έκανε λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας» στην περιοχή που πρέπει να αξιοποιηθεί, αλλά και για υψηλό ρίσκο μιας πιθανής κατάρρευσης της Συρίας σε καταστάσεις που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. «Πρέπει να έχουμε μία συμπεριληπτική, ανοιχτή, διαφανή και αυτόνομη διαδικασία που θα οδηγήσει σε μετάβαση εξουσίας και ασφαλώς δίχως παρεμβολές από τρίτα μέρη», σημείωσε.
Ως προς τις απευθείας επαφές με την ντε φάκτο νέα συριακή ηγεσία, είπε ότι πρέπει να γίνονται με προσοχή αν κρίνονται απαραίτητες, δηλαδή χωρίς να νομιμοποιούν τη νέα ηγεσία μέχρι να φανεί πού οδηγούνται τα πράγματα και μέχρι να υπάρξουν διαβεβαιώσεις για διαφανή μετάβαση εξουσίας, με σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. «Είμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της κατάστασης… είναι πολύ ρευστή η κατάσταση», παρατήρησε ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας.
Ο κ. Κόμπος ρωτήθηκε επίσης για τις ροές ρωσικού χρήματος μέσω της Κύπρου και απάντησε πως η ερώτηση άπτεται θεμάτων του παρελθόντος που δεν αφορούν πλέον την Κυπριακή Δημοκρατία. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην παρουσία Αμερικανών αξιωματούχων στην Κύπρο που βοηθούν με τις σχετικές έρευνες και στην πλήρη ευθυγράμμιση της Λευκωσίας με τα 15 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ΕΕ.
Ρωτήθηκε επίσης για το αν πρέπει να υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα. «Υπάρχει ανάγκη για άμεση εκεχειρία στη Γάζα και για άμεση απελευθέρωση των ομήρων», ήταν η απάντηση του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών. Σημείωσε το κάλεσμα της ΕΕ σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και σχολίασε πως φαίνεται να υπάρχουν εξελίξεις επ’ αυτού, με την ελπίδα να είναι πως θα μπορούσε να υπάρξει θετική έκβαση. Αναφερόμενος σε όσα έχουν συμβεί σε Γάζα, Λίβανο, Ερυθρά Θάλασσα και τώρα Συρία, έκανε τέλος λόγο για μία «πολύ επικίνδυνη κατάσταση».
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Βασιλιά της Ιορδανίας και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και Βασιλιάς Αμπντάλλα Β’ συζήτησαν τις εξελίξεις στη Συρία και το ρόλο που διαδραματίζουν Κύπρος και Ιορδανία ως παράγοντες σταθερότητας και ειρήνης. Όπως ανέφερε ο Κ. Λετυμπιώτης οι δύο ηγέτες συζήτησαν ενέργειες, στις οποίες οι δύο χώρες θα μπορούσαν να προβούν από κοινού σε σχέση με τη σωστή διαχείριση της εκτυλισσόμενης κατάστασης στη Συρία και στην περιοχή, προσθέτει.
Αναλύθηκαν, εξάλλου, οι πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η επικρατούσα κατάσταση στις γειτονικές χώρες, αλλά και ευρύτερα, στην ΕΕ, υπό το φως της Συνάντησης που έγινε στην Aqaba, της Ιορδανίας, για το μέλλον της Συρίας, αλλά και ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου, επίσης, θα συζητηθεί το εν λόγω θέμα.
Την Τρίτη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Κύριο αντικείμενο της συνομιλίας των δύο ηγετών ήταν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία ενόψει και του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τις εργασίες του οποίου θα συζητηθεί το θέμα, κατόπιν και αιτήματος που υπέβαλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.