Ολοκληρώνοντας και τη δεύτερη συνάντηση, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα σε Κυπριακή Δημοκρατία και Ηνωμένο Βασίλειο, η Λευκωσία καταγράφει συγκεκριμένα οφέλη. Τα οφέλη αυτά επεκτείνονται από τη στρατηγική συνεργασία και τον πολιτικό διάλογο μέχρι και εμβάθυνση των σχέσεων ασφάλειας και άμυνας.
Η λίστα με τα οφέλη του Στρατηγικού Διαλόγου για την Κυπριακή Δημοκρατία περιλαμβάνει και τα εξής:
- Ενισχύεται το πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΚΔ-ΗΒ και ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών.
- Υπογραμμίζεται η σημασία της συνεργασίας σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας και προωθείται η ενίσχυση της.
- Τροχιοδρομείται η οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας με γνώμονα τις στρατηγικές προτεραιότητες του Μνημονίου 2022, με προώθηση συνεργασίας σε υφιστάμενους και νέους τομείς, όπως τεχνητή νοημοσύνη, επενδύσεις, διαχείριση κρίσεων, διπλωματική εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η πράσινη ενέργεια.
- Αναδεικνύεται και εδραιώνεται ο σταθεροποιητικός ρόλος της ΚΔ στην περιοχή.
- Περαιτέρω σύσφιξη των διμερών πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δεσμών.
- Ενισχύεται το εμπόριο και η προώθηση κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών στην βρετανική αγορά.
- Προωθείται η δημιουργία ευκαιριών για νέους και νέες, μεταξύ άλλων, μέσω των ευκαιριών που διανοίγονται στην έρευνα και την καινοτομία και την εκπαίδευση/ φοίτηση σε βρετανικά πανεπιστήμια.
- Ενισχύεται ο διάλογος και τίθενται νέες βάσεις για ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις σχέσεις ΚΔ-ΗΒ με τη νέα κυβέρνηση ΗΒ σε θέματα, όπως οι βρετανικές βάσεις και το Κυπριακό (ΗΒ ως εγγυήτρια δύναμη και συντάκτρια χώρα των ψηφισμάτων για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ).
Κατά τη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, ο Στρατηγικός Διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες περιλάμβανε συνολικά εφτά θεματικές ενότητες: 1. Εξωτερική και Περιφερειακή Πολιτική, 2. Άμυνα και Ασφάλεια, 3. Επιβολή του Νόμου, Σοβαρό Οργανωμένο Έγκλημα και Τρομοκρατία, 4. Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Επιστήμη και Καινοτομία, 5. Εμπόριο και Ευημερία, 6. Σχέσεις ΕΕ-ΗΒ, και 7. Κυπριακό.
Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων Εξωτερικών, στα θέματα εξωτερικής και περιφερειακής πολιτικής σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «η Κύπρος και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν διατηρήσει μια ισχυρή στάση σε απάντηση στη σύγκρουση σε Ισραήλ, Γάζα, Λίβανο και Συρία». Γίνονται επίσης αναφορές στη συνεργασία των δύο χωρών για εφαρμογή του σχεδίου «Αμάλθεια» καθώς και για την εκκένωση αμάχων από χώρες της περιοχής. Επίσης «το ΗΒ και η Κύπρος συμφωνούν ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, με βάση τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, είναι ένας κύριος, κοινός στόχος και παραμένουν δεσμευμένοι να εμπλακούν προληπτικά προς αυτόν τον σκοπό».
Στο κεφάλαιο άμυνα και ασφάλεια σημειώνεται πως «οι εντεινόμενες κρίσεις στην περιοχή έχουν αναδείξει τη σημασία της συνέχισης της στενής συνεργασίας για την προώθηση των κοινών μας συμφερόντων, στην υποστήριξη της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας». Επίσης οι δύο χώρες συμφώνησαν σε αναβάθμιση της μεταξύ τους συνεργασίας η οποία θα περιλαμβάνει και πιο συνεπή και έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών. Οι δύο χώρες εργάζονται προκειμένου εντός του 2025 να υπογραφεί μια νέα Γενική Συμφωνία Ασφάλειας «η οποία θα διευκολύνει τη βελτιωμένη ανταλλαγή και προστασία απόρρητων πληροφοριών».
Στον τομέα εκπαίδευση, πολιτισμός, επιστήμη και καινοτομία συζητήθηκε η έως τώρα συνεργασία καθώς και το πως θα μπορεί να επιτευχθεί εμβάθυνση.
Στο κεφάλαιο εμπόριο και ευημερία «το ΗΒ και η Κύπρος δεσμεύτηκαν να εξερευνήσουν ευκαιρίες και μορφές για την αλλαγή γνώσεων, πληροφοριών και ιδεών προκειμένου να υποστηριχθούν κοινά επωφελή κοινά εγχειρήματα».
Περαιτέρω «μετά την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας το 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δημοκρατία της Κύπρου εστιάζουν στην υλοποίηση βασικών προτεραιοτήτων που αφορούν την ευημερία και την ασφάλεια των ναυτικών και την πράσινη μετάβαση». Στον τομέα του περιβάλλοντος έγινε αναφορά στις διεθνείς συνθήκες και συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο του διαλόγου οι δύο χώρες συμφωνούν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, την ανάλυση πληροφοριών για την καταπολέμηση της οργανωμένη εγκληματικότητας, ισχυρή δικαστικής συνεργασία, κ.ά.
Στον τομέα της δικαιοσύνης επαναβεβαιώθηκε η κοινή νομική κληρονομιά μεταξύ ΚΔ και ΗΒ και συμφωνήθηκε η συνέχιση της ανταλλαγής νομικής εμπειρογνωμοσύνης και βέλτιστων πρακτικών.
Σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει και τα εξής: «Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν στενά για μια δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού Προβλήματος εντός των παραμέτρων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».