Όταν η Αννίτα Δημητρίου ανηφόριζε τον περασμένο Οκτώβριο στο Προεδρικό για να συναντήσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη προδιαγραφόταν στον ορίζοντα του πολιτικού σκηνικού ένα νέο δεδομένο. Οι δύο πλευρές επιχειρούσαν να έλθουν πιο κοντά η μία στην άλλη, με την προσέγγιση τους αυτή να γίνεται η αφορμή για να αναπτυχθεί και μία σεναριολογία γύρω από το τι ειπώθηκε και το ποιοι ήταν οι λόγοι που ώθησαν σε αυτό το ραντεβού.

Πέραν από τις υπερβολές υπήρχε ασφαλώς και η ουσία. Η συνάντηση εκείνη είχε περιεχόμενο και αυτό διαπιστώθηκε στην πορεία του χρόνου. Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόεδρος ΔΗΣΥ, επιχειρούσαν να χτίσουν κανάλια επικοινωνίας και συνεννόησης και σε ένα βαθμό συνεργασίας. Κίνηση η οποία έτυχε πολλών ερμηνειών.

Το δεδομένο είναι ότι κάποιοι είδαν με θετικό μάτι την εξέλιξη αυτή, κάποιοι άλλοι, ως ακατανόητη και εχθρική κίνηση. Εκ των πραγμάτων, όπως διαφάνηκε, Νίκος Χριστοδουλίδης και Αννίτα Δημητρίου, δεν υπολόγισαν το περιβάλλον τους και το πώς αυτό θα λειτουργούσε ούτως ώστε να μην διατάρρασε τις λεπτές και δύσκολες ισορροπίες της μεταξύ τους σχέσης, με αποτέλεσμα, σήμερα να βρίσκονται ξανά στο σημείο μηδέν.

Τόσο στο Λόφο, όσο και στην Πινδάρου διαπίστωναν μια αλλαγή προσέγγισης, ωστόσο δεν γνώριζαν ποια ακριβώς ήταν τα δεδομένα και τι ακριβώς μπορεί να είχε λεχθεί στη συνάντηση Χριστοδουλίδη- Αννίτας στο Προεδρικό. Οι δυο τους, φαίνεται, πώς δεν εκτίμησαν σωστά τις παρενέργειες που μπορούσαν να προκληθούν από διάφορες δηλώσεις και αντιδηλώσεις προερχόμενες και από τα δύο στρατόπεδα. Διαφάνηκε τελικά πώς, είτε ακούσια, είτε εκούσια, ορισμένες κουβέντες που ειπώθηκαν κατάφεραν να φέρουν τούμπα την «μυστική συμφωνία» Χριστοδουλίδη- Αννίτας.

Η έκρηξη τελικά έγινε στον απόηχο ενός κοινωνικού και άνευ πολιτικής σημασίας δείπνου στο Παραλίμνι, βάζοντας τα δύο στρατόπεδα ξανά στα χαρακώματα και ενισχύοντας την άποψη όσων υποστηρίζουν πώς οι πληγές που άνοιξαν οι προεδρικές του 2023 είναι τόσο βαθιές που δεν πρόκειται να κλείσουν τόσο εύκολα…

Η αμηχανία…

Δέκα μέρες μετά το περιβόητο εκείνο βράδυ στο Παραλίμνι και τα όσα ακολούθησαν της δήλωσης Αβέρωφ Νεοφύτου και της απάντησης Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, επικρατεί εκατέρωθεν κλίμα αμηχανίας. Ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν ρωτήθηκε και δεν τοποθετήθηκε επί των όσων έλαβαν χώρο το προηγούμενο διάστημα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε όλες τις τοποθετήσεις του την προηγούμενη βδομάδα είχε ξεκάθαρη πρόθεση να ρίξει τους τόνους και να αποφύγει αναφορές που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως προσπάθεια να βάλει λάδι στην φωτιά που ήδη καίει. Απέφυγε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις γύρω από το θέμα της κομματικής του ταυτότητας ως μέλους του ΔΗΣΥ και υπέδειξε επίμονα πώς η απάντηση του ήταν προσωπική προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου για τα όσα είπε περί ακυβερνησίας του τόπου, αλλά και για τις κατά καιρούς επιθέσεις του κατά της Κυβέρνησης.

Στην Πινδάρου, τα δεδομένα είναι κάπως διαφορετικά και σαφώς πιο δύσκολα διαχειρίσιμα. Η Αννίτα Δημητρίου στις δηλώσεις την επόμενη του δείπνου και αφού είχε προηγηθεί η γραπτή δήλωση του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Ονούφριου Κουλλα, στόχευσε ξεκάθαρα ως προς τα μηνύματα που ήθελε να στείλει. Δεν απάντησε επί της ουσίας στην αντιπαράθεση Αβέρωφ- Λετυμπιώτη ή στα όσα ανέφερε ο Ονούφριος Κουλλάς στην ανάρτηση του, αλλά τράβηξε μια σαφή διαχωριστική γραμμή στις σχέσεις Προεδρικού- Πινδάρου. Καμία εμπλοκή στα εσωκομματικά του ΔΗΣΥ από κανένα.

