Ήθελε να στείλει μηνύματα προς διάφορους αποδέχτες και επέλεξε να το κάνει από το βήμα της Βουλής μέσα από την ομιλία της για τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμό. Διαμήνυσε προς τον Λόφο πώς ο ΔΗΣΥ δεν είναι δεδομένος να βάζει πλάτες για τον προϋπολογισμό και τα δύσκολα νομοσχέδια και άσκησε έντονη κριτική στην εσωτερική διακυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, διαχώρισε την εξωτερική την εξωτερική πολιτική, τονίζοντας την διαχρονική θέση του ΔΗΣΥ και απάντησε με έντονο τρόπο στο ΑΚΕΛ και στον Στέφανο Στεφάνου για τα θέματα Οικονομίας. Μέσα από μια ομιλία στην οποία επεδίωξε να δώσει έντονο πολιτικό στίγμα, η Αννίτα Δημητρίου, έδειξε να χαράζει πορεία για παραπέρα. Τα όσα είπε, έδωσαν τροφή ανάλυσης και συζητήσεων σε κομματικά πηγαδάκια και όχι μόνο, καθώς η προχθεσινή παρουσία της και τα όσα ανέφερε, ερμηνεύθηκαν ως μια παρέμβαση με άρωμα προεδρικών εκλογών.

Μια ομιλία με την οποία θέλησε να ισορροπήσει ανάμεσα στην έντονη κριτική προς την Κυβέρνηση και τη στήριξη σε θέματα τα οποία συμφωνεί, αλλά και να αφήσει να αιωρείται αυτή την φορά, ένα αποτύπωμα υπευθυνότητας που την διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους. Ως απάντηση και στην κριτική που δέχεται για απουσία πολιτικής.

Ήταν επίσης έντονη η προσπάθεια διαφοροποίησης της, τόσο με τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση, αλλά την ίδια ώρα, θέλησε να διαχωρίσει την θέση της και από την φιλοσοφία της σκληρής και ισοπεδωτικής κριτικής κατά της Κυβέρνησης.

Απαντούσε δηλαδή και στο εσωκομματικό δίλημμα των δύο τάσεων της φιλοκυβερνητικής- χριστοδουλίδικής γραμμής και της γραμμής του σκληρού- ροκ αντιπολίτευσης των πιο φιλοαβερωφικών, διαμηνύοντας πώς αυτή είναι που δίνει τον τόνο.

«Πέρσι ήταν ο πρώτος προϋπολογισμός. Δώσαμε χρόνο και περιμέναμε να δούμε το στίγμα της διακυβέρνησης του τόπου.

Συμπεριφερθήκαμε με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που αρμόζει στην παράταξή μας. Και πληρώσαμε κόστος. Κατηγορηθήκαμε ότι κλείναμε τα μάτια. Κατηγορήθηκα εγώ προσωπικά ότι είμαι απολιτίκ. Κατηγορήθηκε η παράταξη μας ότι είναι δήθεν συγκυβέρνηση. Γιατί; Γιατί έπρεπε να αφήσουμε την κυβέρνηση να δείξει τον χαρακτήρα της και τώρα οφείλουμε να κρίνουμε το αποτέλεσμα. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα των δύο, σχεδόν, χρόνων;

Αντί να πάμε μπροστά, μένουμε στάσιμοι. Αυτό εισπράττουμε, αυτό εισπράττουν και οι πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ένα σημείο, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας της ήταν ακόμα πιο έντονη.

«Η κυβέρνηση στην εσωτερική διακυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συμβαίνει και τι προτεραιότητες χρειάζεται να δρομολογηθούν.

Η ευθύνη βρίσκεται στο κυβερνητικό σχήμα και σε όσα κόμματα συμμετέχουν σε αυτό και δεν μπορεί συνεχή δικαιολογία να αποτελεί ο ισχυρισμός για ότι προτάσσουμε ότι δεν επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια ή συγκεκριμένα την προηγούμενη 10ετία. Οφείλουμε να χαράσσουμε πορεία και να αναλαμβάνουμε ευθύνες για το αύριο», ανέφερε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της ομιλίας της η πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Οι τοποθετήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ έρχονται λίγες μόνο μέρες μετά το περιβόητο δείπνο στον Παραλίμνι, την αντιπαράθεση Αβέρωφ- Λετυμπιώτη, την ανάρτηση Κουλλά και τη δική της παρέμβαση με την οποία υπέδειξε προς το Προεδρικό πώς δεν θα ανεχτεί παρέμβαση στα εσωκομματικά του ΔΗΣΥ.

Στην κριτική της προς την Κυβέρνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη, εστιάζοντας κυρίως στις αδυναμίες άσκησης της διακυβέρνησης από το Νίκο Χριστοδουλίδη και τους Υπουργούς του. «Μια κυβέρνηση που αφήνει τα προβλήματα να διαιωνίζονται και σε κάθε δυσκολία κρύβεται πίσω από τη δημόσια υπηρεσία και τη Βουλή και κακώς αναλαμβάνει η Βουλή πολλές φορές ευθύνη που δεν της αναλογεί το έχω πει επανειλημμένα όπως για παράδειγμα σήμερα με το θέμα των προβληματικών αερόσακων.

Μοιράζονται παροχές και επιδόματα αλλά λείπει η στόχευση και η στρατηγική εξού και έχουμε να κάνουμε με οριζόντιες προσεγγίσεις και αύξηση των ανελαστικών δαπανών που δεσμεύουν μακροπρόθεσμα τον προϋπολογισμό του κράτους. Ιεραρχούνται τα θέματα με βάση όχι το συλλογικό όφελος αλλά με βάση το εφήμερο κέρδος της δημοσιότητας και αυτό ενέχει κόστος και είναι επικίνδυνο», δήλωσε.

«Η κοινωνία παρακολουθεί με προβληματισμό τις αστοχίες, τους άτσαλους χειρισμούς, την αδυναμία διαχείρισης κρίσεων, τις καθυστερήσεις και ακυρώσεις σε κρίσιμα έργα υποδομής όπως είναι το Λιμάνι και η Μαρίνα της Λάρνακας, ο δρόμος Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς. Παρακολουθεί ακόμα και σήμερα τη δυσκολία διαχείρισης του GSI, τις επαμφοτερίζουσες θέσεις για την αγορά ηλεκτρισμού», επεσήμανε.

Έκλεισε την ομιλία της, σημειώνοντας πώς δεν ο ΔΗΣΥ δεν θα αφήσει μετέωρη τη χώρα.

«Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να δώσουμε ξανά πίσω στους πολίτες τα δικαιώματά τους στην κανονικότητα, στην ασφάλεια, στην υγεία, στην παιδεία, σε μια βιώσιμη, ενωμένη πατρίδα. Κυρίως, να του δώσουμε πίσω το δικαίωμά του στην αξιοπρέπεια, όπως του αξίζει. Στο πλαίσιο αυτό, παρά τις ανησυχίες και τις διαφωνίες μας, θα υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2025, καταθέτοντας τις εισηγήσεις μας για διορθώσεις».