Από την ημέρα που ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έφευγε μετά την απόφαση του Δικαστηρίου από την Ελεγκτική Υπηρεσία, ξεκινούσε η συζήτηση για εμπλοκή του στην πολιτική. Λίγο- πολύ, η ανάμειξη του με την πολιτική μπορεί να θεωρείτο δεδομένη. Για πολλούς, η παύση του από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή, αυτόματα τον καθιστούσε και υποψήφιο για τις Προεδρικές του 2028. Το ζητούμενο που αιωρείτο ήταν εάν η αφετηρία της πορείας του στην πολιτική θα ήταν άμεση ή αν θα ήταν λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές.

Θα αντέξει στην επικαιρότητα μέχρι το 2028 χωρίς την οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή του στην πολιτική ή θα πρέπει να κινητοποιηθεί νωρίτερα και να δώσει μια μάχης τις βουλευτικές εκλογές; Ή μήπως η άμεση ενεργός πολιτική δράση του, θα φθείρει την εικόνα του; Τα δύο αυτά ερωτήματα μονοπωλούν της συζήτησης γύρω από την περίπτωση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και την, πριν ακόμα ξεκινήσει, πολιτική του σταδιοδρομία του.

Το σκηνικό αρχίζει σιγά- σιγά να ξεκαθαρίζει μέσα από τα όσα ο ίδιος δήλωσε τόσο στην συνέντευξη του στο ΡΙΚ στην εκπομπή «Προκλήσεις», όσο και στην εκδήλωση των Οικολόγων.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ουσιαστικά χάραξε πορεία για εμπλοκή του στην πολιτική με ορόσημο τις προεδρικές εκλογές του 2028 και χωρίς ενδιάμεσο σταθμό τις βουλευτικές εκλογές του 2026. Θα προχωρήσει επίσης στη δημιουργία ενός πολιτικού κινήματος με σαφή στόχευση την μάχη των προεδρικών εκλογών με σαφή το μήνυμα που θέλει να περάσει, ως μία υποψηφιότητα η οποία θα έχει ως βασικό αφήγημα την μάχη κατά της διαφοράς.

«Αλλάζουμε αυτό το κράτος. Αλλάζουμε τους θεσμούς. Είναι κάτι που ήδη έχω αρχίσει να μελετώ. Αυτό το κάνουμε όχι για λόγους ηθικής, αλλά για λόγους πραγματικής ευημερίας των πολιτών», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η οικονομία για να πάει μπροστά απαιτεί σωστό σχεδιασμό και εφαρμογή από το κράτος. Το κράτος από την πλευρά του, πρέπει να είναι αποτελεσματικό, ακέραιο, να μπορεί να δουλεύει, να είναι απαλλαγμένο από τη διαφθορά», δήλωσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε επίσης άποψη και την για οικονομία, δηλώνοντας πώς το

το οικονομικό κόστος των σκανδάλων και το επακόλουθο τους αποστερούν τη οικονομική δυνατότητα να λαμβάνονται σωστές πολιτικές. «Το 1/5 των συμπολιτών μας είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, τη στιγμή που η οικονομία μας αναβαθμίζεται. Γιατί; Επειδή δεν μπορούν να εφαρμοστούν σωστές πολιτικές», είπε.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ουσιαστικά απάντησε και σε όσους θεωρούν ότι θα πρέπει η εμπλοκή του στην πολιτική να είναι αμεσότερη χρονικά και να έχεις ως πρώτο σταθμό τις βουλευτικές εκλογές.

«Θεωρώ ότι η κοινωνία μας δεν είναι τόσο ανώριμη ώστε να αποφασίσει να εκχωρήσει την λαϊκή της κυριαρχία σε μια απόφαση 8 δικαστών. Η κοινωνία ενημερώνεται και έχει κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Είπε ακόμα ότι όραμα του είναι μια κίνηση πολιτών, με κοινό στόχο την αλλαγή θεσμών για ευημερία των πολιτών, χωρίς να ορίζεται κοινή γραμμή πάνω σε θέματα όπως το Κυπριακό. Δεν αποκλείεται να ονομαστεί, όπως είπε, «Φωνή Δικαίου».

Μοντέλου Χριστοδουλίδη ή νέα πορεία;

Ζητούμενο επίσης είναι και το πώς ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης θα κινηθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι τις προεδρικές εκλογές και εάν θα προχωρήσει άμεσα το επόμενο διάστημα σε διεργασίες για τη δημιουργίας της πολιτικής κίνησης. Είναι επίσης σημαντικό το πώς ακριβώς θα λειτουργεί αυτή η κίνηση από τη στιγμή που δεν θα έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στις βουλευτικές εκλογές, όπως τουλάχιστον ο ίδιος έχει πει και ποια άτομα θα συμμετάσχουν σε αυτή.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ως προσωπικότητα έχει γύρω του ένα φανατικό κοινό και τη δεδομένη στιγμή, μια υψηλή αποδοχή στην κοινωνία. Θα διατηρηθεί αυτή η δημοτικότητα, ή θα φθείρει στην πορεία εάν μείνει στο παρασκήνιο; Και πόσο τα άτομα που θα μαζευτούν γύρω του ή θα  μετέχουν στην κίνηση που θα δημιουργήσει, θα βοηθήσουν σε αυτό; Διότι υπάρχει και το ενδεχόμενο. Όπως επίσης ενδιαφέρον θα έχει και το πώς θα ταχθεί έναντι του κομματικού συστήματος. Θα σταθεί απέναντι σε όλους ή θα επιδιώξει συνεργασίες; Θα ακολουθήσει τη συνταγή Νίκου Χριστοδουλίδη, ή θα ακολουθήσει μια νέα πορείας; Όλα αυτά θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.