Τουλάχιστον φραστικά ο Ερσίν Τατάρ εμφανίζεται έτοιμος για συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Στην πράξη όμως δεν έχει κάνει καμιά κίνηση προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο ηγετών προκειμένου να συζητήσουν και να καταλήξουν σε άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης.
Το βράδυ της Τρίτης οι δύο ηγέτες ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ ΟΗΕ, στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ και παρέστησαν σε δεξίωση των Ηνωμένων Εθνών. Πέραν όμως από τις κοινωνικής φύσεως συναντήσεις μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι νεότερο όσον αφορά τα επόμενα βήματα, όπως αυτά καθορίστηκαν από το Γενικό Γραμματέα, τον περασμένο Οκτώβρη, και συμφωνήθηκαν από τους δύο ηγέτες.
Παρ’ όλο ότι αμφότεροι δηλώνουν πρόθυμοι για συνάντηση, η όλη προσπάθεια δεν προχωρά καθώς η τουρκική πλευρά δεν έχει ακόμα αποφασίσει να κάνει κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Αποτέλεσμα και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης να κάθεται και να περιμένει πότε θα ανταποκριθεί η τουρκική πλευρά.
Στη διάρκεια της συνομιλίας τους που είχαν στο πλαίσιο της δεξίωσης την Τρίτη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέδειξε στον Ερσίν Τατάρ πως δεν πρέπει να φοβούνται να συναντηθούν. Σε δηλώσεις του αποχωρώντας από δεξίωση των Ηνωμένων Εθνών στο Λήδρα Πάλας, και ερωτηθείς τι είπε στον κ. Τατάρ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι μετέφερε «αυτό που είπα νωρίτερα σήμερα στις δηλώσεις μας για την ετοιμότητα μου να βρεθούμε ακόμη και αύριο για να συζητήσουμε το θέμα του ανοίγματος νέων οδοφραγμάτων».
Σημείωσε ότι γίνεται μια προεργασία από πλευράς διαπραγματευτών. «Υπάρχει διαφορετική προσέγγιση σε κάποια των θεμάτων. Του είπα ότι είναι σημαντικό, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, να βρεθούμε, να κάνουμε ανασκόπηση του πού βρισκόμαστε και να δώσουμε κατευθυντήριες γραμμές για τους διαπραγματευτές για το πώς να συνεχίσουν. Δεν σημαίνει ότι αν βρεθούμε πρέπει να κάνουμε ανακοίνωση», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να φοβόμαστε να συναντηθούμε, λαμβάνοντας υπόψη και το τι έχουμε υποσχεθεί στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνοντας ότι ο κ. Τατάρ του απάντησε ότι θα διερευνήσει το ενδεχόμενο. «Μου είπε θα σκεφτεί για μια τέτοια συνάντηση και θα επανέλθει. Ελπίζουμε να είναι θετική η απάντηση», κατέληξε.
Από δική του πλευράς ο Ερσίν Τατάρ (πηγή Χαμπέρ Κίπρις/ΓΤΠ) υποστήριξε πως πάντα είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει εποικοδομητική συνάντηση με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη. «Επιθυμώ ένα καλύτερο μέλλον τόσο για τους Τουρκοκύπριους όσο και για τους Ελληνοκύπριους. Το σημαντικό είναι η αμοιβαία κατανόηση», είπε ο Τατάρ υποστηρίζοντας ότι αναμένει από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να επιδείξει μια «στάση με περισσότερη κατανόηση προς τους Τουρκοκύπριους» και ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τουλάχιστον τόσα κυριαρχικά δικαιώματα όσα και οι Ελληνοκύπριοι.
Στην Άγκυρα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν διαμήνυσε πως η Τουρκία αποκλείεται να εγκαταλείψει την πολιτική της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος στην Κύπρο. Σε ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «ο εξοπλισμός της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου» – όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία – «μπορεί επίσης να πυροδοτήσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών στο νησί. Αποκλείεται να εγκαταλείψουμε την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού στην εθνική μας υπόθεση, το Κυπριακό. Τονίζουμε αυτό το θέμα σε όλες τις πλατφόρμες, ιδιαίτερα στα Ηνωμένα Έθνη».
Ανέφερε ακόμη ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την Ελλάδα για μια θετική ατζέντα. Συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες μας για την προστασία της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των δικαιωμάτων των συμπατριωτών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα. Από την άλλη, προστατεύουμε αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι».
«Η χώρα μας θα συνεχίσει να είναι ενεργός παράγοντας στα Βαλκάνια με στενές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής. Κάνουμε έντονες προσπάθειες για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ομοεθνών και των συγγενικών μας κοινοτήτων. Καθιερώνοντας έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με όλα τα τμήματα της περιοχής, αποδεικνύουμε ότι είμαστε ο κύριος εγγυητής της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή», είπε ο κ. Φιντάν.