Η πρόεδρος του κόμματος κάλεσε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και όλους όσους βρίσκονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, να περιοριστούν σε θέματα που αφορούν τους πολίτες, την διακυβέρνηση της χώρας και να αφήσουν τα του Δημοκρατικού Συναγερμού, στον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Η συγκεκριμένη πτυχή, ήταν το σημείο κλειδί στην όλη ιστορία που έδωσε και την αφορμή να αναζωπυρωθεί η εσωκομματική συζήτηση στην Πινδάρου για προσπάθεια διάσπασης του ΔΗΣΥ από το Προεδρικό.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Κωναταντίνου Ιωάννου τις προηγούμενες μέρες. Ο Υπουργός Εσωτερικών είχε αναφερθεί στο θέμα της κομματικής του ιδιότητας ως μέλος του ΔΗΣΥ, είχε καλέσει την Πινδάρου για να γίνει συμπολίτευση και σχολίασε τις προεδρικές εκλογές του 2023 και ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου έπρεπε να είχε αποσύρει την υποψηφιότητα του. Είχε επίσης ένα επεισόδιο στο ραδιόφωνο του Πολίτη με τον βουλευτή του κόμματος Νίκο Σύκα, σε σχέση με το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης για το οποίο υπήρξε τελικά και επίσημη κομματική ανακοίνωση.

Οι αναφορές του Κωνσταντίνου Ιωάννου είχαν προκαλέσει μία μουρμούρα στην Πινδάρου και πολλοί ήταν αυτοί που επέμεναν πώς έπρεπε να απαντηθούν τα όσα είπε. Για αυτό και η απάντηση Λετυμπιώτη προς Αβέρωφ, λειτούργησε για κάποιους προσθετικά στην εξίσωση, πυροδοτώντας και την αντίδραση Ονούφριου Κουλλα. Τα όσα λέχθηκαν δηλαδή από Λετυμπιώτη- Ιωάννου, θεωρήθηκαν ως παρέμβαση στο κόμμα. Για αυτό και η συγκεκριμένη δήλωση από πλευράς Αννίτας σκόπευε να καθησυχάσει αφενός την εσωκομματική ανησυχία και δυσαρέσκεια, αλλά και για να στείλει μήνυμα στο Προεδρικό πώς στο κόμμα κουμάντο κάνει μόνο η ίδια.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι πέραν των πιο πάνω, για κάποιους στην Πινδάρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξακολουθεί να αποτελεί κόκκινο πανί. Αυτή η ομάδα ατόμων δεν τάσσεται κατ΄ανάγκη δίπλα από τον Αβέρωφ Νεοφύτου ή επικροτεί τις όποιες δηλώσεις και ενέργειες του. Δεν θέλει όμως την όποια σχέση συνεργασίας με το Προεδρικό. Υποστηρίζει μια πιο έντονη αντιπολίτευση από το κόμμα και γενικότερα έχει μια επιφυλακτική έως επικριτική στάση έναντι των όσων λέγονταν και γράφονταν γύρω από την προσέγγιση Χριστοδουλίδη- Αννίτας. Για αυτό και επικρατούσε και μία μουρμούρα μετά την επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη στα κομματικά γραφεία την μέρα του μνημόσυνου του Γλαύκου Κληρίδη, με τη συνοδεία και του Κωνσταντίνου Ιωάννου,

Η αντίδραση του Ονούφριου

Ο Ονούφριος Κουλλάς εξέπληξε πολλούς με την τοποθέτηση του. Δεν έμεινε όμως μόνο στην ανάρτηση- απάντηση προς τον Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη την επομένη του δείπνου, αλλά επανήλθε δύο φορές με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικές εκπομπές, δείχνοντας πώς τα όσα έγραψε δεν ήταν μια εν βρασμώ αντίδραση. Ήταν έντονος μάλιστα στις αναφορές του τόσο στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ όσο και στο ραδιόφωνο του Πολίτη, μιλώντας και για επαναξιολόγηση μη διαγραφής των μελών της Κυβέρνησης που είναι και μέλη του κόμματος.

Θα ανοίξει ξανά θέμα διαγραφών; Το συγκεκριμένο κεφάλαιο έκλεισε από την ηγεσία του κόμματος στην τελευταία συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου όταν επανάφερε το θέμα ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος. Ακολούθησε και η γνωμάτευση Κρίς Τριανταφυλλίδη η οποία έλεγε ότι λόγω του χρόνου που έχει παρέλθει δεν μπορεί να γίνουν διαγραφές με βάση το καταστατικό του κόμματος. Ο Ονούφριος Κουλλάς αναδεικνύει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για λόγους πολιτικής. Ποια θα είναι όμως αυτά τα μέτρα; Θα οδηγηθούν ενώπιον του πειθαρχικού του κόμματος για ενέργειες και δηλώσεις που υποσκάπτουν την ενότητα του ΔΗΣΥ; Σε αυτή την περίπτωση, κάποιοι υποστηρίζουν πώς τότε θα πρέπει να εξεταστεί θέμα και για άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα ήταν οι δηλώσεις Χατζηγιάννη, αλλά και οι κατά καιρούς παρεμβάσεις Αβέρωφ, οι οποίες ξεφεύγουν από την επίσημη γραμμή του κόμματος, Συνεπώς, είναι προφανές πώς η όλη συζήτηση οδηγεί σε ένα νέο φαύλο κύκλο.

Σε αυτή την λογική, μπαίνει στην μέγγενη του προβληματισμού και το ερώτημα γιατί δεν υποστηρίχθηκε η άποψη των διαγραφών, είτε από πλευράς Ονούριου Κουλλά, είτε άλλων στελεχών που είναι υπέρ αυτής της γραμμής στο Πολιτικό Γραφείο όταν ήγειρε το θέμα ο Φαίδωνας. Θα ήταν ίσως και μια ευκαιρία να ειπωθούν πράγματα και γίνει μια αποτίμηση για την πορεία του κόμματος, η οποία ουσιαστικά δεν έγινε ποτέ μετεκλογικά. Θα μπορούσε τη δεδομένη στιγμή να ανοίξει ξανά ένα τέτοιο κεφάλαιο; Από πλευράς ηγεσίας του κόμματος δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια πρόθεση, Αντίθετα είναι ξεκάθαρο ότι επιδιώκεται να κλείσει η όλη συζήτηση το συντομότερο δυνατό.

Η «τορπίλη» Αβέρωφ και η κριτική παρέμβασης της Καίτης Κληρίδη

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου προσερχόμενος στο δείπνο στο Παραλμνι, «ρήγαρε» το γήπεδο της αντιπαράθεσης, ρίχνοντας τις γνωστές βόμβες κατά της Κυβέρνησης περί ακυβερνησίας του τόπου, Οι δηλώσεις του έτυχαν ευρείας προβολής από τα τηλεοπτικά κανάλια που ήταν εκεί και αναπαράχθηκαν από τα ειδησεογραφικά σάιτ. Η Κυβέρνηση αποφάσισε να απαντήσει την επομένη με μια μακροσκελή ανάρτηση του Κυβερνητικού εκπροσώπου, μπαίνοντας ουσιαστικά, ίσως και λόγω κακής εκτίμησης του σκηνικού, στο γήπεδο της αντιπαράθεσης. Κρίνεται από πολλούς ως μοιραίο επικοινωνιακό λάθος η κίνηση του Προεδρικού να σηκώσει το γάντι. Ίσως, εάν δεν απαντούσε, οι δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου να έπαιζαν και την επομένη, αλλά σίγουρα δεν θα είχαν τον απόηχο που είχαν μετά την απάντηση Λετυμπιώτη. Παρόλο ότι η απάντηση ήταν επί προσωπικού, έλαβε μια διάσταση που ίσως δεν είχε εκτιμηθεί σωστά. Για αυτό και Αβέρωφ επανήλθε για να ανταπαντήσει και να δώσει συνέχεια. Η προσοχή όμως είχε στραφεί στα εσωκομματικά του ΔΗΣΥ λόγω της παρέμβασης Ονούφιου Κουλλά.

Η εξέλιξη της ιστορίας είχε ως αποτέλεσμα να τερματιστούν και τα σενάρια επαναπροσέγγισης του Αβέρωφ Νεοφύτου με την Αννίτα Δημητρίου, τα οποία είχαν αναθερμανθεί την εβδομάδα του δείπνου, αφού είχε προηγηθεί και το γεύμα στην «Μπέμπα». Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται ότι είναι τεράστιο. Ο Αβέρωφ συνεχίζει να κινείται στους δικούς του ρυθμούς. Την περασμένη Πέμπτη δεν ήταν στην Ολομέλεια, αλλά βρέθηκε στην Αρμενία για τον αγώνα του ΑΠΟΕΛ, όπως έχει κάνει και στα προηγούμενα εκτός έδρας παιχνίδια της ομάδας του. Εδώ και καιρό δεν πάει στις συνεδρίες της κοινοβουλευτικής ομάδας και γενικότερα κρατεί μια απόσταση από την κομματική δραστηριότητα.

Στο προσκήνιο επανήλθε και η κόντρα Καίτης Κληρίδου με τον Νίκο Αναστασιάδη. Η κόρη του Γλαύκου Κληρίδη ήταν φιλοξενούμενη στο Podcast του ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου μιλώντας ξανά για απογοήτευση που αισθάνεται από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας πώς σηκώθηκε και έφυγε από το Κραν Μονταντά, αλλά και ότι η διακυβέρνηση του ήταν γεμάτη βρωμιές. Δηλώσεις που έρχονται να προστεθούν στο σκηνικό της όλης έντασης που επικρατεί στον ΔΗΣΥ.